Toekomstige professionals scoren op AEHT Cornet trophy

Minister Demir en driesterren chef Viki Geunes lauweren laureaten van de AEHT Cornet Trophy 2022. Acht studenten van verschillende Vlaamse hotel- en toerismescholen kregen vandaag op de AEHT CORNET TROPHY 2022 in Hotelschool Hasselt, uit handen van driesterren chef Viki Geunes en Minister van Toerisme Demir, een gouden medaille. Voor de tiende keer vond er een competitie plaats tussen gemengde teams van leerlingen van verschillende hotel- en toerismescholen verenigd in het Belgische netwerk AEHT Belgium. Tijdens de wedstrijd presenteerden de leerlingen overheerlijke gerechten met lekkers van bij ons.

AEHT (Association Européenne des Écoles d’Hôtellerie et de Tourisme) staat voor de Europese vereniging van Hotel- en Toerismescholen. Ze vertegenwoordigt 400 aangesloten scholen en professionelen en is actief in meer dan 80% van de Europese landen. De ‘AEHT Cornet Trophy’ is de Belgische preselectie op deelname aan de Europese AEHT-wedstrijd en -conferentie in Italië (oktober 2022). Via demo’s en workshops bij Brouwerij Palm & De Hoorn op 29 maart werden de studenten reeds ondergedompeld in de wereld van ‘Lekker van bij ons’. Op deze dag werden ze voorbereid voor de nationale wedstrijd, die dit jaar op 28 en 29 april in de Hotelschool van Hasselt plaatsvond.

Al 10 jaar een uniek wedstrijdconcept

Dit jaar stond de Hotelschool van Hasselt garant voor de feilloze organisatie van de 10de editie van de ‘AEHT Cornet Trophy’. Op de eerste dag werden de teams bij loting gevormd; leerlingen uit verschillende scholen moesten gaan samenwerken. Dat de teamleden elkaar niet kenden maakt het wedstrijdconcept zo uniek. Na het samenstellen van de teams gingen de voorbereidingen meteen van start.

De wedstrijd bestaat uit vijf onderdelen: een individuele schriftelijke test, een theoretische groepsvoorbereiding, een vaardigheidsproef en een budgetopdracht. De praktische proeven vinden plaats op de tweede dag van het event. Ook tijdens deze editie gingen de studenten aan de slag met lokale producten, onder andere Belgisch varkensvlees, rode poon, hondshaai en beer & food pairing. Het evenement wordt ondersteund door Cornet, VLAM en tal van horecagerelateerde producenten en leveranciers.

Vanaf dit jaar is driesterren chef Viki Geunes (Zilte***) trotse peter van de wedstrijd. Viki Geunes: “In Vlaanderen mogen we terecht trots zijn op onze lokale producten van topkwaliteit én uiteraard ook op onze bieren. Belgische producten zijn van wereldklasse. Veel mensen vinden die kwaliteit vanzelfsprekend, maar dat is ze zeker niet. Ook dat bier over een rijker aroma- en smakenspectrum dan wijn beschikt waarmee je gerechten kan combineren, is nog te weinig bekend. Daarom verdient dit initiatief mijn steun, tevens wil ik de studenten met mijn peterschap inspireren en motiveren in hun beroepskeuze.”

Deze wedstrijd biedt een podium om Toeristich Vlaanderen op de internationale kaart te zetten! “Via Toerisme Vlaanderen sparen we kosten noch moeite om de vele troeven van Vlaanderen aan de wereld te tonen. We merken dat het toerisme eindelijk terug aantrekt na zovele donkere maanden. Tijdens de crisis kende de sector een grote uitstroom van personeel. Dit benadrukt nog maar eens hoe belangrijk het is om goede krachten in de toeristische sector te hebben. Mensen die elke dag het beste van zichzelf geven om onze bezoekers één voor één een 5-sterrenbehandeling te geven. Deze wedstrijd geeft hen een podium om hun kwaliteiten aan Vlaanderen en later misschien zelfs aan de rest van de internationale toeristische wereld te laten zien”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Tijdens de wedstrijd werden uiteindelijk 4 teams gekozen die zich het sterkst wisten te onderscheiden in de disciplines restaurant, keuken, bakkerij en toerisme. Zij ontvingen een gouden medaille en krijgen een toegangsticket voor de internationale wedstrijd in Italië.

