Topchef Kobe Desramaults zet Oostendse garnaalkroket op piëdestal

KREVET: het allereerste granaalkroketbier + boek je overnachting in Oostende en krijg gratis garnaalkroketten

Kobe Desramaults, de sterrenchef achter onder andere toprestaurants Chambre Separée en De Superette (beiden gevestigd in Gent), mag zich sinds kort de eerste culinaire stadscurator van Oostende noemen waar hij het komende jaar de culinaire visie van Oostende mee koers zal geven. In die hoedanigheid richt hij de schijnwerpers op de culinaire parels van de Koningin der Badsteden, geeft hij zijn visie over het belang van het terroir en (her)ontdekt hij de typische streekproducten. De eerste concrete resultaten van dit curatorschap zijn de ode aan de Oostendse garnaalkroket en Krevet, het allereerste ‘garnaalkroketbier’.

DE OOSTENDSE VISTRAP: EEN ATTRACTIE, UNIEK AAN ONZE KUST

Verse gekookte garnalen moeten blinken en `reuzelen’. Wie een bezoek brengt aan de Oostendse Vistrap zal snel weten wat hiermee bedoeld wordt. Ter plaatse graaien de ‘viswúven’ met hun handen door de stapels vers gekookte garnalen, waardoor je een reuzelend (ritselend) geluid hoort. Dat is hét teken dat ze vers en perfect gekookt zijn. ‘Gêrnoazn’ moéten met de hand gepeld worden. De Vistrap in Oostende is overigens de enige plaats is in België waar men garnalen recht van de vissersboot kan kopen. Een unicum!

In zeker 25 restaurants in de stad kan je ambachtelijke kroketten eten met verse Oostendse garnalen. De Oostendenaar is het dan ook unaniem eens dat “dé Oostendse manier van garnaalkroketten maken” moet voor het nageslacht bewaard worden! Vergis je niet, want om een ogenschijnlijk simpel garnaalkroketje te maken, is heel wat vakmanschap nodig. Zeer belangrijk bij een Oostendse garnaalkroket is, wanneer men de kroket opensnijdt, het vulsel nog licht lopend is. Wat ook vaak vergeten wordt is de gefruite, lichtgezouten peterselie en het partje citroen.

“Eigen aan de garnaalkroket is dat elke chef-kok een eigen recept heeft. Of het nu op restaurant is of thuis, het is vaak een familierecept dat vele generaties heeft overleefd en waar men terecht trots op is. Met de garnaalkroket als basis hebben we heel wat leuke acties opgericht om ervoor te zorgen dat mensen dit najaar zeker eens naar Oostende afreizen”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

LIMITED EDITION ‘GARNAALKROKETBIER’: KREVET

Garnaalkroketten gaan hand in hand met bier. Het gloednieuwe Oostendse ‘garnaalkroketbier’ Krevet (beschikbaar vanaf 15 oktober) is een fijn staaltje teamwork van de kleinste Stadsbrouwerij van België, ’t Koelschip (o.a. gekend van het Cowboy Henk-bier ‘Blonde Kuif’), en culinair stadscurator Kobe Desramaults.

‘Ons uitgangspunt was de stijl van een klassiek en delicaat witbier. Een dorstlessend bier met een uitgesproken typische zurige toets. Om die zurige toets te bekomen gebruiken we geen citroenschil, maar infuseren we het bier met wilde kruiden van Oostendse bodem. We plukten in het Prins Kareldomein wilde kamille, zaadjes van de berenklauw en bijvoet – een zeer aromatische wilde plant – en brachten dit samen in een ambachtelijk en lekker bier van 5% dat perfect matcht bij de Oostendse garnaalkroket, maar de smaak er van niet overstijgt. Complex in al haar eenvoud, maar toch een zeer toegankelijk biertje’, aldus Desramaults.

‘Bier brouwen is precisiewerk en kan je vergelijken met het creëren van parfum. Het is een even delicate zoektocht, want de smaak moet (net als de geur) perfect gedoseerd zijn. Er kwam daardoor tijdens het proces veel finetuning en proefwerk bij kijken, omdat we net geen referentiekader hebben aangezien we werken met kruiden van Oostendse terroir.’ zegt Sandy Major, brouwster bij ’t Koelschip. ‘We brouwen Krevet op een kleine oplage van ongeveer 500 liter die in 33cl flesjes zal verkocht worden in verschillende Oostendse cafés en restaurants.’

Krevet is daarmee een echt experimenteel buitenbeentje: een one-off eenmalig brouwsel in limited edition bestemd voor iedereen die het biertje in Oostende wilt komen proeven, samen met een paar bijpassende Oostendse garnaalkroketten.

OOSTENDE WORDT HOOFDSTAD VAN DE GARNAALKROKET

Culinaire Stad aan Zee Oostende zet in de maanden oktober en november volop in om de Oostendse garnaalkroket in de kijker te zetten. Zo ontvang je bij een overnachting op hotel gratis garnaalkroketten op restaurant (waarbij je een bijpassend Krevet bier kan bestellen).

Iedereen is het erover eens dat de Oostendse manier van garnaalkroketten maken uniek is, wat dat dan ook mag zijn. Koop je traditioneel steeds je garnalen aan de Vistrap? Aten jij en je partner garnaalkroketten tijdens de eerste date? Erfde je het familierecept na lang onderhandelen? Toerisme Oostende vzw is op zoek naar dergelijke verhalen rond garnaalkroketten. Aarzel dus zeker niet om unieke ervaringen in te sturen via www.oostendsegarnaalkroket.be en maak kans op een unieke culinaire ervaring.

Krevet (van de hand van Kobe Desramaults en Stadsbrouwerij ‘t Koelschip) is vanaf midden oktober verkrijgbaar in Oostendse cafés, restaurants en in ’t Koelschip zelf. Beschikbaar zolang de voorraad strekt.