Tweede editie Brussels Rhum festival

 

Voortbouwend op het succes van de eerste editie in maart 2023, keert het Brussels Rhum Festival op 16 & 17 maart voor de tweede keer terug naar de Europese wijk. Seventy-Eight – Gebouw van de voormalige Bank Brunner – Wetstraat 78 – 1000 Brussel

In tegenstelling tot andere grote wereldsteden had Brussel tot 2023 geen eigen rumfestival. En dat terwijl de hoofdstad, net als elke andere grote internationale stad, boordevol zit met zeer fijne bars die worden bemand door professionele en innovatieve barmannen. In 2023 nam Michel Van Hecke het initiatief om een dergelijk festival op te zetten in het hart van Brussel, in de Europese wijk, bekend als de ‘Leopoldwijk’.

Meer dan wie ook was Michel Van Hecke ‘de’ juiste persoon om een dergelijke organisatie op zich te nemen. Naast zijn tomeloze energie is Michel namelijk een professionele barman, afgestudeerd aan Ceria (bar- en sommelierafdeling) en heeft hij verschillende prijzen gewonnen als Beste Barman, Kampioen of Vice-Kampioen in verschillende thematische wedstrijden in België en in het buitenland.

Michel Van Hecke is ook de eigenaar van ‘Vinispirit’, een wijnwinkel gevestigd in een prachtig art-decohuis in Sint-Agatha-Berchem, waar hij een uitzonderlijk assortiment rum, wijnen en andere sterke dranken aanbiedt. De winkel grenst aan het Belgisch-Aziatische restaurant Som Tam, waarvan hij ook eigenaar is en waar op 16 maart het galadiner over rum wordt gehouden. Omringd door een team van andere enthousiastelingen, door met zijn kleine team van grote rumliefhebbers het eerste Brussels Rhum Festival te creëren, zouden ze tijdens deze eerste editie in maart 2023 een onverwacht succes kennen. Meer dan duizend mensen kwamen het festival ontdekken. De belangstelling van zoveel bezoekers was voor de organisatoren een goede reden om het Brussels Rhum Festival niet alleen te herhalen in 2024, maar om het voortaan elk jaar te organiseren.

Een hedendaags festival in een geklasseerd gebouw uit 1860

Het Brussels Rhum Festival vindt plaats in de Seventy-Eight, het historische gebouw (geklasseerd in 1995) van de vroegere Bank Brunner, en wil de meest prestigieuze, zeldzaamste en meest emblematische rum onder de aandacht brengen. De favorieten van de organisatoren, recente ontdekkingen en nieuwe ontmoetingen zullen ook te zien zijn. Alle ruimten van het gebouw worden door het Festival in beslag genomen, de bovenste verdieping, dit jaar voor het eerst open voor het publiek, evenals de kelder (kluis) en de ticketzaal, zijn voor iedereen toegankelijk, zodat je optimaal kunt genieten van deze unieke ervaring: een bezoek aan een historisch gebouw en ongewone proeverijen.

Op het programma: rum, cocktails

Naast de bijna veertig aanwezige rumdistilleerderijen zijn er dit jaar 300 verschillende rums te ontdekken, cocktailbars (in elke zaal), maters classes (6 verschillende classes gegeven door professionele brand managers) en een shop boordevol mooie flessen om cadeau te geven (met 15% korting voor bezoekers). Het Brussels Rhum Festival biedt ook de gelegenheid om speciaal voor het festival gebottelde rum te proeven. Bijvoorbeeld een rum van Compagnie des Indes, Brut de fût thaïlandais. Dit is de vrucht van de ontdekkingen en ontmoetingen van Michel Van Hecke tijdens zijn reizen. Er zal ook voldoende water zijn, en op vraag van vorig jaar zullen er nieuwe snacks zijn zoals taco’s en hotdogs.

Masterclasses met specialisten: Gedurende de twee dagen zullen er 6 Masters Classes (45 minuten/master class – €30/master class) worden georganiseerd en geleid door de brand managers van de verschillende aanwezige rummerken, waaronder : Montebello (distilleerderij in Guadeloupe); Reimonenq (Guadeloupe); Mont Gay (Barbados) en Ferroni.

Een uitzonderlijk culinair galadiner met Belgisch-Thaise keuken en rum

Op zaterdag (16.03.24) vindt een uitzonderlijk galadiner plaats in restaurant Som Tam, naast Vinispirit in Sint-Agatha-Berchem. In een foodpairingformule worden uitzonderlijke rum geserveerd in harmonie met de Belgisch-Thaise gerechten van restaurant Som Tam. Dit galadiner beperkt tot 40 personen kost €95 per persoon en omvat 4 gangen en 8 verschillende rum. Het is voor iedereen toegankelijk, maar moet wel van tevoren worden gereserveerd. (kan via Restaurant Som Tam.)

Praktische info: 16 & 17 maart 2024 – Elke dag van 13u tot 18u – Adres: Seventy-Eight – Wetstraat 78 – 1000 Brussel – Gebouwen van de voormalige Bank Brunner – www.seventy-eight.brussels – Parking: Indigo Bruxelles Thon (Rue de Trèves, 120 – 1040 Brussels) & aangrenzende straten.

Toegangskaarten kosten €25 vooraf of €30 ter plaatse (6 proefmunten), het VIP-ticket kost €55 vooraf en €60 ter plaatse (toegang tot alles behalve de Masterclass en snacks) en tot slot kosten extra gekochte proefmunten €9/10. Masterclass: €30/45 min.

Diner Food Pairing: 4 gangen & 8 rum om te proeven – 95 €/persoon – Restaurant Som Tam (reservering voor diner op 16.03.24) : Keizer Karellaan, 578 – 1082 Brussel (Sint-Agatha-Berchem) – 02 478 93 13 – www.somtam.be

Partners: alle aanwezige rumdistributeurs (masterclasses & stands) – Assurances Van Hecke – Thon Hotel (voorkeurstarief voor bezoekers Brussels Rhum Festival) – Vinispirit.