Toma’Chef: erfgoedtomaten, perfect à point voor fine dining

Toma’Chef tomaten van Stoffels vormen samen een bijzonder assortiment: erfgoedtomaten die door hun genen voor extra smaak garant staan. De “heirloom” tomaten worden op beperkte schaal geteeld en zijn als specifieke rassen enkel beschikbaar wanneer al hun specifieke smaakeigenschappen perfect “à point” zijn. Ideaal voor een salade of als carpaccio.

Genen

Niet de zon of een seizoen bepaalt de smaak of textuur van een Toma’Chef of erfgoedtomaat. Wel hun genen, de toegepaste teeltwijze en de gebruikte bodem. De genen van zo’n erfgoedtomaten bepalen uiteindelijk maar liefst 70 % de smaakkwaliteit. Daarom gaat Stoffels Tomaten wereldwijd op zoek naar tomaatvariëteiten met precies de juiste smaakgenen. Let wel, smaak is niet noodzakelijk een synoniem voor zoet. Smaak is een meer complex verhaal. Zoals bijvoorbeeld een evenwichtige zoet-zuur balans die op een natuurlijke manier versterkend werkt. Smaak houdt eveneens verband met voldoende kruidigheid die associaties oproepen met andere voedingsproducten. Een tomaat kan citrussmaak hebben of net wat meer umami in zich dragen en daardoor extra hartig smaken.

Teeltwijze

Naast genetica bepaalt de teeltwijze de smaak van deze erfgoedtomaten. Een plant kan zijn energie schenken aan het produceren van veel tomaten met weinig smaak. Of aan een beperkter aantal tomaten die meer smaakvol zijn. De keuze voor minder productieve maar wel smaakvolle rassen is in het perspectief van een “fine dining” tomaat zoals een Toma’Chef snel gemaakt.

Bodem

Erfgoedtomaten groeien zoals alle andere Stoffels Tomaten in een organische bodem. In potgrond waarvoor de telers een kokossubstraat gebruiken met een natuurlijk bioleven van schimmels en bacteriën. Net zoals bij wijn staan die factoren in voor een apart terroir. Bij de kweek nemen zinvolle insecten de rol van spuitbus over zodat men deze erfgoedtomaten zoals alle andere variëteiten zonder wassen kan opeten.

A point met unieke smaken, vormen en kleuren

Let op. Stoffels Tomaten teelt erfgoedtomaten op beperkte schaal. Toma’Chef zijn enkel te koop wanneer hun specifieke eigenschappen perfect à point zijn. Door hun smaak, vorm en kleur, – eigen aan hun aparte genen -, vormen deze rassen samen een uniek assortiment. Uitzonderlijk genoeg om deze “heirloom” tomaten als duo, trio of per vier in een plasticvrije verpakking in FSC gecertificeerd karton te verpakken. Daarbij zijn verschillende rascombinaties per verpakking mogelijk.

Te koop bij Colruyt en groentenspeciaalzaken – Richtprijs: € 3,49

Stoffels Tomaten is op Europees niveau een toonaangevende tomatenkwekerij waarvan de producten in meer dan een dozijn landen gewaardeerd worden. Reeds 25 jaar is het familiebedrijf actief in Rijkevorsel en evolueerde de laatste jaren tot één van de meest innoverende groeibedrijven in de Europese glastuinbouwsector. Sinds zijn ontstaan onderneemt de onafhankelijke tomatenteler vanuit een aantal kernwaarden waarvan duurzaamheid de vaste leidraad is. Daarom gebruikt men bijvoorbeeld enkel biologische bestrijdingsmiddelen en kweekt men volgens de principes van circulaire economie. Permanent ligt de focus op het zetten van nieuwe standaards inzake originele en exclusieve smaakbeleving, productinnovatie, grensverleggende recycleerbare verpakking en een duurzame, respectvolle productie. De teelt van erfgoedtomaten als fijne maar beperkte variëteit voor de culinaire meerwaardezoeker is daarvan een smakelijk en tastbaar bewijs. www.stoffels-tomaten.be