WILDn plant based fine dining

VAN STERRENCHEF BART DE POOTER OPENT DE DEUREN IN SAPPHIRE HOUSE ANTWERP

Deze week kreeg Antwerpen een gastronomisch adresje bij met WILDn. Het langverwachte plant-based restaurant opende de deuren in Sapphire House Antwerp. Voor dit inspirerende fine dining concept werken Sapphire House Antwerp en Odyssey Hotel Group samen met tweesterrenchef Bart De Pooter.

“Het is het eerste restaurant dat volledig plantaardige high-end gastronomie brengt in de stad Antwerpen.” zegt Bart De Pooter. Het menu belooft een unieke smaakbeleving waarin groenten centraal staan, gebracht in een 4 gangen- (75 euro) , 5 gangen- (95 euro) of 6 gangenmenu (115 euro).

Bart De Pooter: “Gasten kunnen plantaardige gerechten op topniveau verwachten, waarbij alle kruiden, groenten, en bloemen afkomstig zijn uit eigen tuin of van lokale telers. Hoewel mijn roots en mijn restaurant Pastorale 18 kilometer verderop liggen, in de velden tussen Rupel en Schelde, koos ik voor Antwerpen om deze culinaire smaakreis te maken en een plantaardig avontuur aan te gaan. Als een van de meest avant-gardistische steden biedt Antwerpen een enorm potentieel en staat het open voor innovatieve, plantaardige gastronomie”

WILDn is een hommage aan de rijke geschiedenis van het pand met het standbeeld van de wilde man en vrouw op het 15e-eeuwse wapenschild van Antwerpen aan de ingang van het gebouw. De naam toont ook het wilde kantje van de natuur, verwijzend naar de wilde kruiden en bloemen, de fermentaties en gistingen die plaatsvinden in de bereidingen.

“Ik ben me er ook van bewust dat ik een wilde beslissing neem. Immers, aan Michelinchefs wordt fine-dining gekoppeld. En met fine-dining wordt vandaag nog vrijwel direct vlees en vis geassocieerd. Toch zie ik deze stap als logisch. Het is een weerspiegeling van hoe ik evolueer als chef, als mens, en als liefhebber van de natuur. Verschillende internationale collega’s bewezen het al: groenten centraal zetten op het menu wérkt. Met mijn plant-based projecten wil ik mee het voortouw nemen en perspectief geven aan de markt. Ik zie een toekomst waarin veel meer restaurants de stap nemen naar plant-based: van topgastronomie tot fastfood. Hoe mooi zou het zijn als wat we eten iets bijdraagt aan de planeet.”

Eerder dit jaar opende PLANTn, het bistro zusje van WILDn. Beide restaurants zijn 100% plant-based en gelegen in het prachtige Sapphire House Antwerp, waar de meest iconische ruimte van het boetiekhotel werd gereserveerd voor WILDn. Via een aparte ingang in de Lange Nieuwstraat verwelkomt het restaurant zijn gasten in een uniek 16e eeuws kader met hoge, rode muren, in goud gedecoreerde plafonds, en een donkere houten open haard.

Sapphire House Antwerp is het eerste Marriott hotel ter wereld dat een volledig plant-based ervaring aanbiedt aan haar gasten. Dit vijfsterrenhotel bevindt zich op de 16e-eeuwse site van de Antwerpse Handelsbeurs en werd zorgvuldig gerenoveerd met oog op het beschermen van internationaal cultureel erfgoed. Fun sustainable fact: elke dag zullen 278 gasten plantaardig eten in Sapphire House Antwerp, waarbij de impact op het milieu enorm is, aangezien het de ecologische voetafdruk drastisch vermindert. Wanneer alle 278 gasten één dag geen vlees eten, bespaart dit 13.900 KG CO2-uitstoot per dag, één dag geen zuivel consumeren, bespaart dan weer 2780 liter water per dag.

Sapphire House Antwerp is een Autograph Collection Hotel van Marriott, door de Odyssey Hotel Group. Sapphire House Antwerp is daarnaast ook het eerste hotel van Marriott International dat gevestigd is in Antwerpen.

MASTERCHEF BART DE POOTER

De ziel en roots van Bart De Pooter (Pastorale**) liggen 18 kilometer verder, in de velden tussen Rupel, Nete en Schelde, en hier ligt de kracht van dit culinaire hoogstandje.

WILDn – SAPPHIRE HOUSE ANTWERP – Lange Nieuwstraat 22 – 2000 Antwerpen www.wildn.be

Sapphire House Antwerp, het langverwachte Marriott hotel, opent haar deuren als deel van de Antwerpse Handelsbeurs-site. Het majestueuze 16e eeuwse gebouw, De Grooten Robijn, werd in haar oorspronkelijke glorie hersteld en omgebouwd tot SAPPHIRE HOUSE ANTWERP, een Autograph Collection Hotel dat behoort tot de gerenommeerde Marriott groep. Gasten mogen zich verwachten aan 139 kamers met vijfsterrenservice, een gym, een cocktailbar en een gastronomisch restaurant.

Illustratie bart van leeuwen