Deze teams pakten goud op de AEHT Cornet Trophy 2022:

Team Restaurant:

Ashley De Bie (Talentenschool Turnhout) en Pieter-Paul Veraart (VTI Spijker Hoogstraten). De restaurantteams werden onder andere gequoteerd op 2 zaalbereidingen: het samenstellen van een alcoholvrije biermocktail met rood of Haspengouws fruit en een sabayon. Bij het driegangenmenu dienden ze een geschikte beerpairing voor te stellen.

Team Keuken:

Iris In de Braek (Hotelschool Hasselt) en Nick Van Summeren (Talentenschool Turnhout). De keukenteams gingen aan de slag met lokale ingrediënten zoals Belgisch varkensvlees, hondshaai, rode poon, varkensspiering, seizoensgebonden streekproducten en Cornet Oaked of Cornet Smoked.

Team Bakkerij:

Morena Goossens (PIVA Antwerpen) en Annouck Anné (Technigo! Aalst). De bakkers creëerden een dessert met lekkers van bij ons: de fruitbieren van Rodenbach, origine chocolade, Haspengouws fruit en room.

Team Toerisme:

Amélie Roelants (Hotelschool Hasselt) en  Mario Istrate (Ensorinstituut Oostende). De toerismeteams werden beoordeeld op het promoten van een toeristisch product en het aanbieden van een pakket voor geïnteresseerde klanten die een weekend willen doorbrengen in de schitterende omgeving van Hasselt.

Een educatief en maatschappelijk initiatief

“Voor Palm en Rodenbach is de ondersteuning van AEHT een educatief én maatschappelijk project. De brouwerij stelt zich onder meer als objectief studenten met een horecaopleiding de kans te bieden hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen, zo maken jonge professionelen kennis  met de rijke Belgische Biercultuur” vertelt Peter Buelens, PR & Communication Manager. Niet voor niets zijn productkennis, Beer & Food Pairing en serveerkunde van bier verplichte onderdelen binnen de wedstrijd. Ook het maatschappelijk aspect is een belangrijke motivator voor de brouwerij, dat de teams worden samengesteld uit leerlingen van verschillende scholen is een van de positieve elementen binnen de organisatie. “Niet alleen wordt de culinaire kennis rond bier versterkt maar ook de sociale vaardigheden worden door het samenwerken in teamverband extra ontwikkeld”, aldus Buelens.

In 2011 engageerde de brouwerij zich om haar schouders onder het Belgisch AEHT project te steken. Door een gebrek aan middelen was de Belgische AEHT werking uitgedoofd maar onder impuls en met de financiële ondersteuning van Brouwerij Palm & De Hoorn en Rodenbach kende AEHT België in 2011 een doorstart.

De ‘AEHT Cornet Trophy’ die jaarlijks door een Belgische Hotel-, toerismeschool wordt georganiseerd is een preselectie op deelname aan de Europese wedstrijd en conferentie. Als hoofdsponsor financiert de brouwerij jaarlijks de participatie van de geselecteerde Belgische leerlingen en docenten aan de Europese Hotel- en Toerismescholenwedstrijd in het buitenland en garandeert ze op deze manier de aanwezigheid van een Belgische delegatie op deze Europese hoogmis. Voor partner VLAM is de wedstrijd een prachtig initiatief om getalenteerde, toekomstige professionals te inspireren met al het lokaal lekkers dat Vlaanderen te bieden heeft.

Deelnemende scholen 2022: Hotelschool Hasselt – Ensorinstituut Oostende –  PIVA Antwerpen – Coloma Mechelen – Talentenschool Turnhout – Spijker Hoogstraten – Technigo! Aalst – Handelsschool Aalst – COOVI Anderlecht en Campus Wemmel.