Sterrenchef Arabelle Meirlaen maakt thema ‘wedstrijd eerste kok van België’ bekend

 

Wie wordt Eerste Kok en Eerste Maître d’hôtel van België 2020 ? Op 25 februari werden aan Sander Van de Walle (sous-chef van restaurant Sel Gris in Duinbergen) en Andy De Brouwer (restaurant Les Eleveurs in Halle), respectievelijk ‘Eerste Kok’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2019’, de meesterschapsmedailles uitgereikt door Emmanuel Pieters, adjunct-kabinetschef van federaal minister Denis Ducarme, bevoegd voor Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s.

Daarna maakte sterrenchef Arabelle Meirlaen, ambassadrice van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2020’, het thema bekend van dit prestigieus kookconcours. Koks die willen meedingen naar de titel van ‘Eerste Kok van België 2020’, moeten vóór 15 juni 2019 een wedstrijddossier indienen. Tijdens de finale zullen ze drie gerechten moeten maken: Atlantische pladijs met verschillende garnituren – dubbele chateaukotelet van het Menapisch varken met o.a. gepickelde groenten, witloof, wilde champignons – en als nagerecht Belcolade chocolade Origine Venezuela 43%, peer, kastanje en lambieksorbet.

“De Prijs Prosper Montagné is de moeilijkste kookwedstrijd van het land”, aldus Robert Van Landeghem, voorzitter van de Club Prosper Montagné. “Peter Goossens van het befaamde driesterrenrestaurant Hof van Cleve zal de technische jury samenstellen van deze 67ste editie. Arabelle Meirlaen zal advies geven aan de finalisten en is meteen ook juryvoorzitster.”

Serge Sierens, maître d’hôtel van Hof van Cleve, werd benoemd tot ambassadeur van de wedstrijd ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2020’. Vanaf 1 maart zullen de preselectie-vragen online staan. De antwoorden moeten vóór 19 mei naar het secretariaat van Club Prosper Montagné gestuurd worden. De halve finale van de maîtrewedstrijd gaat door op 17 juni 2019 in Hof van Cleve. De finales van de wedstrijden ‘Eerste Kok’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2020’ zullen plaatsvinden op maandag 7 oktober 2019 in Hotel- en Toerismeschool Spermalie te Brugge. De titels ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ zijn wettelijk beschermd. Beide wedstrijden zijn op basis van de wet van 13 mei 2009 door de minister van Middenstand erkend als officiële meesterschapswedstrijden. De wedstrijdreglementen staan www.club-prosper-montagne.be

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijden ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’. www.club-prosper-montagne.be