14-daagse van de Elzas – Restaurant Scheltema

In hartje Ilot Sacré vinden we menig pand dat het oude Brussel perfect illustreert. In de Predikherenstraat is in een van deze oude woningen het restaurant Scheltema ondergebracht dat een leuke thuishaven biedt aan de keuken van de Elzas.

Het huis werd begin van de 20ste eeuw gebouwd, precies in het jaar 1900 en was aanvankelijk een zeer populaire biljartzaal. Later, omstreeks 1928 werd het getransformeerd tot café met de naam ‘Aux Princes’ een naam die verwijst naar de nabijheid van de Prinsengalerij als onderdeel van de St Hubertusgalerijen. Vrij snel na de opening van het café werden de eerste snacks aangebonden.

In 1972 wordt het pand aangekocht door het trio Jean Huybrechts, Georges Neefs en Jacques Raemdonck die er het restaurant ‘Scheltema’ openen. Voor de naamgeving verwijst Jean Huybrechts naar een bistro die hij, rondzwervend tussen Maas en Schelde in Nederland, ontdekte en de naam Scheltema droeg. Nieuwsgierig naar de oorsprong van de naam kwam hij bij de Nederlandse dichter terecht die stammend uit een begoede burgerfamilie, eerst medicijnen studeerde en na het falen van de studies zowel acteur als letterkundige werd. Meerdere opmerkelijke gedichten zijn van zijn hand, maar Adama van Scheltema’s grote doorbraak dankt hij aan een meesterlijke vertaling van Goethes ‘Faust’.

Met de naamgeving wou Jean verwijzen naar de indrukwekkende overredingskracht, de literaire woordrijkdom en de mijmeringen die in Scheltemas werk verborgen liggen. De keuken die in het restaurant werd aangeboden moest dezelfde kwaliteiten en diversiteit aan de dag leggen. Mijmeringen van de gasten over de geneugten die een degelijke gastronomie aanbiedt werden opgetekend. Terzelfdertijd gebruikte Jean de verwantschap van Scheltema met de Russische intellectuelen die hun liefde voor het volk uitten en dit vanuit hun aristocratisch standpunt. De invloed van Ivan Toergenjev op Scheltemas werk is duidelijk, maar Jean wou niet alleen kwaliteit aanbieden maar het restaurant ook toegankelijk maken voor de doorsnee Brusselaar. Anderzijds moest de naam van het restaurant ook aansluiten bij de culturele ontplooiing die indertijd in de wijk werd weergevonden.

In 1980 kocht Jean de aandelen van zijn partners en ging alleen met de exploitatie verder. Ondertussen heet hij de zaak toevertrouwd aan zijn kleindochter Caroline Lozinguez die het restaurant een nieuwe elan bezorgt. De typisch houten banken zijn nog steeds bewaard en geven het restaurant een sfeer van een brasserie Belle Epoque, heel puur en authentiek. Het houten decor wordt gepast opgefleurd door groene, glazen lampenkappen. Andere blikvangers zijn de hoge toog, het oesterbuffet en de open keuken. Gasten kunnen op deze vaststellen dat het keukenteam olv Thierry Defraede zich geen moeite bespaart om de fijnproevers optimaal te verwennen.

Thierry is van Franse afkomst en kreeg zijn opleiding op het Infobo en volgde nadien een stage in Hotel du Congres in Brussel. Keukenervaring doet hij o.m. op in diverse kwaliteitsrestaurants zoals de Village Gourmand, Trente rue de la Paille, Rotisserie du Kam en Maxim’s. Ook in De Bijgaarden en De Karmeliet in Brugge was hij actief vooraleer hij Executive chef wordt in Le Trèfle à 4 in Genval. Sinds maart 2000 ontplooit hij zijn talenten in restaurant Scheltema.

Naast een vrij uitgebreide kaart, zijn er diverse menusuggesties die getuigen van de rijkdommen van de Belgische keuken en sieren ‘vergeten’ en andere groenten de schotels. Restaurant Scheltema profileert zich momenteel vooral als visrestaurant met een bijzonder ruim assortiment bereidingen. Oesters zijn er zonder meer een voltreffer en zitten in menig menu verborgen, meestal met 9 of 12 stuks, terwijl men het traditionele half dozijn speciaal moet aanvragen.

Als voorproefje op de culinaire 14-daagse van de Elzas genoten we alvast van een licht gerookte zalmforel, een snoekbaars choucroute ofte zuurkool – een ongewone bereiding die erg lekker is en mooi smaakaccenten verbergt – naast een succulente kabeljauw van het huis.

Het 3-gangenmenu Scheltema, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert met telkens twee keuzemogelijkheden kost 33€, de 3-gangen lunch kost 20 euro en de dagschotel 14 euro.

Restaurant Scheltema – Predikherenstraat 7-100 Brussel tel 02- 512 20 84

Gesloten op zondag – www.scheltema.be

Culinair commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

sfeervolle authentiek decor

ruime viskaart

attente bediening

mooie smaakaccenten

Michelin:       1 bestek

mooie oude brasserie, leuk retro interieur met veel hout

specialiteit zeeproducten

klassieke kaart met eigentijdse suggesties

geanimeerde sfeer

Delta Brussel: vis en zeevruchten

ambiance Belle Epoque

houten interieur

banketten met leder overtrokken