The Lake – Keerbergen

Ontsnappen aan het alledaagse hectische leven en de bijhorende stress is een hedendaagse must geworden waarbij de Brabantse bossen meer dan eens soelaas bieden. Ietwat verscholen in de Keerbergse bossen is The Lake uitgegroeid tot een leuke oase met een genoeg historisch verleden.

Keerbergen was indertijd een geliefkoosde plek voor tal van Brusselaars, een zondagbestemming voor een fikse wandeling maar evenzeer een gemeente met een culinaire rijkdom. Voeg daarbij een regionale luchthaven met stijlvolle, iconische dubbeldekkers en je hebt meer dan voldoende elementen voor een sensationele uitstap met als onbetwistbare trofee een wapperende en goudgele brem …

De bossen zijn deels gebleven al werden tal van bomen gekapt om plaats te maken voor bewoning. De luchthaven is volledig verdwenen en moest plaats maken voor een meer dat meer dan eens opduikt in diverse Vlaamse soaps. Aan de oevers van het meer vindt men thans een knus en gezellig restaurant met een bijzonder toepasselijke naam The Lake.

The Lake biedt een klassieke Franse brasseriekaart waarvan de creatieve suggesties regelmatig wijzigen. Bovendien is er een suggestief menu samengesteld uit leuke, creatieve gerechten die je een aangename culinaire verpozing bieden. Open 7 dagen op 7 kan je er terecht voor een lunch of diner in een lucht en lichtig decor dat hoe kan het ook anders, uitzicht biedt op het meer. Op het terras uitgerust met teakhouten meubilair geniet je van de zon, de smaakvolle gerechten en het meer, je bent er zonder meer een gentlemen in heaven.

De keuken was meerdere jaren in handen van Stefan De Bruyn een rasechte Keerbergenaar die na zijn stage in het toenmalige Berkenhof, in meerdere buitenlandse boegbeelden, o.m. Cas Spijkers en meerdere gerenommeerde hotels, ervaring opdeed, maar na een tiental jaar naar zijn roots terugkeerde om in eigen regio de fijnproevers te verwennen. The Lake kreeg op deze manier een leuke internationale uitstraling.

Ondertussen is de culinaire uitbouw van The Lake in handen van een andere Vlaams-Brabander, nl Steven Mispelters. Hij heeft een leuke kaart uitgebouwd met huisbereide, kwalitatieve en streng geselecteerde producten, eveneens met lokale accenten en een verrassend vleugje internationale hints. De selecties blijven deels seizoengebonden, anderzijds pikt Steven met een mooi aanbod vegetarische bereidingen in op een modetrend zodat elke fijnproever zich in The Lake kan thuisvoelen. Top of the bill is een culinair 3-gangenmenu ‘tastes of the lake’ met 3 keuze-items bij het voorgerecht, het hoofdgerecht en het dessert.

Hoewel de kaart meerdere aantrekkelijk bereidingen aanbod, kozen we uiteindelijk bij onze proeverij toch voor ‘the tastes of the lake’.

Bij het aperitief een fijne zalmtartaar met asperges, kraakvers en leuk pittig proevertje als voorbode op meer culinair genot. Bij het voorgerecht schoven we de kwartel en huisgerookte heilbot terzijde en opteerden voor een sashimi van tonijn met asperge, dashi, quinoa, limoen en zeewier. Een mooie decoratieve bereiding, zeer frisse en zilte hits dankzij het zeewier. Globaal zeer smaakvol en erg lekker.

Bij het hoofdgerecht met keuze uit snoekbaars, kalfsfilet of zwartpootkip kozen we voor dit laatste gerecht. De zachte kip kreeg als garnituur saltimbocca, tagliatelle, tomaat, waterkers en lichtjes aangebakken Keerbergse asperge. Als extraatje een potje mooi romige saus, beslist een must voor de sausliefhebbers hoewel de bereiding op zich volgens onze normen voldoende gesaust was, twijfelen we er niet aan dat sommigen graag én de kip én de mooi knapgare tagliatelle in deze romige lekkernij willen onderdompelen. Een meer dan behoorlijk grote portie die toch lekker en knapperig bleef.

Als slotakkoord een creatie van aardbei, kokosnoot, granny smith en merengue. Opnieuw niet alleen decoratief maar ook lekker. Andere keuzes bij het dessert zijn melkchocolade met amerenakers en pecannoot of rabarber, cavallon meloen, rijspap en roomijs.

Globaal een erg lekker en succulent degustatiemenu dat de keuken van Steven Mispelters volop in het daglicht plaatst. Rijkelijke schotels, kwalitatieve ingrediënten, evenwichtige opbouw, smaakvol en telkens een lust voor het oog.

The Lake is niet alleen een leuk en sfeervol restaurant met zicht op het meer, maar biedt ook twee seminarieruimtes die beschikken over daglicht. Men is er zich van bewust dat het tijdperk waarin ‘zakelijk’ garant stond voor saai en kleurloos, tot het verleden behoort. De grootste zaal Mercator, biedt in U-vorm plaats aan 30 personen, en in cinema-opstelling aan 50 personen. Library, de kleinere zaal, biedt in U-vorm plaats aan 15 personen, en in cinema-opstelling aan 30 personen. The Lake is anderzijds de ideale omgeving voor banketten, klassieke recepties tot uitgebreide maaltijdrecepties, dit alles aanpasbaar aan uw wensen en budget.

The Lake – Mereldreef 1 – 3140 Keerbergen – tel 015-23 5069 – www.thelake.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes – leuk zicht op het meer – smaakvol en bijzonder lekker degustatiemenu met kwalitatieve, seizoengebonden ingrediënten – ontspannen en stressvrij culinair genieten van de creaties Steven Mispelters

GaultMillau: 12/20