Tours de France – Valentijnwijnen /3

Een ontdekkkingstocht van meerdere lekkernijen zoals truffels, wild en chocolade. De trefwoorden waarrond deze derde trip is opgebouwd.

Château de la Jaubertie – Périgord

Mirabelle rood 2018, AOP Bergerac

Druivensoort: Cabernet Sauvignon 45%, Merlot 45%, Cabernet Franc 10%,

Proefnotities: zeer diepe robijnrode kleur met paarse nuance. Complexe neus van rook, zwarte bessen en bramen, leer, kruidige zwarte peper, chocolade, een vleugje sigaar. Fruitig en kruidig in de mond, met zijdeachtige tannines.

Zijn gerechten: terrine van wild zwijn, rundvlees en wortelen, kip biryani, Brie de Meaux.

Distributie: rechtstreekse verkoop, wijnhandelaren, CHR – Prijs (inclusief belasting) in de kelder: 16,00 euro – www.chateau-jaubertie.com

Château du Moulin-à-Vent – Moulin-à-Vent

Les Terrasses du Château 2020 – Moulin-à-Vent

Druivensoort : Gamay

Proeven : robijnrode kleur. Bloemige neus van pioenroos, rode en zwarte bessen, kruidige drop-muscade-zwarte peper, een vleugje sigaar. Het gehemelte is in evenwicht tussen substantie, frisheid, fruit en gesmolten tannines, gulzig en lang op een chocolade en peperige noot.

Zijn gerechten: terrine van wild zwijn, parmentier van eend, lamsrack met kruiden, Koninklijke couscous, Brie de Meaux, pure chocolademousse.

Distributie: Monoprix – Adviesprijs: 14,50 euro – www.chateaudumoulinavent.com

Vidal Fleury – Rhône

Crozes Hermitage Wit 2020

Druivenrassen: Marsanne 95%, Roussanne 5%.

Proefnotities: Bleekgouden kleur met gouden accenten. Frisse, bloemige, frisse, peer-citroen fruitige, minerale neus. Frisse en zilte mond, perzikachtige fruitigheid tot in de lange afdronk, een vleugje dragon en verse amandel, een geroosterde noot.

Pairing: gegrilde vis, sushi, garnalen, krab, lamsrack met kruiden.

Distributiekanaal: rechtstreekse verkoop, CHR, wijnwinkels – Online verkoopprijs inclusief BTW: 20,50 euro – www.vidal-fleury.com

Château de Lastours – Corbières

Château de Lastours Grande Réserve 2018, AOP Corbières

Druivenrassen: Syrah, Grenache, Mourvèdre en Carignan

Smaaknotities: Intense neus van zwarte bes-zwarte kers en rode framboos, nootmuskaat, vanille en een vleugje chocolade, met een geroosterde noot. Elegant en dicht in de mond, gestructureerd met gesmolten tannines, rijk aan jamachtig zwart fruit, tonen van garrigue, dan geroosterde en chocolade smaken op de lengte, cacao en zoethout op de finish.

Pairing : gerechten: gebraden hert, haas à la royale.

Distributiekanaal: rechtstreekse verkoop, CHR, wijnhandelaren – Prijs (inclusief BTW) in de kelder: 24.50 euro – www.chateaudelastours.com