Het sluitstuk van de proeverij van Roussillonwijnen werd een gastronomisch diner waarbij 3-sterenchef Viki Geunes van restaurant Zilte in Antwerpen als gastchef fungeerde in the Botanic Garden. Zijn opdracht: bewijzen dat de Belgische gastronomie een perfecte pairing-partner vormt met de Roussillonwijnen.
Met een basismenu in het achterhoofd selecteerde de sterrenchef een aantal wijnen van hoogwaardige kwaliteit die terecht aan het selectiethema beantwoordden. Het bewijs enerzijds van de rijkdom van de Belgische gastronomie die via creativiteit en inventiviteit de uitdaging met de diversiteit van de Roussillonwijnen toch in aangename en smaakvolle creaties kan vergezellen.
Als starter serveerde Viki een creatie van Noordzeekrab, koraalcrème, brioche, dragon en remouladesaus. De erg decoratieve presentatie wist meteen de smaakpapillen te bekoren en groeide in de mond uit tot succulente smaken, mooi fris, maar tegelijk ook zeer evenwichtig. Om het smaakevenwicht niet te verstoren en toch aanvullende ervaringen te creëren selecteerde Viki
Pur Chasan 2022, Mas LLossanes – IGP Côtes Catalanes blanc : Suceswijn van hooggelegen terroirs. De kleur is aantrekkelijk bleek goud. De neus opent zich geleidelijk met geuren van oranjebloesem, brem en wilde venkel, met discrete toetsen van boter en vanille. De bloemenaroma’s in de mond combineren harmonieus met zoete bitters op de afdronk.
Terre de blanc 2021, Domaine Aichoux, IGP Côtes Catalanes blanc : Biologisch druivenras: Carignan blanc – Grenache blanc – Chassan. Aantrekkelijke goudgele kleur. Complexe, aangename neus. Tonen van citrusvruchten, kruiden en toast. Vol in de mond, met goede zuren en een goede lengte. Een heerlijke wijn.
Het voorgerecht bestaande uit Ravioli basilicum, baby artisjok, sint-jakobsschelpen, gezouten citroen, jus barigoule zorgde voor leuke zilte aroma’s en diepe toetsen van lokale groenten. Een meesterlijke creatie met evenwichtige uitstraling en verrassende rijkdommen. De chef’s wijnkeuze viel hierbij op
Y de Caramany 2022, IGP Côtes Catalanes blanc : 100% grenache gris. Gisting in Franse eiken vaten en rijping op de droesem gedurende 6 maanden geven deze wijn aroma’s van acaciabloemen en vanilletonen, maar ook een verrassend vleugje mineraliteit.
Occulum lapidem 2019, M.Chapoutier/ Domaine de Bila-Haut, AOP Côtes du Roussillon blanc. Assemblage 70% Grenache blanc, 30% Vermentino. Uiterlijk: mooie gouden tint. Neus met aroma’s van steenvruchten (abrikoos, perzik), een delicaat gebrande florale toets, mineraliteit en complexiteit. In de mond, heerlijk fris bij aanzet, vol mineraliteit en complexiteit. Goed gebalanceerde wijn dankzij de frisheid en het vet van de witte Grenache. Tonen van wit vruchtvlees met hints van vanille.
Ook bij het tussengerecht: Rundertartaar, lavas, ansjovis, aubergine liet de chef zijn creativiteit de vrije loop. Een mooie smaakvolle creatie met mogelijk eerder ongewone ingrediënten wist alvast alle smaakpapillen in verrukking te brengen en deed ons verlangend uitkijken naar wat nog komen zou. Inzake wijnkeuze vond de chef hier een leuk pairing-evenwicht bij
Alchimie 2021 , Domaine La part des Anges, Côtes du Roussillon Villages Caramany Blend van Syrah, Grenache en Carignan, handgeplukt. Een charmante neus met hints van rijpe kersen. In de mond voegen de elegante tannines stijl toe en onthullen mooie nuances van zwarte bes en framboos met een vleugje specerijen
Serral 2020, Domaine Madeloc , AOP Coullioure rouge : Open neus met aroma’s van zoete specerijen, rijp rood fruit en aardbeien. De tanninestructuur is soepel en zijdezacht. Het geheel is evenwichtig, heerlijk en sappig.
Als hoofdgerecht opteerde Viki voor een van zijn lievelingsproducten, nl duif. De creatie werd uiteindelijk Gelakte duif, spitskool, epine-vinette, boekweit, nduja. De bereiding kreeg alle lofuitingen mee, lekker, mals, succulent, evenwichtig met subtiele toetsen en diverse smaakhints. Gewoonweg een topcreatie waarbij ook de wijnselectie niet mocht achterblijven. Viki’s selectie:
Cavalcade 2020, Jonquères d’Oriola, AOP Côtes du Roussillon Villages Les Aspres Deze rode wijn heeft een intens rode kleur met paarse accenten. In de neus onthult hij aroma’s van rood en zwart fruit, licht kruidig. In de mond presenteert deze soepele en ruime wijn met zijdezachte tannines een universum van zwart fruit en specerijen
L’Astre noir 2018, Chateau Montana, AOP Côtes du Roussillon Villages Les Aspres Druivenrassen: Syrah – Carignan – Grenache noir. Intens robijnrode kleur met paarse accenten. De neus is krachtig en complex, met tonen van zoethout, kruiden en zwart fruit.
Een dergelijke smaakweelde in schoonheid afsluiten, blijft so wie so een behoorlijke evenwichtsoefening. Viki hield het gewoonweg simpel en serveerde een creatie van Karamel, hazelnoot, prange en flan. Eenvoudig op het eerste zicht maar toch andermaal een weelde aan smaaktoetsen, subtiele hints en verfijnde aroma’s, een meesterwerk op zich. Dat hierbij enkele VDN’s aan bod zouden komen loste eenieders verwachtingen in. De chef selecteerde hier
IDC 154 -1969 Les Vignes du Vent, VICA, AOP Rivesaltes Ambré : Amberkleurig, in de neus intense aroma’s van geroosterd en gedroogd fruit, hints van walnoten en hazelnoten. In de mond een mooi volume, rond en lang, gehemelte eindigt met gekonfijte sinaasappel en honing op de afdronk. Proeftemperatuur: 10°C
Grande Reserve 1969, Domaine Brial, AOP Rivesaltes Ambré : Druivenrassen Maccabeu, Grenache blanc, Grenache gris. Aantrekkelijke topaaskleur met amberkleurige accenten. Tonen van pruimen, noten en gedroogd fruit, tijm en rozemarijn. Een complexe wijn met een lange afdronk.
Kortom, het bewijs dat de Belgische gastronomie terecht in de ranking van de wereldtopgastronomie thuishoort maar ook dat naast de Bordeauxi en Bourgognewijnen ook de Roussillonwijnen op het wereldpodium van hoogstaande kwalitatieve wijnen hun plaats verdienen.