Week van de friet

standbeeld ‘De Frieteters’ brengt unieke ode aan onze nationale culinaire trots

 

>> Stad Brugge brengt één jaar lang een unieke ode aan frietjes van de frituur met nieuw frietmonument – >> Feestelijke inhuldiging met Brugs burgemeester De fauw, Vlaams minister Hilde Crevits en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent – >> De 22ste editie van Week van de Friet loopt van maandag 29 november t.e.m. zondag 5 december – >> Vlaanderen is klaar om frietjes van de frituur deze week te eren!

Versgebakken, knapperig en heerlijk goudgeel. Dat zijn de woorden die ons te binnen schieten als we denken aan frietjes van de frituur. Naar goede gewoonte is de laatste week van november ook dit jaar omgedoopt tot Week van de Friet. Tijdens deze 22ste editie wordt onze nationale culinaire trots in de kijker gezet. Zo brengt stad Brugge een jaar lang een unieke ode aan onze geliefde frietjes van de frituur met de inhuldiging van het standbeeld ‘De Frieteters’.

Nergens anders ter wereld kan je zo’n lekkere frietjes eten als in België. De smaak en geur van de Belgische friet is uniek, net als onze frietkotcultuur, die niet voor niets erkend werd tot immaterieel cultureel erfgoed. De frituur is dan ook ingebakken in ons straatbeeld. En dat laatste kan je best letterlijk nemen, want aan de voet van het Brugse Belfort is sinds vandaag, naast de twee iconische frietkramen en de twee lokale volkshelden Jan Breydel en Pieter de Coninck, een nieuw frietmonument te vinden. Het standbeeld ‘De Frieteters’ geniet er van een heerlijk pakje frieten met zicht op de Brugse Markt. Een herkenbaar tafereel dat nu één jaar lang vereeuwigd wordt. ‘De Frieteters’ nodigt uit tot interactie. Zo kan je een selfie nemen met De Frieteter, je pakje friet samen verorberen, of een frietje ‘stelen’ uit zijn puntzak.

Het standbeeld ‘De Frieteters’ werd zondagvoormiddag 28/11 feestelijk ingehuldigd door Brugs Burgemeester Dirk De fauw; Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits; Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent; en gedelegeerden van VLAM, Navefri en Belgapom. De Brugse beiaardier Wim Berteloot bracht voor deze feestelijke gelegenheid een aangepast optreden. Om 11u deed de Brugse beiaard iedereen zin krijgen in frietjes van de frituur met het enige echte frietlied en liedjes als ‘Patatjes’ van Samson en Gert, ‘Friet Met Mayonaise’ van Mike Vincent en Freed (friet) From Desire van Gala.  Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: “Goudgele knapperige frietjes van de frituur.  Het is ons handelsmerk. Meer nog: onze frietcultuur behoort tot ons cultureel erfgoed. Vrijwel iedereen heeft zijn lievelingsfrituur, zijn lievelingssaus, zijn vaste bestelling, zijn vast frietritueel … We appreciëren allemaal de bakkunst van onze frituristen, maar ook de hele beleving die hoort bij een frituurbezoek. Jong en oud, van welke rang of stand ook. Deze geweldige frietcultuur is natuurlijk alleen maar mogelijk dankzij onze bloeiende aardappelsector. Jaarlijks worden in ons land om en bij de 3,5 miljoen ton aardappelen verwerkt tot frietjes, pureebereidingen, chips en vlokken. Nu maar genieten van dit mooie Frieteters beeld op één van de mooiste plaatsen in Vlaanderen!”

“Onze frietjes, onze nationale trots, verdienen het om minstens één keer per jaar extra in de kijker te worden gezet. Met de Week van de Friet willen we iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur. Naast de inhuldiging van het standbeeld zal er ook online aandacht worden gegeven aan onze nationale trots. Meerdere influencers delen deze week hun frituuravontuur met hun volgers,” aldus Liliane Driesen van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing).

FRIETWEETJES: WIST JE DAT…

  • … er in België een Orde van de Gulden Puntzak bestaat, met enkele klinkende namen zoals onder andere Prins Laurent, Stromae, Herr Seele, Stan Van Samang, Urbanus en Manneken Pis op de ledenlijst?
  • …. het frietmuseum in Brugge het enige in zijn soort is in de hele wereld? Het museum toont de hele geschiedenis van de oorsprong van de aardappel tot de eerste frieten. Een overrompelende 91% van de Belgen is het er over eens dat frietjes van de frituur onlosmakelijk verbonden zijn met de Belgische cultuur?
  • … echte Belgische frieten 11mm dik zijn en we het vaakst frietjes van de frituur eten op vrijdag en zondag?
  • … tot 67% van de Belgen na een reis snakt naar frietjes van de frituur en 80% van de Belgen steevast naar dezelfde frituur gaat, mayonaise nog steeds met voorsprong (41%) de populairste saus is?
  • … 51% van de Belgen minstens één keer per maand een bezoekje brengt aan de frituur? 53% van de Belgen eet frietjes van de frituur simpelweg met hun handen, bij vrouwen loopt dit op tot 61%.

Sinds 2000 voert VLAM in opdracht van de Vlaamse frituristen en aardappelschilbedrijven promotie voor de frietjes van de frituur. Door de frietjes van de frituur een hele week in de spotlight te zetten, wil VLAM het aandeel van de frituur binnen het frietverbruik verhogen. Aangezien bijna élke Vlaming graag frietjes eet, mikken de campagnes op een brede doelgroep, van 15 tot 65 jaar oud. Om een positieve sfeer rond de frituur te creëren, speelt VLAM in op de positieve waarden die de consument associeert met frituren: sociaal, gezellig, nostalgisch, ongedwongen, laagdrempelig …

De ‘Week van de Friet’ vindt dit jaar voor de 22ste keer plaats van maandag 29/11 t.e.m. zondag 05/12. www.weekvandefriet.be