Ontdek, proef en geniet op 14 september van de groene toekomst
Op zaterdag 14 september vindt de 7de editie van het Vegan Street Festival plaats op de Vismet in Brussel. Dit bruisende evenement nodigt foodfanaten en veganisten uit om een divers aanbod aan plantaardige lekkernijen, innovatieve producten en inspirerende lezingen te ontdekken in hartje Brussel. Chef-koks uit heel België komen samen om te laten zien dat het leiden van een levensstijl die beter is voor de dieren, de planeet en je gezondheid niet betekent dat je iets hoeft te missen.
Een uniek verhaal
Leonoor Leus (31), geboren en getogen in Brussel, is architect van opleiding maar altijd geïnteresseerd geweest in een duurzame levensstijl. Ze groeide bijna volledig vegetarisch op. “Zo’n 8 jaar geleden ontdekte een vriendin van mij dat ze lactose-intolerant was. Haar eczeem verdween na enkele weken plantaardig eten,” vertelt Leonoor. Dit zette haar aan om zelf een maand lang melk, kaas en eieren te vermijden en zich te verdiepen in veganisme. “Ik voelde me fysiek veel beter, lichter, minder humeurig, en ontdekte ook hoe vervuilend dierlijke producten zijn. Het was een win-win-win en ik heb nooit meer omgekeken.”
“Ik werd volledig vegan in Madrid, waar veel vegan restaurantjes waren ondanks de vleescultuur”, herinnert Leonoor zich. Terug in Brussel ontdekte ze dat dit daar niet het geval was, dus richtte ze Vegan Brussels op om mensen en restaurants te betrekken. “We organiseerden pop-ups en hielpen chefs de plantaardige keuken te leren kennen. In 2018 ontstond het idee voor een foodtruckfestival. Ik begon klein, maar het event kreeg veel respons, met wel 60.000 geïnteresseerden op Facebook.” Leonoor besloot het groter aan te pakken met uiteindelijk 12 food trucks, 40 kraampjes, verschillende organisaties, sprekers, muziek en dj’s.
Voor iedereen
Leonoor benadrukt dat het festival een open uitnodiging is voor iedereen, ongeacht de dieetvoorkeuren. “We zijn meer dan alleen een festival; we zijn een beweging die duurzaam, medelevend leven promoot. Onze missie is om van Brussel een toonaangevende stad voor veganistisch eten en leven te maken”, zegt ze. Dit jaar belooft het festival nog groter en beter te zijn. Het is ook een ideale uitstap voor het gezin en biedt voor elk wat wils.
Line-up : Naast culinaire hoogstandjes biedt het festival boeiende workshops, variërend van gratis yogalessen tot kookworkshops. Voedingsdeskundigen en chef-koks delen hun kennis over veganistisch koken, duurzaamheid en gezond leven.
Lezingen en demonstraties bij Au Bassin: 12u00-12u45: kookdemonstratie door Lucille Griffon – koken zonder afval – 13u00-13u45: gesprek met Ségolène Diététicienne – ontstekingsremmende voeding – 14u00-15u00: kookworkshop door Morgane Vargiu van Lucifer Lives – Chocolade spongecake – 15u30-16u30: kookdemonstratie door Corentin Crutzen van Oxalis – hoe getextureerde soja bereiden – 17u00-17u45: gesprek met Jo Dirix van Forrest & Friends – dierenopvang, Be kind to every kind – 18u00-19u00: gesprek met door Stijn Bruers – hoe je dierenwelzijn effectief promoot
Lokale steun
Het festival wordt ondersteund door een reeks partners die dezelfde toewijding voor duurzaamheid en veganistisch leven delen, waaronder lokale veganistische restaurants, eco-bewuste bedrijven en maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor gezondheid en milieubeheer.
De leveranciers
Anonymous for the Voiceless asbl • Terroirs d’Afrique • Bite Back vzw • Brain2freeze • Chez Malachy • Cool Beans • Cosy Green • Davai • Forrest & Friends • Owl & Bee • GAIA • GREENZ • Hoi footwear • Its jolene • Kitsune Burgers • Kookplant • Le Rêve d’Aby • Nalas Friends • New Ethics • Nina • OMAGE • OSTA • Oxalis X Pianta • Plant a Pizza Prana Food Pura Baya Pura Vida / Mil amores Radikal Kindness Rasoi / Grive srl SMOOTH SWEETY VEGAN / SBR EXPRESS SPRL Tattoo Studio Because Taylor’s Café THE BLACK COW SHOP THE VEXICAN Tiptoh / CUMUCO • Vincent Philipot • VE-Lifestyle Veganwaf • Vegitopia • Viva Vega • Wiltshire Chilli Farm • ZENKO Superfoods • ZW.ART
Transitie naar een duurzame samenleving
Duurzaam leven is een hot topic waar veel mensen mee bezig zijn en de komende jaren alleen maar belangrijker zal worden. Op het festival vind je concrete en dagdagelijks toe te passen inspiratie. Vanuit economisch oogpunt kunnen veel vegan friendly gerechten worden bereid met kosteneffectieve plantaardige ingrediënten, waardoor de winstmarges mogelijk verbeteren. Tegelijkertijd kunnen deze gerechten een lagere milieu-impact hebben, wat bijdraagt aan duurzaamheid, een kenmerk dat steeds meer wordt gezocht door consumenten.
Of je nu al lange tijd veganist bent of gewoon nieuwsgierig bent naar een plantaardig leven, het Vegan Street Festival biedt voor elk wat wils. De toegang is gratis. Locatie: Vismet 1000 – Brussel www.veganbrussels.com