Valentijnspecial: Château de France – Château Coquillas

Onze Tour de France Valenrijn 2022 vervolledigen met enkele pareltjes verkrijgbaar op de Belgische markt. Zonder meer bekoorlijke hartenbrekers!

De familie Thomassin is een van de oudste eigenaars in de appellation Pessac-Léognan. Château de France, dat in 1971 door Bernard THOMASSIN werd overgenomen, wordt sinds 1996 geadviseerd door het laboratorium ROLLAND, en Arnaud THOMASSIN is belast met het beheer ervan.

Dit familiebezit van 40 hectare in de AOC Pessac-Léognan omvat 36 hectare Cabernet Sauvignon en Merlot voor de productie van rode wijn, en 4 hectare Sauvignon en Semillon voor de productie van witte wijn. Château de France rood en Château de France wit delen de hoogste onderscheidingen ter wereld.

Een domein met een origineel terroir: de streek van Ferbos, typisch voor de Graves, en – vertrouwelijker – een stuk grond met de welbekende naam “Coquillat” dat vol zit met fossielen van 19 miljoen jaar oud! Château de France is een quasi perfecte symbiose tussen een familie en een terroir.

Château de France is gebouwd op de fundamenten van een voormalig landhuis, waarvan het nog steeds een prachtige gewelfde kelder heeft… een herenhuis dat aan het eind van de 17e eeuw werd gebouwd door de procureur Philippe Decoud. Het kasteel heeft de naam behouden van de oude plaats waar het is gebouwd. Het is waarschijnlijk dat de landerijen van Frankrijk ooit deel uitmaakten van het landgoed Gardère. Vóór 1681 was het huidige Domaine de France in feite niet meer dan een verzameling van kleine percelen die in de 16e eeuw door Marseau Dubasque en Jean de Latreilles bijeen werden gebracht. Inderdaad, we lezen dat in 1648, de ploeger Morseau Dubasque de percelen kocht van André Dejean, een vatenmaker… Het was een raadslid in het Parlement van Guyenne, Taffard, die in de 18e eeuw de wijngaarden van Château de France ontwikkelde tijdens een sleutelperiode: de geboorte van het kwalitatieve begrip Grand Cru. Hij volgde een andere familie van parlementariërs op, de familie Pontac in Haut-Brion, wat de ontwikkeling van de wijnbouw in de streek van Graves ten zuidwesten van Bordeaux in de 18e eeuw verklaart.

Jean-Henri Lacoste, een handelaar in meubelstoffen die 32 jaar lang eigenaar was van het domein, was de schepper van het huidige château: na in 1862 dit domein van 25 hectare te hebben gekocht, dat geen château werd genoemd maar gewoon een landgoed of een buitenplaats, nam hij de leiding over het domein en liet het erkennen door wijnjagers zoals Feret, die het, na het in zijn boek van 1850 te hebben verwaarloosd, uiteindelijk in de volgende delen vermeldde. J.H. Lacoste breidde het domein uit met enkele bijgebouwen: een stuk weiland bij Noaillac en een weiland bij Gardère dat toebehoorde aan de familie Griffon (eigenaars van het toekomstige Fieuzal en Haut Gardère!).

In de 19e eeuw namen de landgoederen geleidelijk de naam kasteel aan… en er verschenen grote residenties. Jean-Henri Lacoste renoveerde zijn oude woning op bescheiden wijze: hij verwijderde de vleugels die de U vormden, voegde kleine paviljoens toe aan elk uiteinde en creëerde een tweede verdieping.

Ballingschap: in de 20e eeuw bleef dit domein, net als de meeste van de Grand Crus van Graves, gedurende meer dan 50 jaar, van 1920 tot 1975, enigszins geïsoleerd van de Bordeaux-wijnindustrie.

Op de proeftafel: Château Coquillas

Appellation PESSAC LEOGNAN Rood. De wijnstokken worden geteeld op een terroir met zeer diep grind, soms op een klei-kalkachtige ondergrond. De aanplantingen tellen tot 6950 wijnstokken per hectare, met een dubbele en enkele Guyot-snoei, maar toch manuele oogst.

Château Coquillas is een assemblage van 40% Cabernet Sauvignon, 60% Merlot. De vinificatie neemt 7 tot 10 dagen gisting in beslag, waarna een maceratie van 3 tot 4 weken in kuipen van 130 hl en 85 hl met een maximale gistingstemperatuur: 30°C en malolactische gisting in kuipen. De rijping van de wijn vindt plaats in barriques van 2 tot 3 wijnen gedurende 12 maanden, waarna lichte filtratie voor het bottelen

In het glas krijgen we een stevige en intense glanzende granaatkleur. In de neus mooie aroma’s van zwarte bes, braam, morellen kers en menthol; in de mond een stijlvolle en charmante wijn, met erg leuke aanzet die meteen de smaakpapillen beroert, de minerale tonen worden gecombineerd met fruitige accenten en een mooie tanninestructuur. Lekker bij alle gegrilde of geroosterde vleessoorten, brie of droge picodon

Invoerder : Château de France : Château Coquillas rouge 2019 – Pessac Léognan : RABOTVINS SA – GENT