Vijf jaar Zuru Zuru Ramen Gent

Exclusieve chef’s specials:

 

Wagyu ramen noedels en oester ramen noedels, een Culinaire Reis van Passie, Authenticiteit en Unieke Smaken. Wagyu ramen tijdelijk en beperkt op het menu vanaf zaterdag 18 november!

Zuru Zuru Ramen, het ondertussen iconische ramen noedelrestaurant in Gent, viert met groot enthousiasme zijn vijfjarig bestaan. Deze mijlpaal markeert niet alleen het succesvolle traject van het restaurant, maar ook de opmerkelijke prestaties van chef Nick Hofman, de enige Belgische chef die ramen noedels vers en biologisch bereidt in zijn eigen atelier. Als eerbetoon aan deze gelegenheid lanceert Zuru Zuru Ramen een exclusief chef’s menu met Belgische wagyu, dat in de maand november en december alleen op zaterdagen in beperkte aantallen beschikbaar zal zijn. In januari volgt een chef’s menu met oester ramen.

Zuru Zuru Ramen is een populaire bestemming geworden voor Japanse expats en toeristen, die het restaurant via Twitter (Of X, het meest populaire socialemedianetwerk in Japan) aan elkaar aanbevelen. Dit is een eerbetoon aan de authenticiteit en kwaliteit van het restaurant, dat door een Belgische chef wordt gerund. Ook Belgische reizigers die de smaak te pakken kregen tijdens een reis naar Japan, vinden hier een stukje authentiek Japan terug.

Wagyu Chef’s Menu

Ter ere van het vijfjarig bestaan introduceert Zuru Zuru Ramen een exclusief wagyu beef menu, dat elke zaterdag vanaf november tot het eind van het jaar beschikbaar zal zijn, en dat in beperkte aantallen wordt geserveerd. Chef Nick Hofman heeft meer dan 20 versies van dit gerecht getest om de perfecte smaak te bereiken. Dit gerecht wordt geserveerd met een heldere broth die 24 uur lang heeft gesudderd voor een ongeëvenaarde smaak.

Wagyu rundsvlees is een bijzonder Japans product dat eerder wordt geassocieerd met yakiniku of steaks en niet met ramen noedels. Japanse menu’s vertrouwen meestal op vis, varkensvlees en kip, terwijl Korea vaker rundvlees gebruikt. Ter ere van het vijfjarig bestaan van Zuru Zuru Ramen heeft chef Hofman echter een uniek gerecht gecreëerd dat de harmonie tussen wagyu en ramen viert.

Chef Nick Hofman kiest voor duurzaamheid en volledigheid door samen te werken met een Belgische leverancier voor zijn wagyu vlees. Japanse import brengt bovendien enkel wagyu vlees, en niet de beenderen. De wagyu bowl zal gemaakt worden met wagyu bone broth én wagyu vlees. Extra lekker, én een kortere toeleveringsketen en minder verspilling van beenderen.

Elke seizoen een nieuwe unieke special! Na de introductie van het wagyu menu in november zal Zuru Zuru Ramen in januari een oester ramen gerecht introduceren, wat opnieuw een onderscheidende en smaakvolle keuze belooft te zijn met oester broth met stukjes oester als soepbasis én met oester tempura als topping

Wie is Nick Hofman?

Wanneer je chef Nick Hofman ontmoet, word je meteen getroffen door zijn diepe passie voor ramen noedels. Hij ontdekte zijn passie doorheen meerdere reizen naar Japan, waar hij opgeleid werd in het maken van ramen noedels.  Zijn ramen noedels worden vers gemaakt met bio ingrediënten, in eigen atelier en met een speciaal daarvoor uit Japan geïmporteerde machine. Zijn noedelproductie wordt ook goed gesmaakt door een aantal topchefs, waar hij verse noedels levert.  Deze gepassioneerde vakman blijft er nochtans heel nuchter en bescheiden onder.  Onder zijn koksbuis schuilen opvallend kleurrijke Japanse tatoeages op zijn armen, die de diepte van zijn toewijding aan Japan weerspiegelen.

De beste, mooiste, meest exclusieve ramen bowls worden overigens eerder bij mensen thuis gemaakt. De échte fanatiekelingen, de échte ‘ramen heads’ community, die vind je thuis en niet op restaurant. Zo ook Nick Hofman, die na enkele Japan reizen down the ramen rabbit hole ging en met passion beyond reason ramen begon te maken. Een restaurant openen bleek dan ook onvermijdelijk. Nick Hofman is niet alleen een meester in de keuken, maar ook een ramen noedels educator. Hij deelt graag zijn passie met anderen door regelmatig workshops te geven en een nieuwe generatie ramen liefhebbers vertrouwd te maken met de geheimen van het bereiden van stomende umami smaakbommen.

