Uitdagingen voor oenofielen!

Meer dan ooit is de wijnwereld in evolutie. De alcoholrijke cocktails krijgen absolute concurrentie van de mocktails die hun deugdelijkheid dit jaar bewezen, maar ook de alcholvrije/-arme wijnen laten zich niet onbetuigd. Als bierland boeken we meerdere wereldsuccessen en durven we onbetwiste wereldtoppers een extra tintje meegeven. Gezondheid!

Botaniets: 2x maal goud – London spirits business competition – 5 januari

Belgische gedistilleerde gin zonder alcohol valt opnieuw in de prijzen. Botaniets, de Belgische gedistilleerde gin met 0,0% alcohol en de zomerversie van Botaniets Gin 0,0% met Ginger-Yuzu vallen opnieuw in de prijzen. Zowel de originele Botaniets als de Ginger-Yuzu versie wonnen goud tijdens de London Spirits Business Competition in de categorie Global Low & No Masters 2023.

Geïnspireerd door een origineel recept uit 1887 gebaseerd op het werk van botanicus Georges Niets, is Botaniets Original een Belgische 100% gedistilleerde premium gin gemaakt met ingrediënten van de hoogste kwaliteit, van 100% natuurlijke en biologische oorsprong. De Gember-Yuzu versie werd gedistilleerd met Japanse yuzu-schil, verse gember en kardemom.

 

MARTINI VIERT ‘160 YEARS OF ITALIAN TASTE’ – 14 juni

MARTINI’s 160-jarige jubileum gaat letterlijk sky high. MARTINI kondigt ‘160 Years of Italian Taste’ aan – een mijlpaal voor het populaire Italiaanse vermouth merk. De wereldwijde festiviteiten nemen fans mee in de wereld van MARTINI en die wordt groots aangepakt. Van MARTINI’s iconische star studded terrazza feest in Milaan, tot de ‘Aperitivo in the Sky’ winactie. Be prepared, want ‘2023 wordt MARTINI’s grootste jaar tot nu toe’, aldus MARTINI.

Opgericht in 1863 door Alessandro Martini en Luigi Rossi, heeft MARTINI zijn stempel gezet op de Italiaanse aperitivo cultuur. Het iconische MARTINI draait niet alleen om een lekker drankje, maar om la dolce vita en het Italiaanse samenzijn: gelukkig leven, met elkaar en in stijl. Samenkomen doe je om van elkaars gezelschap te genieten. MARTINI wil dat stimuleren en tilt daarbij – al 160 jaar – elke sociale gelegenheid naar een hoger niveau, door middel van kwaliteit, stijl en elegantie. “Dit jaar is het jaar van MARTINI; over de hele wereld vieren we 160 Years of Italian Taste. “We willen iedereen aan de iconische Italiaanse legacy van MARTINI herinneren en hen enthousiast maken voor wat er in de toekomst nog gaat komen”, zegt Victoria Morris, Vice President bij MARTINI.

 

MOËT & CHANDON, GRAND VINTAGE 2015 – 29 maart

Het verhaal van een stralende ochtend… Vandaag onthult Moët & Chandon met trots zijn Grand Vintage 2015 in wit en rosé – de 76e jaargang van het Huis en de 45e rosé jaargang – gemaakt van druiven geoogst in de nazomer van 2015, gekenmerkt door rijpheid en omhullende kwaliteit, en geblend tot champagnes van uitzonderlijke tederheid.

“Elke Grand Vintage is mijn interpretatie van een specifiek jaar, en als zodanig is het uniek en zal het maar één keer te zien zijn. De Grand Vintage is een kans om de originaliteit van een specifiek jaar door mijn ogen te ontdekken. Het is geen ‘samenvatting’ van het jaar, maar eerder mijn interpretatie van wat het jaar vertegenwoordigde. Zoals een fotograaf een foto inkadert, zo selecteer ik de wijnen die uiteindelijk de definitieve blend zullen vormen”. – Benoit Gouez, Keldermeester, Moët & Chandon

 

Rodenbach evolved – 20 september

Met de lancering van Rodenbach Evolved verleggen de Rodenbach-brouwers hun grenzen. Brouwerij Rodenbach, bekend voor haar uitzonderlijk Vlaams Rood-bruin bier, kondigt de lancering van Rodenbach Evolved aan. Deze nieuwe limited edition serie vertegenwoordigt een gedurfde nieuwe richting voor de iconische Rodenbach bieren. De brouw- en keldermeesters verleggen met deze lancering hun grenzen van craftsmanship en ze omarmen meer dan ooit de geest van innovatie. Elk jaar zullen ze bierliefhebbers met een nieuwe editie van Rodenbach Evolved verrassen. Met de Evolved-lijn begint de brouwerij aan een spannende ontdekkingsreis, voor elke editie zal men rijke brouwtraditie en knowhow ‘blenden’ met creativiteit.

