Dat het wijndorp Maury, vooral bekend om zijn erg lekkere VDN ‘vin doux naturel’ geproduceerd door enkele passionele wijnboeren, ook enkele eetgelegenheden zou aanbieden waar wijnboeren en handelaars contracten afsluiten en napraten, lijkt een evidentie op zich.
In het centrum van de gemeente vonden we in de hoofdstraat het restaurant Le Pichenouille dat terzelfdertijd als wijnhuis dienst doet. Het interieur van het restaurant is rustiek gebleven met een lokale, originele toets. Alles verwijst hier vanzelfsprekend naar de wijn en het wijngebeuren, al zijn de tafels met de nodige zorg aangekleed, en wachten ze ongeduldig met een keurig bestek op de gasten.
Op het eerste zicht is het restaurant verlaten al horen we diep in het restaurant wel heel wat geroezemoes. De zonnige bijna zomerse herfst heeft alle gasten naar het overdekte terras gestuurd. Hier wel een aangename drukte van gasten die napraten over de geslaagde oogst 2023 voorlopig enkel qua opbrengst en rendement, waarbij we een algemene tevredenheid noteren. Of dit optimisme ook bij de lenteproeverijen van de sappen en de eindresultaten nog voelbaar zal zijn weten we pas binnen enkele maanden.
Het terras is sfeervol en aangenaam en net als het interieur van het restaurant zelf uitgebouwd in regionale stijl. Ook hier zijn de tafels luchtig gedekt en krijg je makkelijk zittend meubilair. De kaart is een krijtbord met tal mogelijkheden en suggesties, het krijtbord is er een logisch facet vermits men op deze manier het algemene aanbod en zeker de dagelijkse suggesties kan wijzigen rekening houdend met de markt en voorkomt dat de gedrukte exemplaren handmatig moeten worden aangevuld.
Je vindt er salades in allerlei creaties, bv. met serrano, met grésiers catalan, en planchas met serrano en kazen die behoren tot het traditionele regionale aanbod. De carpaccio van eend, met look gegratineerde mosselen en ganzenlever mi-cuit rancio blijken bijzonder goed in de markt te liggen.
Bij de hoofdgerechten noteren we o.m. een excalivado, een vegetarische schotel, varkenscotelet Tirabuixo 400gr, brochette van kip gekonfijt met rancio, kabeljauw met look gegratineerd en de Tomahawk, 1.5kg. Dit laatste gerecht, een huisspecialiteit kost weliswaar 80€ maar wordt door meerdere gasten geconsumeerd en krijgt overigens een leuk groentegarnituur en Franse frietjes. De prijs van de overige gerechten varieert tussen 18 en 33€.
Genietend van deze nazomer met temperaturen boven de 25° c werd onze lunch op het lommerrijke terras een ontdekking van een verzorgde regionale keuken. De keurige sla en het ruime assortiment voorgerechten en hapjes bracht een mooi overzicht van de vele mogelijkheden en werd een leuke introductie op de hoofdschotels. Hier uiteenlopende individuele keuzes wat de chef heel wat werk bezorgde. Wii kozen voor een gemarineerde brochette van wilde eend, licht pittig maar mals en lekker vlees dat mooi rosé werd gehouden waardoor de smaak samen met de geurige en rijke salade, perfect tot zijn recht kwam en de smaakpapillen optimaal kon bekoren. Ook onze andere tafelgenoten bleken meer dan tevreden over de creativiteit van de chef en de kwaliteit van de ingrediënten met een gezellige en verrassende lokale kruidige toets.
Le Pichenouille beantwoordt volledig aan de verwachtingen niet alleen van de lokale bevolking, maar kan ook internationale gasten bekoren met een uitgebreid assortiment regionale bereidingen, kwalitatieve ingrediënten, verzorgde bereiding en bediening, dartele en speelse maar evenwichtige smaaktoetsen die de papillen verrassen en bevredigen. Dit alles aan erg aanvaardbare prijzen.
Le Pichenouille – 33 avenue Jean Jaurès – 66460 Maury