The Avenue Brussels, parel in de hoofdstad

The Avenue is het moderne restaurant van het prestigieuze Brusselse hotel Barsey en staat al jaren garant voor een authentieke gastronomische ervaring. De drijvende kracht? De getalenteerde chef Nicholas Tsiknakos. The Avenue, gelegen in een pareltje van een gebouw op de Louizalaan, biedt klassieke gerechten uit de mediterrane keuken aan en dit in een stijlvol en verfijnd kader.

The Avenue is een gastronomisch stulpje en een goed bewaard geheim van wie graag de smaakpapillen laat verwennen. Het restaurant is een onderdeel van het hotel Barsey op de Brusselse Louizalaan. Het decor straalt sereniteit uit en het terras op het binnenplein is een oase van rust, ideaal om de heerlijke en toegankelijke keuken alsook de cocktails te ontdekken. Dat kan zowel tijdens een businesslunch, een relaxte avond met vrienden of een romantisch diner.

Een charismatische chef aan het fornuis

Nicholas Tsiknakos is de grondlegger van het vernieuwde restaurant The Avenue. Het is een chef die zijn passie en duidelijke visie op koken graag deelt. De chef met Griekse roots mag al terugblikken op een rijk gevulde carrière en onderscheidingen zoals ‘Meilleur Ouvrier de Suisse 2005′ en ‘Golden Chef van het jaar 2008’ in Griekenland. Nog een kers op de taart? Zijn streefdoel, een Michelinster en een score van 16/20 door Gault & Millau, momnteel scoort hij 13/20 in deze gids.

Zijn eerste stappen in Brussel zette Nicholas gedurende acht jaar bij ‘Be Manos’ alsook bij het restaurant ‘Kolya’ in het vijfsterrenhotel ‘Manos Premier’. Vervolgens ging de chef enkele maanden aan de slag in het Italiaanse restaurant ‘Da Mimmo’ van de groep ‘Villa Lorraine’ (Michelinster).

Sinds 2020 laat hij zijn kennis en passie de vrije loop bij The Avenue waar hij een Frans-Belgische keuken biedt met Griekse, Turkse, Kretenzische, Spaanse en Italiaanse toetsen. Zijn kookstijl is gebaseerd op twee pijlers: plezier maken en delen. “Ik maak alleen maar gerechten die ik zelf graag zou willen eten”, aldus de chef.  “Ik ben niet op zoek naar erkenning of trends. Mijn ambitie is om gasten het zo comfortabel mogelijk te maken, alsof ze thuis in hun zetel zitten. Ik wil dat ze, naast gerechten, ook fijne momenten kunnen proeven. Gezelligheid is voor mij een prioriteit in de gastronomie.”

Het Barsey hotel, onderdeel van de Warwickgroep, is meer dan zomaar een hotel. Al jaren stelt dit etablissement elegantie, charme en verfijning ten dienste van de gasten. Dit 4-sterren boetiekhotel combineert een klassieke architectuur met modern interieur. Het resultaat? Een tegelijk glamoureuze en vintage haven van rust in de stad. Het Belgische surrealisme is de inspiratiebron van het hotel dat een unieke designervaring biedt. Kijk maar naar de muurschilderingen die de weg tonen naar een prachtige hal. De hartelijke sfeer nodigt meteen uit tot een rustgevend en ontspannend verblijf.

Het hotel Barsey stelt een uitzonderlijke hotelervaring voor met intiem comfort, persoonlijke service en premium ligging als voornaamste redenen waarom gasten terugkomen. Zowel zakenmensen als citytrippers bewonderen het stijlvolle, elegante en verwelkomende kader. Het hotel is tevens de ideale uitvalsbasis om de culturele parels in Brussel te ontdekken. Denk maar aan de kunstgalerijen in de stad, het Hortamuseum in art-nouveaustijl, het bekende Magritte Museum, het Europees Parlement of het Jubelpark.

Bij onze proeverij werden we meteen geconfronteerd met de diversiteit van Nicholas keuken, een leuk lunchmenu dat wekelijks wijzigt en beschikbaar is in een 2- of 3gangen variatie, 30 of 40€. Bij ons bezoek bestond dit menu uit een voorgerecht naar keuze, ofwel witte asperges met gepocheerd ei en guanciale of witloofsla met grijze garnalen, appel uit het Pajottenland en vinaigrette van Amati. Als hoofdgerecht een keuze tussen tongfilet meunière, Charlotte-aardappel, Isignyboter, kervel en méli-melo van groenten of een tagliatelli van Angusbeef met groene asperges, en frietjes ‘The Avenue, als afsluiter een aardbeisla met vanille-ijs. Ook de kaart bevatte tal van aanlokkelijke items , onze keuze viel uiteindelijk op een carpaccio van inktvis en gebakken sint jacobsvruchten.

De carpaccio van inktvis kreeg het gezelschap van boeddha’s hand citroen, oregano en pittige Griekse olijfolie. Een heerlijke en succulente bereiding die de smaakpapillen volledig begeesterde. Leuk evenwichtig en uiterst lekker. Het hoofdgerecht werd zo mogelijk nog intenser en succulenter. De grote sint jacobsvruchten van Ile de Ré in Rossini stijl kregen een fijne espuma van gerookte aardappel en vergeten groenten mee. We genoten hierbij van een rode Griekse wijn, Themelio Nemea reserve 2021 van de Agiorgitikodruif met spontane alcoholische fermentatie en rijping in eiken vaten, 14% alc vol. Wijn die bij dit gerecht zorgt voor een onberispelijke pairing. Heerlijk genieten van een rijke, gezonde en tegelijk lichte keuken. Toppers die de rijke diversiteit en quasi onuitputtelijke inventiviteit van de chef volop in het daglicht stellen. Een keuken die beslist een aanrader is en meteen uitnodigt om de andere specialiteiten van de chef te ontdekken.

The Avenue – c/o Barsey hotel – Louizalaan 381 – 1050 Brussel – tel 02/6415136 – www.warwickhotels.com 

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes – succulente bereidingen – perfecte service- sfeervol kader – absolute aanrader

GaultMillau 13/20 – chef neemt je mee op sleeptouw langsheen de Middellandse zee