De eerste editie:  Evolved Grand Cru Aged 10 years . De allereerste editie van Rodenbach Evolved wordt ‘Grand Cru Aged 10 years’, een ode aan de iconische Rodenbach Grand Cru. De naam verwijst naar Rodenbach dat tien jaar op eiken foeder nr. 95 heeft gerijpt. De brouw- en keldermeesters hebben het vervolgens met een klein deel jong bier versneden. Het uitzonderlijk lang rijpingsproces geeft dit bier een werkelijk uniek karakter. De rijping heeft organische smaken van zure kersen, groene appel, leer, eik en rood fruit voortgebracht. Rodenbach Evolved Grand Cru Aged 10 years toont de ongeëvenaarde rijpingscapaciteiten van Vlaams Roodbruin bier.

 

Domaine Christophe Pichon & fils – 18 oktober

Een prachtig wijnjaar 2023 voor zowel witte als rode wijnen. Christophe en Corentin Pichon zijn erg tevreden met deze mooie oogst. De kelder is vol en de eerste resultaten van het wijnjaar smaken nu al goed.

De oogst werd gespreid over een langere periode dan in voorgaande jaren, zodat de druiven de tijd hadden om optimaal te rijpen. Een bijzonderheid dit jaar was dat de Cote Rotie en Saint-Joseph wijnen (in het bijzonder het La Palisse perceel, dat als laatste werd geplukt, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is) een kleine achterstand hadden, terwijl de oogst vaak na elkaar plaatsvindt. Het geduld van de wijnbouwers wierp zijn vruchten af en sommige percelen konden de lage opbrengsten van andere percelen, die te lijden hadden onder de grillen van het weer, compenseren. Het Domein werkt vooral met organisch materiaal (voornamelijk gecomposteerde mest), dat de wijnstokken helpt groeien en ze beter bestand maakt tegen ziekten en droogte. Corentin Pichon van zijn kant constateert iets meer diepte in de rode wijnen dan in 2022, met een iets grotere rijpheid en mooie kleuren. De witte wijnen hebben mooi fruit en veel substantie, met een speciale vermelding voor de Condrieu, die zeer aromatisch is en een grote frisheid ontwikkelt. Voortzetting van de traditie van nieuwe cuvées die bijna elk jaar worden gemaakt, zal er dit jaar een witte Crozes-Hermitage worden geproduceerd. De gisting verloopt erg goed voor de witte wijnen en vrij snel voor de rode.

 

De Premium Gins van Lindemans scoren op World Gin Awards 2023 – 23 januari

Lindemans Premium Distilled Gin Red maakt kans op wereldtitel ! Brouwerij Lindemans is een van de bekendste producenten van geuze, kriek en andere lambiekbieren. Wat minder geweten is, is dat de Pajotse brouwerij ook twee gins heeft ontwikkeld op basis van een distillaat van Lindemans Oude Kriek Cuvée René. Zopas raakte op de World Gin Awards 2023 in Londen bekend dat de Lindemans Premium Distilled Gin Red en de Lindemans Premium Distilled Gin Clear respectievelijk de gouden en bronzen medaille in de wacht sleepten in the categorie ‘botanical gins’. De World Gin Awards is een van de belangrijkste ginwedstrijden ter wereld. Een internationale vakjury selecteerde en beloonde de beste gins in verschillende internationaal erkende stijlen. Lindemans Premium Distilled Gin Red werd zelfs uitgeroepen tot ‘Country Winner’ en is bijgevolg een van de gins die in de running is voor de ultieme World Gin Award. Die wordt op 23 februari uitgereikt.

 

Heerlijk nazomeren met Les Vins d’Alsace – 30 augustus

De temperaturen veranderen, en dus ook onze voorkeuren. Sowieso wordt het een warme zomer, en het belooft alvast een zalige nazomer te worden met de droge of zoete, aromatische, delicate en expressieve witte wijnen uit de Elzas. De frisse, fruitige toetsen laten het typische karakter van het terroir prachtig tot uiting komen in zoet-zoute pairings die tegemoetkomen aan nieuwe consumptietrends. Volgens het Franse onderzoekscentrum CREDOC is de vleesconsumptie tussen 2007 en 2017 met bijna 12% gedaald. En daardoor lijken er nieuwe trends te ontstaan, zoals foodsharing, lange aperitieven met veel hapjes in plaats van een hoofdgerecht, veggie en wereldkeuken. Het zorgde er allemaal voor dat witte wijn, die zich hier uiteraard uitstekend voor leent, een alsmaar prominentere plaats wist te veroveren in het hart van de consument. En er is één streek waar witte wijn maar liefst 90% van de productie uitmaakt: de Elzas! De witte Elzaswijnen zijn dan ook ideaal om de zomer nog even te laten nazinderen aan tafel.

