illycaffè ondersteunt overzichtstentoonstelling Lee Ufan

Hamburger Bahnhof – Nationalgalerie der Nationalgalerie der Gegenwart in Berlijn

illycaffè, het wereldwijde koffiemerk dat bekend staat om zijn engagement voor duurzame kwaliteit en zijn unieke band met de wereld van de hedendaagse kunst, steunt de retrospectieve van Lee Ufan. Hij is een van de belangrijkste figuren die verbonden is aan de Mono-Ha school, een artistieke stroming die ruwe materialen mengt met industriële elementen. Het retrospectief loopt van 27 oktober 2023 tot 28 april 2024 in de Hamburger Bahnhof – Nationalgalerie der Gegenwart (Nationale Galerie voor Hedendaagse Kunst) in Berlijn.

De tentoonstelling, samengesteld door Sam Bardaouil en Till Fellrath, biedt een uitgebreid overzicht van het werk van deze Koreaanse kunstenaar en filosoof en beslaat een periode van 50 jaar aan de hand van ongeveer vijftig kunstwerken. Bezoekers op zoek naar een moment van verfrissing kunnen pauzeren bij de illy fiets op de begane grond van het museum en genieten van een koffiepauze terwijl ze de unieke illy melange proeven.

We zijn erg blij om de retrospectieve van Lee Ufan te ondersteunen, een kunstenaar die ons heeft overtuigd door zijn vermogen om complexe concepten te beschrijven door de essentie van zijn streken – verklaart Cristina Scocchia, CEO van illycaffè – Zelfs met de decoratie die hij voorstelde voor de nieuwste illy Art Collection, wilde de kunstenaar ons idealiter de fysieke en tijdelijke ruimte bieden om ons te wijden aan mensen en de omgeving die ons omringt. Een koffiepauze om te beleven met de eenvoud die zijn artistieke gedachtegoed op ons overbrengt”.

Sam Bardaouil en Till Fellrath, directeuren van Hamburger Bahnhof, zeiden. “Lee Ufan staat wereldwijd bekend als een baanbrekende kunstenaar die in de loop van zes decennia de grenzen van de schilder- en beeldhouwkunst heeft verlegd. Zijn unieke benadering van minimalisme, gekoppeld aan zijn diepgaande begrip van filosofie en literatuur, onderscheidt hem van de meeste van zijn tijdgenoten, wat resulteert in een praktijk die werkelijk universeel is. We zijn dankbaar voor de steun van illycaffè bij het maken van Lee Ufans eerste uitgebreide overzichtstentoonstelling in Duitsland op het Hamburger Bahnhof.”

Lee Ufan heeft zijn handtekening gezet onder de illy Art Collection, die net op de internationale markt is geïntroduceerd. Met zijn kenmerkende minimalistische stijl gebruikte de kunstenaar de iconische bekers die door de jaren heen een alledaags object in een leeg canvas hebben veranderd en bekende internationale kunstenaars hebben aangetrokken. Hij gebruikte deze kopjes om zijn idee van een ontmoeting over te brengen, dat specifieke moment waarop het penseel het canvas ontmoet in tijd en ruimte. De illy Art Collection-kopjes hebben inderdaad één krachtige penseelstreek om de nodige ruimte te behouden voor de interactie tussen verschillende elementen en om een verbinding te creëren tussen het witte porselein en het kunstwerk. Je kunt deze collectie kopen in de boekwinkel van het museum.