Wine Bar des Marolles – Brussel

De Wine Bar des Marolles is een unieke locatie waar men in de figuurlijke schaduw van het Justitiepaleis naar hartenlust kan genieten van de diepte van het glas en een uitzonderlijke smaak in de borden.

Met de bouw van een lift naar het Poelaertplein en dankzij de verlichting van het reuzenrad op dit plein dat tal van Brusselse straten in deze wijk oplicht, geniet de Hoogstraat van een vernieuwde aantrekkingskracht. De Hoogstraat is als een van de oudste straten van Brussel steeds een thuishaven geweest voor belangrijke huizen en ondernemingen. De Wine Bar des Marolles hoort ongetwijfeld thuis in dit rijtje van waardevolle woningen.

De Wine Bar des Marolles is de ideale locatie om tot rust te komen als je genoten hebt van de geneugten van de brocante van de vlooienmarkt maar ook om culinair te genieten. De locatie dekt een duidelijk ruimere lading dan de benaming laat vermoeden. Niet alleen een toonbank met heerlijk ‘wijnranksap’ met vrij opmerkelijke kelder maar vooral een uniek restaurant. Het oude tijdloze decor transformeert zich van bij het betreden tot een uitnodigend warm nest waar de bezoeker zich thuis voelt, zodat hij onbeperkt kan genieten.

Achter dit mooie uitzonderlijke concept schuilt Vincent Thomaes, die we al bijna een kwart eeuw kennen van het Château du Mylord, in Ellezelles, in het hart van het Pays des Collines. Het was daar dat hij en zijn broers een van de mooiste gastronomische instellingen van Wallonië runden. Toch verliet hij in 2007 het huis van de familie en verhuisde naar Brussel, waar hij, als opgeleid sommelier, voor het eerst de beroemde Wijnbar in de Duivenstraat, op een steenworp afstand van de Grote Zavel, overneemt.

Vier jaar later verhuisde hij naar Hoogstraat, in het hart van de beroemde Marollenwijk, om een nieuwe versie van een verbazingwekkende formule te openen. Zo presenteert Vincent Thomaes, naast een selectie prachtige wijnen, “favoriete” ontdekkingen boven grote clichés, ook een reeks bereidingen die met nadruk, vooral op kwalitatieve producten gebaseerd zijn. Kortom, een ‘Grootmoeders keuken’ boordevol smaakontdekkingen.

Aan zijn zijde, voor het beheer van het keldergedeelte, profiteert hij van de ervaring van Xavier Merueys, een jonge liefhebber van Vaison-la-Romaine die geen gelijke heeft in het ontdekken van wijnen die resoluut buiten de gebaande paden staan. Dezelfde competentie aan de keukenzijde met de zeer persoonlijke toets van Angelica Petrache, die de fijnproevers van Vincent Thomaes’ gevoeligheid voor de charme van de keuken van onze grootmoeders herontdekt….

Het menu is verdeeld in twee delen, het ene permanent, het andere variërend volgens de seizoenen… dit naast gedenkwaardige tafelmomenten zoals het delen van een prachtig bord “Iberische ham”, een onberispelijke “eendenleverlever gekookt in een doek” geflankeerd door een heerlijke uienconfituur, evenals een gewoonweg heerlijke “varkenstongsalade”, mooi gekruid met een prachtige ansjovisvinaigrette.

Vincent zorgt eveneens voor opmerkelijke maritieme toetsen zoals de ‘messen van de open zee met kruidenboter’ die getuigen van een onbeschaamde frisheid en uitzonderlijke zilte toets. Zijn ‘verse inktvis met paprika’s’ biedt een prachtig aroma en perfecte textuur. Een ander topgerecht zijn de ‘slakken van de Ourchet-boerderij met kruiden en boerenspek’ producten afkomstig uit de regio Gembloux, Echte vleesliefhebbers kunnen schaamteloos kiezen voor een prachtige portie ‘gestoofde Aubrac beef wang met rode wijnsaus en selderijpuree’ een perfect gerecht dat simpelweg in de mond smelt. Het keuze dilemma eindigt pas bij het dessert. Velen laten zich terecht, verleiden door de geroosterde ananas, opgefleurt met sinaasappelsmaak en ijscrème, een mooie en leuke bereiding met genereuze smaaktoetsen.

Naast het restaurant creëerde Vincent een grappige winkel die ook de privatiseringskaart speelt voor bijvoorbeeld proeverijen, maar die ook een klein wijnloket, een delicatessenzaak boordevol regionale producten en zelfs…. een kleine rommelmarkt rijk is!

Als voorgerecht bij onze proeverij opteerde onze tafelgenote voor een carpaccio van sint jacobsvruchten, heerlijk fris, uiterst vers en mooi smaakvol. Op zich eerder eenvoudig maar toch leuke decoratief gepresenteerd en vooral uiterst lekker. Wijzelf kozen voor een ‘winterse’ bereiding van de sint jacobsvruchten die lichtjes aangebakken werden geserveerd vergezeld van gebraiseerd witloof wat leidde tot een leuke combinatie van zilte toetsen, mooi ondersteund door de bittere hints van het grondwitloof zonder evenwel dominant te worden.

Het hoofdgerecht van onze disgenote werd een bereiding van kabeljauw, supervers en hagelwit met zeer lekkere aardappelpuree en leuk garnituur, misschien erg traditioneel maar heerlijk lekker. Onze kalfszwezerikken mooi krokant aangebakken maar toch voldoende smeuïg waren gewoonweg succulent en genoten ten volle van het ‘aardse’ groentegarnituur: raap, rode biet en knolselder. Vergezeld van een leuke aardappelgratin en romig sausje gewoonweg een absolute topper die dankzij de truffelattentie extra diepgang kreeg.

Als dessert kozen we voor een huisgemaakte citroentaart en grootmoeders pain perdu. Heerlijk. Het geheel werd door sommelier Xavier Merueys met enkele uitzonderlijke en alleszins niet-traditionele wijnen, perfect omkaderd.

Le Wine Bar des Marolles 198, Hoogstraat – 1000 Brussel +32 2 503 62 50. www.winebarsablon.be

Open voor het diner van donderdag tot en met zondag en voor de lunch op zaterdag en zondag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

uniek decor

overvloedige smaakcombinaties

perfect wijnassortiment

attente bediening

aanrader

GaultMillau: 13.5/20 – 1 muts

volkse keuken

sympathiek restaurant met gezellige ambiance

Delta:             1 muts

bistronomische keuken

superieure topkwaliteit van de ingrediënten

uitstekende prijs-kwaliteit verhouding

Bronzen Delta Brussel 2015