Dagny wekt ‘boring’ boterham tot leven! De IJslandse kitchenista Dagny Ros Asmundsdottir woont in België, is mama van drie en de passie voor eenvoudig en lekker eten zit haar in de genen. Boterhammen maken vast deel uit van haar weekmenu en omdat boterhammen al eens ‘boring’ durven te worden, bedacht Dagny 5 verrassende creaties met Belgische Passendale-kaas en Balade-boter met een vleugje nordic flavour.
Nostalgie troef: Bokes, stuutjes, bootjes, rondummekes, een tartine’ke of bammekes. Een boterham maakt deel uit van de Belgische eetcultuur en een ouderwetse boterham, dat is pure nostalgie. Ze zijn niet alleen praktisch, maar ook voedzaam als je gezonde keuzes maakt.
“Met pure eerlijke en liefst lokale ingrediënten en smaken maak je de lekkerste dingen. Mensen zijn vaak ‘bang’ van brood en zuivel, maar als je kiest voor kwaliteit en een evenwichtig voedingspatroon, dan is daar helemaal niets mis mee,” legt Dagny uit. “Bij mij maken boterhammen vast onderdeel uit van ons weekmenu en dat hoeft niet saai te zijn, het komt erop neer om je kinderen én jezelf keer op keer te verrassen.”
Klassiekers & “speciallekes”
Wie boterham zegt, zegt ook onbeperkte opties. Brood, kaas en boter maken net zoals in België vast onderdeel uit van het Nordic voedingspatroon. Daarom bedacht Dagny 5 creaties met brood, drie nordic klassiekers en twee ‘speciallekes’. Ze wekt de basic en boring boterham met kaas en boter weer helemaal tot leven.
Wat dacht je van een klassieker uit het hoge noorden met gravad lax of verkies je Smørrebrød met tonijn, asperges en gekaramelliseerde ui? De croque Hygge style is een topper voor wie van warm en crispy houdt. Voor een gezellig moment met vrienden of familie kan je uitpakken met een pulled bread (of plukbrood) en als je een zeer lichte lunch wil, moet je zonder twijfelen voor de Reykjavik rookie gaan.
“Vroeger kreeg ik echte kunstwerkjes mee naar school, aan tafel wilde iedereen boterhammen met me ruilen,” vertelt Dagny trots. “Boterhammen hoeven helemaal niet saai te zijn, ik wil hiermee jong en oud inspireren om ook plezier te beleven aan eten maken, ook al gaat het om een ‘eenvoudige’ boterham. Als je dan nog eens met lokale en natuurlijke producten kan werken zoals Passendale-kaas en Balade-boter, maakt dat het af voor mij.”
Reykjavik Rookie (4p.): Brood & beleg: 4 dikke sneden donker brood (bv. roggevolkorenbrood of zuurdesem) – 4 sneden Passendale Lightesse kaas – Halfvolle Balade smeerboter – 1 komkommer in dunne linten gesneden – ½ avocado in partjes gesneden – 150 gr grijze garnalen
Pesto van avocado: 1/2 avocado – Handvol basilicumblaadjes – 1 teentje look – Zeste en sap van 1 citroen – 100 gr pijnboompitten – 1/2 dl olijfolie – 1/2 dl water (om aan te lengen naar smaak) – Grof zeezout en peper – > Blend alle ingrediënten tot een smeuïge pesto
Werkwijze: Smeer een laagje Balade op het brood, voeg een genereuze laag avocadopesto toe, een sneetje Passendale Lightesse kaas , enkele komkommerlinten en een gulle hoeveelheid garnalen en tuinkers. Kruid af met peper & grof zeezout
Croque hygge style (4p.): Brood & beleg: 4-6 sn wit brood in de lengte gesneden (bv. tijgerbrood), 1 pak Passendale Classic sneetjes, Halfvolle Balade smeerboter, 4-6 sneetjes ovengebakken ham
Garnituren: 190 gr groene asperges (in bokaal), Snippers lente-ui
Dressing: +/- 100 gr cashewnoten, 2 à 3 asperges, 1 dl sap van de asperges, Sjalot, Grof zeezout en peper – Blend deze ingrediënten tot een smeuïge dressing
Werkwijze: Verwarm je oven voor op 180°C, Verwijder de korsten en smeer de sneden brood in met Balade-boter, Beleg die met een sneetje Passendale-kaas en een sneetje ovenham, Garneer elke snee brood met 4 kleine asperges, Rol elk belegd sneetje brood op en leg deze mooi naast elkaar in een ovenschaal, Giet de dressing over het brood en rasp er Passendale Classic over, Plaats 15 tot 20 minuten in de oven op 180°C, Haal de bereiding uit de oven en werk af met lente-ui
Pulled bread (6-8 p.): Brood & ‘vulling’: 1 groot rond brood (rogge of zuurdesem) niet gesneden, 1 pakje Passendale Fruitig sneetjes, 1 pakje Passendale Classic bloc, Halfvolle Balade smeerboter, Dagelijkse roomboter van Balade (om te bakken), Enkele takjes verse tijm, 1-2 el honing, 2 ‘handjes’ pecannoten grof gehakt, 3 sneden parmaham (voor de vegetariërs zonder), Handvol veenbessen
Werkwijze: Verwarm de oven op 180°C, Snij met een kartelmes een kruispatroon in het brood tot 2 cm van de bodem, Bak de pecannoten licht aan in een droge pan, Voeg 1 el dagelijkse Balade roomboter toe in de pan, enkele takjes verse tijm en 1-2 el honing, Smeer de inkepingen genereus in met halfvolle Balade boter, Vul de holtes met gescheurde stukjes Passendale Fruitig, enkele takjes tijm en reepjes parmaham, Vul het brood verder op met de veenbessen en de gebakken pecannoten (hou een restje op kant), Verpak het brood in bakpapier en verwarm circa 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°, Neem het brood uit de oven, open het bakpapier en vul voorzichtig met de rest van de pecannoten en kleine blokjes Passendale Classic, Bak het brood vervolgens (onbedekt) nog circa 5 minuten af tot de kaas gesmolten is en serveer het brood warm
Serveertip: Zet het brood op tafel en laat iedereen er stukken uit plukken of dien op met verse soep of als origineel idee op de brunchtafel. Wil je indruk maken op de vrienden? Bereid het brood op de barbecue.