Hoe eet je ramen noedels volgens de Japanse etiquette?

Een beknopte gids: Bekijk eerst je bowl en de toppings. – Ruik aan je bowl om de aroma’s op te snuiven. – Doop je lepel twee keer om de lagen soep en olie te mengen, en proef alvast van de soep. –          Gebruik je chopsticks om de noedels van onder naar boven te eten, terwijl je let op de veranderende textuur: de noedels garen immers verder in de warme soep. – Het ajitama eitje is het moeilijkst: eet het voorzichtig met je chopsticks. – Als je klaar bent, drink je de resterende soep uit je bowl. – Vergeet niet om je chopsticks nooit in de soep te steken wanneer je even pauzeert: naar Japanse etiquette laat je ze best op de rand van je bowl rusten.

De 5 Elementen van een Heerlijke Stomende Bowl Ramen noedels

Er zijn 3 soorten ramen noedels: mét soep of bouillon (broth), zonder soep of bouillon, en met een dipping broth.

Een heerlijke kom ramen noedels bestaat uit vijf essentiële elementen: 1. noedels:  ramen noedels worden beetgaar geserveerd en garen verder terwijl je de soep verorbert, waardoor de smaak en textuur evolueren terwijl je eet. – 2. Soep of Broth: De basis van alle ramen noedelkommen is de soep, die een bone broth is en maar liefst 16 uur lang wordt ingekookt. Er zijn twee varianten: cloudy (paitan, gemaakt op hoog vuur) en heldere broth (chintan, gemaakt op laag vuur). – 3. Taré:  Een smaakconcentraat dat dé basis vormt van de smaak van elke ramen bowl. Letterlijk de ‘secret sauce’ waarvan een Japanse chef nooit zijn geheim zal delen. De soep van een ramen noodle bowl wordt vaak in zicht van de restaurantgasten gemaakt, de taré niet. Er zijn vier soorten taré: miso-based, sojasaus-based, zoute (shio) taré en tonkotsu (van varkensbotten), gemengd met kruiden en soms verder ‘ge-aged’. – 4. Olie of Abura: Olie (van varkens- of kippenvet of een vegetarische versie met kruiden. Zuru Zuru Ramen gebruikt kippenvet) voegt een extra aromatisch element toe aan de noedels en vormt een coating op de noedels, waardoor ze niet te gaar worden en de soep aan de noedels blijft kleven. – 5. Toppings: Toppings zoals vlees (meestal 14u sous vide gegaard buikspek), een perfect zachtgekookt ei (ajitama), groenten en kruiden maken de kom ramen noedels compleet. Perfect gegaard vlees kan zelfs met chopsticks worden ‘geknipt’ in plaats van een mes te gebruiken.

5 JAAR ZURU ZURU chef’s specials:

Wagyu ramen (november-december): Verse bio noedels uit eigen atelier en met bloem uit de molens van Oudenaarde –   Bouillon met wagyu beenderen lokaal uit Merchtem: 100% wagyu broth die 24 uur heeft opgestaan –         Taré: op smaak gebracht met: 5 jaar oude looksojasaus (eigen infuus), 2 jaar oude tamari (double strength) en sardienen (niboshi) sojasaus tare – Groene shiso olie – Wagyu vlees als topping en een gemarineerd eitje

Oester ramen (januari): Verse bio noedels uit eigen atelier en met bloem uit de molens van Oudenaarde – Bouillon: oestersoep + groentesoep – Taré: eigen umami kruidenblend (met sansho peper) en shio (zeezout en schaaldieren tare) – Olie: oester-olie – . Toppings: oestertempura en een gemarineerd eitje

Focus op Kwaliteit : Ondanks de grote vraag vanuit andere regio’s blijft Zuru Zuru Ramen zich voorlopig concentreren op zijn enige vestiging in Gent. Chef Nick Hofman streeft naar 100% focus op kwaliteit en constante verbetering, waardoor het restaurant een must-visit bestemming is voor ramen liefhebbers.

ZURU ZURU RAMEN is opgenomen in Gault & Millau POP, en werd bekroond met Tripadvisor’s Travelers’ Choice.

Zuru Zuru Ramen – Kortrijksesteenweg 110 bus 001 – 9000 Gent – https://zuruzuru-ramen.be/ beelden: © Camille Liebaert