Terza Luna – Stokkel (1150 Brussel)

Een zonnig én schaduwrijk terras, een elegante maar toch ontspannen decoratie en inrichting, maar vooral een heerlijke keuken die u instant meevoert naar Italië: dat zijn de ingrediënten van dit heerlijke adres dat de smaken van Salerno op je bord tovert. .

In een rustige en residentiële wijk op een steenworp van het Dumontplein in Stokkel, ligt TERZA LUNA. Het restaurant is genesteld in een burgerwoning en slaagde er in de buurtbewoners te bekoren met zijn groengrijze muren, zijn oorspronkelijke oude open haard schouw en eikenhouten parketvloer. Tot in de kleinste hoekjes ademt deze nieuwe casa ofte restaurant, de Italiaanse warmte van de regio Salerno uit.

De chef Antonio Mastrogiovanni presenteert de rasechte Italiaanse bistronomie, gebaseerd op kraakverse producten en authentieke Italiaanse smaken. Hij is ervan overtuigd dat alle Italianen overal dezelfde liefde voor kwaliteitsproducten delen het is immers de liefde voor goede producten die de Italianen samenbrengt. Zijn inventieve keuken maar ongeremde keuken zonder overbodige franje is een zegen voor de smaakpapillen. Het menu is gevarieerd en verandert naargelang de seizoenen. De fusilli van oma Concetta met ragout van zwart speenvarkens en biggetjes, rode garnalen en gamba’s, kastanjeroom en prei… zijn slechts enkele van de vele toppers.

De wijnkelder kan prat gaan op een rijk, selectief en gespecialiseerd assortiment wijnen dankzij de oenologische relaties in de loop der jaren gesmeed met de grote Italiaanse huizen. Meerdere regio’s staan in de belangstelling en kapen een hoofdrol weg, ze spelen gretig in op uw voorkeuren, zoals de Primus Aglianico.

Voor Antonio is Terza Luna een derde uitdaging, een derde engagement en geloofsbelijdenis in voor ambachtelijke vakkennis. Een derde kans om klanten en vrienden te ontvangen op een plek die helemaal gewijd is aan de oer-Italiaanse smaken. De geneugten van kwaliteit, de subtiliteit van de traditie, de zeldzaamheid van gerespecteerde smaken, kortom een tempel om te proeven van de allerbeste lekkernijen en de meest subtiele smaken met ultiem respect voor traditie.

Een geliefde plek om te koesteren. Terza Luna is het derde etablissement geopend door Antonio Mastrogiovanni, na “I Latini” op het Brusselse Sint-Katelijneplein en het voormalige “Le Médicis” op hetzelfde adres in Stokkel. Terza Luna synthetiseert dertig jaar culinaire ervaring in een geraffineerd designkader dat een verfijnde en gezellige eenvoud uitstraalt.

Omdat ze een band met Salerno delen, sloegen Antonio Mastrogiovanni, Daniel Adinolfi en Giovanni Casaburi de handen in elkaar. Samen dragen ze de spirit en de sfeer van deze streek uit; hun producten voeren ze rechtstreeks in uit Cilento, ten zuiden van Salerno (wijn, olijfolie,…). Om het nieuwe project te perfectioneren liet het drietal ingrijpende werken uitvoeren en creëerde een prachtige open keuken die de gasten volop laat genieten van Italiaanse aroma’s. Bij mooi weer biedt het terras plaats aan 40 gasten. Al naargelang de voorkeuren bieden de tafeltjes elk een eigen sfeer, van intiem, tot gezellig en zonnig. Er is ook een ruimte voor privérecepties beschikbaar (35 plaatsen aan tafel), met een aparte keuken. Open uitzicht, privébediening voor een bevoorrecht onthaal.

Wij gingen bij onze proeverij grasduinen in de kaart hoewel ook het 3-gangenmenu Italianissimo, 42€, erg aanlokkelijk oogde. Uiteindelijk kozen we voor een risotto carnaroli en tartaar van tonijn als voorgerecht en een medaillon van zeeduivel en medaillon van kalf als hoofdgerecht.

Een leuk proevertje van zalm en balsamico vervoegde het aperitief samen met een schaaltje bella di cerignola olijven. De risotto was mooi van smaak en getooid met groene asperges en enkele rode gamba’s. De tartaar van tonijn was wel erg lekker met leuk pittig sausje dankzij de paprika. Fijne avocado cubes zorgden wel voor een mooie touch samen met de fijn gesnipperde bloedzurkel.

De medaillon van zeeduivel gehuld in een jasje van parmaham was heerlijk, mooi kruidig, het groentegarnituur en enkel licht aangebakken aardappeltjes zorgden voor mooi smaaktoetsen en wisten de smaakpapillen te bekoren. Onze kalfsmedaillon bleef leuk rosé en was botermals. Een pittig groentenassortiment met o.m. venkel en wortel creëerde een mooie omkadering en bracht enkel zomerse zonnige toetsen. Ter afronding een superleuke huisgemaakte tiramissu en een romige sabayon met marsala. Als ondersteuning bij onze maaltijden kozen we voor een Campogiovanni Rosso di Montalcino 2016 die mooi fris, met leuke fruitige hints, ons volop liet dagdromen van de regio Salerno.

Terza Luna : Schermlaan 124 – 1150 Brussel – Stokkel

Tel 02-779 07 00 – www.terzaluna.be

Gesloten op zaterdagmiddag en zondagavond

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

sfeervol kader

verfijnde Italiaanse basisproducten

leuke smaakcombinaties

privatiseerbare lokalen