Terroir de l’Agly – Relais des Corbières- Rest La Garrigue

Het hotel “Le Relais des Corbières” ligt aan de voet van de Gorges de Galamus, te midden van drie Kathaarse kastelen, Queribus, Peyrepertus en Puylaurens, op een uitzonderlijke locatie.

De benaming bevat in feite de essentie van een relais, zijnde een verbindingspunt, een knooppunt, waar een wisselwerking tussen verschillende activiteiten mogelijk is. Op amper een afstand van 150m vindt men een treinstation van Le Train Rouge, een wijnproeverij, hotel, restaurant, biscuiterie en boucherie. Punten die elk op zich kunnen overleven, maar die door een onderlinge wissel- en samenwerking, uitgroeien tot een belangrijke en leerrijke stopplaats voor eenieder die de regio wil ontdekken.

Le Relais des Corbières, waar de eigenaars Marie en Eric je hartelijk welkom heten en je graag adviseren over de verkenning van de streek rond Saint-Pail de Fenouillet, is in de eerste plaats een warm familiehotel met negen kamers, allemaal met airconditioning. Le Relais des Corbières beschikt ook over een traditioneel restaurant ‘La Garrigue’, ideaal voor banketten, vooral dankzij het grote schaduwrijke terras.

Ideaal gelegen tussen de Kathaarse kastelen van Queribus, Peyrepertus en Puylaurens, is ons Relais des Corbières hotel ook een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de prachtige Gorges de Galamus.

Het restaurant “La Garrigue” biedt een warm welkom en een heerlijke traditionele en inventieve keuken. Sfeervol ingericht met warme kleuren, volledig ingekapseld in regionale stijl maar wel met witte gesteven tafelkleden is het een leuke halte op je ontdekkingstocht. Het restaurant is geschikt voor alle gelegenheden, van een eenvoudige romantische maaltijd tot banketten en ceremoniële maaltijden. Even aanlokkelijk als het restaurant is het grote overdekte terras dat vele maanden per jaar de gasten kan verwelkomen.

De keuken van La Garrigue, tegelijk creatief en inventief, zorgt voor een uitgebreide selectie regionale specialiteiten. Sommige met een hoogstaand gastronomisch tintje, andere met authentieke regionale accenten, al mag bij beide opties het decoratieve accentje niet terzijde worden geschoven.

Tussen de suggestieve voorgerechten vinden we o.m.  Jambon des “Salaisons de Cerdagne” – Carpaccio van rundvlees en gezouten ansjovis – Gebakken eendenlever met seizoensfruit en Escalivade van groenten en gedroogde olijven.

Het aanbod vlees- en visgerechten omvat o.m. gegrilde eendenborst – Eendenborst met ganzenlever – Kalfsfilet met champignoninfusiejus en Baronet van duif eenvoudig gegrild, dit naast de vele klassiekers. In de visselectie bv Zeeduivel steak en zijn jus geglaceerd met Fenouillède wijn en Gamba’s geglaceerd met Muscat wijn.

Naast de à la carte gerechten, vindt men er  ook meerdere menusuggesties. Het vast Markt Menu, €20,00, is er alleen tijdens de lunch op weekdagen, met een keuze uit het dagmenu – Een voorgerecht en een hoofdgerecht of Een voorgerecht en een dessert – of Een hoofdgerecht en een dessert. Dit menu verandert elke dag. Het vast  menu kost €23,00, Menuvoorbeeld verandert elke dag volgens het seizoen: Crème van pompoensoep met Serrano ravioli of Krokant kalfsvlees en champignon aumonière – Zalmpave met mosterdzaad of Gebraden lamsrack met tijmbloemen – Kaas of Dessert of 3 bolletjes ijs.

