Villa 78 – St Stevens Woluwe

Groenten uit eigen moestuin en een Frans-Belgisch getinte keuken opgebouwd op dagverse ingrediënten zijn de basiselementen die restaurant Villa 78, de voorbije vijf jaar de nodige bekendheid meegaven.

Restaurant Villa 78 is een initiatief van Tineke Verbelen en Roel Ceuppens dat ontkiemde in de keuken van restaurant De Kasteelhoeve in Sterrebeek. Roel ging hier indertijd als leerjongen aan de slag hoewel hij toen reeds de droom koesterde om ooit een eigen zaak op te starten. Hij doorliep meerdere jobs en werkte zich op tot souschef met fijnzinnig gevoel voor verse groenten bij voorkeur regionaal getint die een eigen DNA en subtiele smaakverschillen vertonen. Een leuke job in een aangenaam decor en fijne werksfeer hoewel zijn droom steeds feller kribbelde. Zeker toen hij Tineke leerde kennen, een leerkracht die het team van de Kasteelhoeve tijdens de weekends versterking bood.

De ervaringen van de Kasteelhoeve vormden aldus Roel een degelijke basis om een eigen restaurant te openen, iets wat in september 2013 gebeurde. De voorbije vijf jaar waren soms hectisch, soms zenuwslopend, nochtans blikken zowel Roel als Tineke tevreden terug op dit eerste jubileum. Her en der moesten enkele aanpassingen gebeuren, de organisatie anders aangepast maar de gasten bleken best tevreden gezien het koppel ondertussen een sliert regelmatige stamgasten mag verwelkomen.

Trends zijn er aldus Roel om gevolgd te worden, hoewel … De meeste gasten opteren nog steeds voor klassiekers die met persoonlijke toetsen worden verrijkt. Hij kiest dan ook doelbewust voor een beperkte kaart waarin hij seizoensgebonden ingrediënten centraal stelt, het eigen restaurant heeft zijn fijn gevoeligheid voor dagverse producten enkel aangescherpt, meerdere zijn afkomstig uit de eigen moestuin ofwel van de vroegmarkt, ten tonele voert. De beperkte kaart biedt Roel evenzeer de mogelijkheid om zijn suggesties quasi wekelijks te wijzigen zodat gasten telkenmale opnieuw mooie ervaringen kunnen opdoen. Kleine toevoegingen, bv een crumble van parmezaan bij de klassieke asperges op Vlaamse wijze, geven de gerechten verassende maar heerlijk lekkere smaakassociaties.

Tineke heeft zich de voorbij jaren ontpopt tot gastvrouw en sommelier die haar echtgenoot terzijde staat met woord en daad. Het frisse en heldere interieur wordt tijdens de zomermaanden aangevuld met een zonnig terras waar de gasten niet alleen van Roels delicatessen kunnen genieten, maar eveneens zicht hebben op het landelijke karakter van de omgeving.

Bij onze proeverij opteerden we voor een creatie van zalm met rode biet en leuk garnituur van rucola, een mooie combinatie van smaken en kleuren waardoor ze eveneens een decoratieve toets meekreeg. De asperges op Vlaamse wijze kregen een aanlokkelijke en heerlijke hint van crumble van parmezaan, alleszin een geslaagde variatie op een toch traditioneel thema.

Het hoofdgerecht werd enerzijds een zeetong en anderzijds een holsteiner steak. De zeetong, mooi gefileerd en dagvers kreeg naast een fris huislaatje ook goudgele frietjes mee. De mooi rosé gehouden en erg malse holsteiner steak, voorgesneden in duimdikke plakjes, genoot van een gemengd slaatje en mooie peperroomsaus, ook hier leuke krokante frietjes. De afsluitende romige sabayon werd dankzij een scheurtje amaretto, een dromerige afsluiter.

Villa 78 – Langewagenstraat 78 – 1932 Sint Stevens-Woluwe

Tel 02-310 39 26 – www.villa78.be – gesloten maandag en dinsdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 2 minutes

Lekkere creatieve bereidingen

Gezellig fris interieur

Kwalitatieve toppers

Eigen parking

GaultMillau: 12/20