Muscat, Pinot Gris en Gewurztraminer staan bekend als drie van de belangrijkste druivenrassen in de Elzas. Ze zijn krachtig en intens qua smaak en komen helemaal tot hun recht op een mooie nazomeravond. Deze verfrissende witte wijnen verwennen de smaakpapillen met duizend-en-een aroma’s, die trouw blijven aan de gedurfde en weelderige aard van het terroir. De wijnstreek van de Elzas biedt met haar mozaïek van bodems dan ook een waaier van smaken. Alle wegen van de wereld kruisen de route die dit jaar zijn zeventigste verjaardag viert. Met in onze borden heel gevarieerde gerechten uit India, Marokko, Italië, Mexico en Azië.

 

Tripel Karmeliet onthult Karmeliet Grand Cru – 1 november

Brouwerij Bosteels, onderdeel van AB InBev, introduceert een nieuw exclusief bier geïnspireerd door Tripel Karmeliet: Karmeliet Grand Cru. Karmeliet Grand Cru is vanaf 6 november verkrijgbaar in geselecteerde cafés en online.

Brouwerij Bosteels werd opgericht in 1791 en heeft een rijke brouwtraditie. Hun nieuwste creatie, Karmeliet Grand Cru, is geïnspireerd op het tijdloze Tripel Karmeliet recept. Het brouwproces begint met de productie van de klassieke Tripel Karmeliet, een driegranenbier gemaakt van gerst, tarwe en haver. Om de smaak te versterken wordt rogge toegevoegd als vierde graansoort. Dit uitgebreide proces verrijkt het bier en geeft het een vollere body en een prachtige schuimkraag.

Hans Van Remoortere, brouwmeester bij Bosteels, beschrijft het unieke brouwproces achter Karmeliet Grand Cru: “De kenmerkende reis om Karmeliet Grand Cru te maken is ontstaan na uitgebreide experimenten en zorgvuldige verfijning. De uiteindelijke bereiding zelf is een delicaat en tijdsintensief proces dat niet gemakkelijk kan worden opgeschaald.”

Whiskey Fercullen: single malt – 26 november 26, 2023

De eindejaarskeuze van Bord Bia viel dit jaar op distilleerderij Powerscourt dat met het whiskey-assortiment Fercullen bijzonder hoog scoort.

Powerscourt Estate heeft een rijke geschiedenis en is altijd een integraal onderdeel geweest van het pittoreske Enniskerry Village, op 1 km afstand van het landgoed. Het dorp werd oorspronkelijk gebouwd om de arbeiders van het landgoed te huisvesten en wordt nu vaak gebruikt als “live set” voor veel internationale filmmakers. Powerscourt Estate was al een eersteklas bestemming met een scala aan voorzieningen en een whiskeystokerij en bezoekerscentrum was een logische volgende stap om de bezoekerservaring verder te verbeteren.

Gerry Ginty en zijn zakenpartner, een lokale ondernemer Ashley Gardiner, presenteerden het voorstel om een whiskeystokerij te bouwen aan de eigenaars van het landgoed – de Slazenger Family – op een van de grootste landgoederen van Ierland. De bouwvergunning werd in 2015 verkregen en het project was klaar voor investering.

 

Dossier: Pineau d’Aunis – 22  februari

Een veeleisend en weinig bekend druivenras. De wijngaard Coteaux du Vendômois is een van de minst bekende – en minst uitgebreide – van de wijngaarden in het Loiredal. Op minder dan 200 km ten zuidwesten van Parijs ( slechts een 40-tal minuten met de TGV)  en vlakbij Vendôme, een stad waarvan het architecturale erfgoed en het historische verleden een bezoek meer dan waard zijn, liggen wijngaarden die wijnen met een unieke smaak voortbrengen, wijnen die hun bijzonderheid en typiciteit te danken hebben aan een zuiver lokale druivensoort: de Pineau d’Aunis. De kwaliteitswijnen, geteeld door passionele wijnbouwers gehecht aan hun regio,  ressorteren onder een eigen AOP die pas in 2001 officieel werd erkend.

Dankzij de ligging en de omvang van de AOP “Coteaux du Vendômois” kan deze wijn ver verwijderd blijven van de mondialisering en banalisering van de wijn, de lokale autoriteiten beschouwen hem veeleer als een cultureel product. De geschiedenis van de streek en de nabijheid van de kastelen van de Loire versterken trouwens dit idee!