Leuvenaar Joachim Van Vlasselaer trok na zijn studies aan de hotelschool in Koksijde naar de hotelschool in Chur, Zwitserland, om zich te vervolmaken en enige buitenlandse ervaring op te doen met de bedoeling om na zijn terugkeer in België een eigen restaurant te openen.
Het oorspronkelijke geplande ‘korte’ verblijf groeide uit tot een periode van meer dan 7 jaar. Zijn studies in Chur werden immers de basis van een plaats in het keukenteam in een 4-sterrenhotel in Gstaad waar hij mede-verantwoordelijke werd voor de drie restaurants van het hotel en de cateringafdeling. Een boeiende en leerrijke job met heel wat afwisseling en leuke creatieve bereidingen mede door de vele kwalitatieve ingrediënten die het keukenteam ter beschikking kreeg. Bovendien maakte hij kennis met Josefina, een Filipijnse receptioniste die in Zwitserland haar Engels wilde bijschaven. Ondanks hun huwelijk en leuke carrière knaagde het heimwee wat hen ertoe aanzette om Zwitserland vaarwel te zeggen en in België op zoek te gaan naar een ideale locatie, voor Josefina meteen de verplichting om Nederlands te leren, opdracht waarin ze wonderwel slaagde. Hun zoektocht naar de ideale locatie nam weliswaar meer tijd in beslag dan verwacht, nadien moest eens gevonden, het pand ook aan zijn nieuwe bestemming worden aangepast. Uiteindelijk kon het echtpaar hun droom verwezenlijken en eind 2018, hun restaurant openen.
‘The Table’ is inderdaad voor Joachim en Josefina Van Vlasselaer een droom die uitkomt. In een sfeervol decor leggen ze de nadruk op een regionale en seizoengebonden keuken. Joachim zoekt hierbij vooral het pure van het product met respect voor alle natuurlijke eigenschappen. Hiervoor wordt samengewerkt met producenten uit de regio die verse en kwaliteitsvolle ingrediënten leveren. Deze worden in The Table verwerkt tot een unieke smaaksensatie. Een bezoekje aan The Table moet aldus Joachim, voor de gasten uitgroeien tot de ontdekking van een ruim smaakpalet. Het is zijn bedoeling om het restaurant te laten uitgroeien als het ideale trefpunt voor fijnproevers die tevens willen genieten van een ongedwongen sfeer.
Het interieur met modern meubilair met makkelijke kuipzitjes geniet volop van het daglicht en is gewoon gezellig met de fijne grijstinten. De tafels zijn getooid met kaartvormige onderleggers en hebben naast een bloemetje, een garnituur van zout, peper, olie en kruidenboter. Op het onderbord een mooi lichtbeige en gesteven servet versierd met het huissymbool, een leuke gestyleerde letter A met fijn bovenlijntje waardoor een kunstzinnige tafel tevoorschijn komt. Gastvrouw Josefina hoewel van Filipijnse origine, verwelkomt je in onberispelijk Nederlands, en weet je op subtiele wijze, onmiddellijk in de pure passie van het restaurant te integreren.
Restaurant The Table werkt voor de lunch met een vast stramien, een 3-gangenformule die wekelijks wijzigt en rekening houdt met het marktaanbod. Voor het diner biedt The Table eveneens een vast stramien in een 4- of 5-gangen selectie. Het avondmenu wijzigt maandelijks, zowel bij de lunch als het avondmaal staat een kaasbordje ter beschikking dat het dessert kan vervangen of optioneel aan de lunch/diner kan worden toegevoegd.
Het vaste stramien voor lunch en diner is voor chef Joachim geen belemmering van de creativiteit noch de keuze van de gast. Het moet integendeel de kans bieden om het pure karakter van elk van de ingrediënten te optimaliseren terwijl de gast hierdoor kan kennismaken met ongekende smaakelementen van de ingrediënten. Bovendien wisselt het aanbod wekelijks en gasten die meermaals per week hetzelfde restaurant bezoeken zijn volgens Joachim, erg uitzonderlijk.
Als introductie op onze lunch serveerde Joachim een dagverse rilette van eend en makreel subtiel doorweven van rode biet en een decoratieve creatie in roosvorm op basis van zoete aardappel. Het voorgerecht werd een creatie rondom skrei met garnituur van peterselie, monniksbaard en mossel met leuk sausje. Verrassende smaaktoetsen die mooi in evenwicht waren en uitgroeiden tot een aangenaam voorgerecht. Josefa serveerde hierbij een leuke Italiaanse Delaverve, een assemblage van 60% Chardonnay en 40% Pinot Noir. .
Voor het hoofdgerecht opteerde Joachim voor een creatie van parelhoen. Het malse vlees, pittig maar toch aangenaam gekruid, kreeg het gezelschap van palmkool met truffel en heerlijke macarons van knolselder. Dit alles getooid met een behoedzaam geserveerd kruidig sausje. Als compagnon selecteerde Josefa hier een leuke rode Portugese wijn die voor een geslaagde pairing zorgde.
Het dessert werd een creatie van mango met meringue, een drupje sake en garnituur van hangop; De uitgelekte yoghurt, daarna gekoeld, zorgde voor extra zoete toetsen en leuke eindtoets. Globaal een lunch die uitgroeide tot een succulente voltreffer met de stille wens van onze smaakpapillen om dit etentje beslist over te doen.
Restaurant The Table – Wespelaarse baan 231 – 3190 Boortmeerbeek
Tel 016-85 04 40 – www.the-table.be – Gesloten zondag, maandag, en woensdag- en zaterdagmiddag.
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 3 minutes – aanrader! – gezellig sfeervol interieur – vriendelijke stijlvolle bediening – mooie wijnkeuze – decoratieve en creatieve smaakvolle gerechten
GaultMillau : 13.5/20 – discrete fraaie woning – chef wijzigt regelmatig zijn kaart en zorgt voor heel wat lekkers met diverse texturen.