Het ontdekkingsmenu bestaat in twee versies: Menu D’aqui voor €29,00: Mise en bouche – Assiette de Légumes confits et charcuterie d’Ici – Parelhoen met gekonfijte citroen en milde knoflook – Assiette de Dessert de chez nous en het Menu voor €39.00 dat voor het ganse tafelgezelschap wordt geserveerd, samenstelling naar keuze van de chef volgens de markt: Mise en bouche – Voorgerecht – Hoofdgerecht – Nagerecht. Ook de toekomstige generatie fijnproevers wordt niet over het hoofd gezien, zij krijgen het menu Cargols, 11,00 € – Gereserveerd voor kinderen tot 10 jaar – Keuze uit een gerecht van het Marktmenu – Drankje – Dessert.

Wij genoten bij ons bezoek van een creatief menu van de chef, zijn daginspiratie zorgde voor enkele leuke verrassingen waarbij hij de smaakcomponenten precies in evenwicht wist te houden. Top of the bill werd zijn chocoladecreatie met delicaat gemarineerde peer en een behoorlijk zoete rivesaltes, een creatie die alle criticasters de mond snoerde.

Het menu kreeg het gezelschap van een witte Les Vignes du Vent, een recente creatie van 6 wijndomeinen uit de regio die de harde strijd van de wijnboeren tegen de veelvuldige winden die de streek teisteren symboliseert. Met de transmontana, de greco, migjorn, marinade, le vent d’Espage, le vent d’Availl en de canigonec moeten de ranken degelijk worden beschermd. Deze wijn, met leuke lichtgele kleur, biedt mooie fruitige aroma’s en een behoorlijke afdronk.

Van de rode Arènes de Grant, 14.5% alc vol, worden slechts 9000 flessen geproduceerd. Bij het drinken tussen 14 en 17° C komen hier fruitige aroma’s van cassis en kers de smaakpapillen bekoren. De volle soepele aanzet met een frisse mineraliteit en getemperde tannines zorgen voor een lange afdronk. De Rivesaltes die bij het dessert werd gepresenteerd heeft16.5% alc vol. Deze wijn rijpt 72 maand op eiken vaten en biedt subtiele honingtoetsen op basis van koffiehints, gekonfijte kers en cacao. Lekker en behoorlijk zoet.

Le Relais des Corbières – Restaurant La Garrigue – 10 avenue Jean Moulin 66220 SAINT-PAUL DE FENOUILLET

Vino Enigma:

Aan het station van Saint-Paul de Fenouillet dat vlakbij Le realis de Corbières is gelegen, zorgt Mélanie Parisot, een Belgische dame, aan haar wijnontdekkingspunt voor een leuke introductie in het wijngebeuren. Een oenotoeristische spen, ‘vino enigma’ wordt voor families en vrienden een absolute uitdaging en een race tegen de tijd. In een rugzak vergrendeld met een 6tal sloten, zit een lekkere fles elixir, veilig opgeborgen. Het is de bedoeling dat je via een aantal proeven, code na code kraakt om uiteindelijk de buit te bemachtigen. De proeven met inbegrip van een blindproeverij,  testen je wijnkennis en moeten binnen een tijdslimiet van 30 minuten worden opgelost. De bijhorende zandloper loopt onverdroten en tergend langzaam verder en geeft de spelers enkel een extra portie stress. De wedstrijd wordt nadien ongetwijfeld bij het aperitief druk becommentarieerd.

Een ander item dat een bezoekje aan La Garrigue makkelijk kan afronden is de ontdekking van twee ambachtelijke bedrijven, enkele tientallen meters verderop.

In de biscuiterie du Pastadou worden tal van koekjes en lekkere hapjes manueel bereid en tot kleurrijke, smaakvolle creaties omgevormd. Hard labeur waarbij timing en samenwerking voor heerlijke creaties zorgen.

In de Boucherie Chez Vanessa staat versheid centraal. Vlees van zelf gekweekte runderen wordt tot unieke delicatessen en regionale specialiteiten getransformeerd. De creativiteit van de slagerij leverde hen recent de winnende creatie op van het Wereldkampioenschap “saucisse catalane 2023”.

Leuke surplusjes die een culinaire ontdekking van La Garrigue op een leerrijke manier kunnen bezegelen.