StrEat Fest festival laat bezoekers smullen

De derde editie van streetfood festival StrEat Fest vond plaats van 16 tot 19 mei in Tour & Taxis in Brussel. Bezoekers konden genieten van originele interpretaties van streetfoodgerechten, gemaakt door meer dan 100 chefs. Je kon er daarnaast deelnemen aan meer dan 250 randactiviteiten – waaronder de grote nieuwigheid – de culinaire masterclasses met bekende chefs. Het was een zinnenprikkelende ervaring en feest voor alle zintuigen.

De afspraak voor de vierde editie van StrEat Fest staat alvast gepland van 15 tot 18 mei 2025 in Tour & Taxis.

Gedurende vier dagen verzamelde StrEat Fest een culinaire line-up van chefs die de uitdaging aangingen om hun keuken in een smakelijk streetfoodjasje te stoppen. Van hartig tot zoet, pittig Mexicaans, exotisch Peruviaans, verrassend Aziatisch en lekker Belgisch: er was voor ieder wat wils, steeds aan een betaalbare prijs.

“StrEat Fest maakt gastronomie toegankelijk voor een breed publiek en moedigt chefs aan om hun keuken heruit te vinden. Dit is zeer inspirerend. De laagdrempelige aanpak spreekt erg aan: veel mensen die samen plezier hebben, vragen stellen aan de chefs en ervaringen met elkaar delen. Terug naar de essentie is wat de mensen de dag vandaag nodig hebben,” zegt Christophe Hardiquest, sterrenchef van het restaurant Menssa en het voormalige Bon Bon in Brussel. In totaal werden er zo’n 30.000 gerechten verkocht tijdens het festival.

Dit jaar voegde de organisatoren een paar nieuwigheden aan het programma toe. Zo bood een wijnpaviljoen van de Loirestreek bijpassende pairing suggesties aan bij de verschillende gerechten. Daarnaast waren er ook de gratis inspirerende masterclasses waarbij festivalgangers konden meegluren in de keuken van gerenommeerde chefs. Enkele hoogtepunten waren TV-kok Loïc, Yves Mattagne en Christophe Hardiquest die live een signature dish klaarmaakten op het podium uitgezonden op groot scherm. Ook op het festivalmenu: een master talk met als onderwerp ‘Women in horeca’ met oa. Hannah Van Ongevalle in het panel, leading lady van de Belgische bartenders.

Tijdens het evenement viel er ook heel wat randanimatie te beleven. Deze meer dan 250 activiteiten waren een groot succes met oa. kooklessen, workshops en artistieke optredens. Op vrijdag vond er zelfs een uitverkochte ‘Roller Party’ plaats in het midden van de Tour & Taxis-hal. Hier kon je rolschaatsen op een tijdelijke skatingbaan onder de beste RnB, hiphop en afro beats. Een unieke visuele beleving dat het evenement verankert in haar urban lifestyle DNA. Elke dag organiseerde StrEat Fest ook concerten, dj-sets en er was daarnaast ook een artisanale markt met lokale streekproducten die de liefde van het festival voor terroir illustreert.

“StrEat Fest biedt een complete beleving die zowel foodies, het brede publiek als chefs aanspreekt. Het is een volwaardig festival dat een kwalitatief culinair aanbod combineert met toegankelijke prijzen, interactieve workshops, meeslepende activiteiten en zo veel meer. De masterclasses die we dit jaar hebben geïntroduceerd, waren een groot succes. Dit toont de groeiende interesse van het publiek om de chef-koks te ontmoeten. Deze unieke combinatie heeft het publiek weten te smaken – we ontvingen dit jaar maar liefst 11.000 festivalgangers, die allemaal op zoek waren nieuwe ontdekkingen,” legt Terry Vermandel uit, eigenaar van Tatou Production dat StrEat Fest organiseert.

Illustraties valentine courrier