Verrukkelijke boterhamcreaties /2

Nog enkele smakelijke en creatieve suggesties !

Boterham van het hoge Noorden (4p.): Brood en beleg: 4 dikke sneden roggebrood of zuurdesembrood, 4 plakjes wilde (of gerookte) zalm of gravad lax, 4 sneden Passendale Fruitig of Caractère, Halvolle smeerboter van Balade

Hummus van rode biet: 1 blik (400gr) cannellinibonen, 1 teentje look, ½ sjalot, 3 gekookte rode bieten, 2el tahinipasta, 1el komijn, Sap van ½ limoen of citroen,      Zwarte peper en een snuifje zeezout – Blend alle ingrediënten tot een smeuïge hummus

Garnituren:  Je favoriete sla, 100gr rode biet & 1/2 groene appel in brunoise, 1 kl olijfolie, 1 kl witte wijnazijn, 2 el zure room, 1 el mirikswortelpasta, Zeste van citroen,       Enkele druppels citroensap, Takjes verse dille, 1kl lompviseitjes

Werkwijze: Meng de blokjes van rode biet en appel, de  witte wijnazijn en olie tot een ‘salsa’, Bereid de mierikswortelcreme door de zure room, mierikswortelpasta, citroenzeste en enkele druppels citroensap, zout en zwarte peper te mengen, Snij grote rondjes uit het brood (met een vorm of glas), Smeer een laagje Balade smeerboter op het brood en vervolgens een genereuze laag hummus van rode biet,      Beleg met enkele blaadjes sla naar keuze, Leg daar bovenop een opgerold sneetje         Passendale kaas en een opgerold plakje zalm,  Verdeel de ‘salsa’ van rode biet en groene appel, werk af met enkele druppels van de mierikswortelcrème, 1 kl lompviseitjes en verse dille

Smörrebröd met tonijn, groene asperges en gekarameliseerde ui (4p.)

Tip: maak eerst de tonijnsalade, daarna de dressing, vervolgens de ui en de asperges

Brood en beleg: 4 sneden Passendale Caractère kaas, 4 sneden rogge- of boerenbrood

Tonijnsalade: 2 blikken goede tonijn in olijfolie, 2 el mayonaise, 4 el zure room, 2 el mosterd van goede kwaliteit, 1 kl gerookt paprikapoeder, een handvol kappertjes,      een rode ui fijngesnipperd, een snuifje grof zeezout en zwarte peper. Alle ingrediënten goed mengen en koel bewaren

Dressing: 1 el mayonaise, 2-3 el zure room, Sap en zeste van ½ citroen, Zwarte peper & een snuifje grof zeezout. Alles goed mengen en in de koelkast zetten

Lollo Rossa sla (of krulandijvie): 1/3 van de krop wassen én drogen, Voorzichtig mengen met 2 à 3 el van de dressing

Gekaramelliseerde ui: Een halve ui flinterdun snijden met een mandoline, 1 el  dagelijkse roomboter van Balade (om te bakken), 1 el rode wijnazijn. Bak de ui aan in de Balade boter tot hij volledig gekarameliseerd is en blus met 1 el rode wijnazijn

Gebakken asperges: 100-150 gr kleine groene asperges overlangs snijden, Bak de asperges aan in dagelijkse roomboter van Balade en blus met 1el rodeijnazijn

Garnituur:  3 à 4 radijzen halveren, Een volle hand verse kervelblaadjesdagnyros_9

Werkwijze: Smeer de boterham royaal in met Balade smeerboter en bak af in een droge warme pan tot het  brood lichtbruin en knapperig wordt, Beleg het gebakken brood met een flinke laag tonijnsalade en leg daar bovenop een sneetje         Passendale Caractère, Plaats de boterham even onder de grill tot de kaas versmolten is met de tonijnsalade, Vervolgens beleg je het brood met de asperges, de sla en een flinke laag gekaramelliseerde ui. Als finishing touch eindig je met een kl dressing, de foreleitjes, halve radijsjes en kervel

Zin in een verrassende broodcreatie of wil je verraste gezichten bij je kinderen bij het openen van hun brooddoos? Rep je naar de keuken en probeer de creaties van Dagny uit. Je kan deze recepturen ook nalezen op ilovecheese.be en balade.be.

DOE-TIP:

Dagny Ros organiseert van 3 t.e.m. 6 mei mei een pop-up “Smørrebrød” in Antwerpen (PAKT – Lamorinièrestraat 161 B1- 2018 Antwerpen). In haar creaties verwerkt ze op verrassende wijze ook de Passendale kaas en Balade boter.

Tips en weetjes: Het gras dat de melkkoe eet bepaalt de kleur en de smaak van de melk (en dus ook van de kaas en de boter), Margarine is geen boter: boter wordt geproduceerd van koemelk en margarine wordt gemaakt van plantaardige vetten, vele margarines bevatten bovendien palmolie; Boter is een natuurlijke bron van vitamine A & D, essentieel voor de ogen, huid en darmen; Je kan boter langer bewaren wanneer je ze koel bewaart (no brainer), maar ook als je een apart mes gebruikt om de boter te smeren, anders ‘besmet’ je de boter met bacteriën. Halfvolle Balade-boter bevat maar de helft zoveel vetten als een normale boter maar smaakt even lekker en is smeerbaar zodra ze uit de koeling komt; Balade- boter bestaat ook in 2 lactosevrije varianten, om te smeren en om te bakken; Balade-boter en Passendale-kaas worden beide geproduceerd met Belgische melk; Kaas bevat vetten, eiwitten en diverse vitaminen (zoals A, B2 en B12). Daarnaast is het een bron van mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium; Passendale is 100% vegetarisch, dankzij het gebruik van vegetarisch stremsel, de kaas is van nature lactosevrij en bevat 25% minder zout  i.v.m. soortgelijke halfharde kazen, Passendale bevat geen conserveermiddel en ook de korst is perfect eetbaar; De kaasmakerij van Passendale beschikt over meer dan 85 jaar kaasknowhow; Kaas bewaar je best koel op max 7°.

Wist je dit al over Passendale?

Passendale is een Belgische artisanale kaas die sinds 1978 geproduceerd wordt in het gelijknamige West-Vlaamse dorp Passendale. Zijn eigenheid haalt Passendale uit zijn traditie en authentieke productiemethode met koemelk uit de buurt. Om een kaasbol te fabriceren zijn zes kaasmakers nodig en dit vergt handwerk, waardoor elke bol uniek is. Terwijl de wrongel bij de meeste kazen in vormen geperst wordt, wordt het bij Passendale gedurende een dag in linnen doeken afgevuld. Op deze manier druipt de wei eruit en wordt de wrongel door zijn eigen gewicht samengeperst. Deze traditionele productiemethode is een wereldwijd unicum en geeft naast de unieke broodvorm ook de kenmerkende gaatjesstructuur aan de kaas.

Wat je over Balade moet weten

Balade maakt deel uit van Corman, een familiebedrijf dat zich onderscheidt door zijn knowhow op het vlak van zuivelproducten. Sinds 1937 is Corman gevestigd in Goé, een klein dorpje vlakbij de stuwdam van Gileppe in de Hoge Venen. In 1987 lanceert Corman het Belgische merk Balade, echte boter met verlaagd vetgehalte die makkelijk smeerbaar is. In niets lijkend op margarine, die is samengesteld uit plantaardige vetten, zijn Balade-producten, met echte koemelk, van nature evenwichtig en uitgebalanceerd. Het Balade-gamma is arm aan vetstoffen en rijk aan smaak, bevat het beste wat de natuur te bieden heeft.

www.ilovecheese.be – www.balade.be