Ana Ros, beste vrouwelijke chef 2017

De Sloveense Ana Roš van Hiša Franko in Kobarid, Slovenië, is uitgeroepen tot ‘s werelds beste vrouwelijke Chef-kok 2017. Haar onderscheiding wordt op 5 april uitgereikt in het historische Royal Exhibition center in Melbourne.

Chef Ros is in feite een autodidact die opgroeide onder invloed van de keukens van Sloveense buurlanden – Italië, Hongarije, Oostenrijk en Kroatië. In Hiša Franko een hotel en familiebedrijf in een historisch gebouw uit 1860, put ze inspiratie uit het culinaire erfgoed en de Sloveense ingrediënten en creëert gedurfde, verrassende bereidingen die ze toevoegt aan traditionele gerechten.

Samen met haar man Valter, tevens sommelier, presenteert ze een innovatieve, uitnodigende eetervaring die doet denken aan de warmte en gastvrijheid van een lokale prive-woning. Hiša Franko in de prachtige Sloveense Soca Valley ligt slechts drie kilometer van de Italiaanse grens, Roš maakt handig gebruik van deze locatie en doet een beroep op lokale producenten voor tal van haar ingrediënten.

William Drew, voorzitter van het selectiecomité bestempelt Ana Roš als een meer dan waardige ontvanger van de trofee. Hij roemt haar precisie, aandacht voor detail en de verbeelding. Haar passie voor lokale ingrediënten, haar investeringen in mensen en haar inzet voor het verhogen van de culinaire kunsten in haar geboorteland Slovenië maken van haar een inspirerend rolmodel.

Roš een voormalige ski-kampioene was na haar carrière, aanvankelijk actief in de diplomatieke wereld maar toen Valter in 2000 het hotel van zijn vader overnam begon haar gastronomische reis. Ze toont haar culinaire vaardigheden en ontdekt vrij snel de uitzonderlijke kwaliteit en diversiteit van producten uit de Soca Valley. Voortbouwend op dit fundament, ontwikkelt ze een verfijnde, seizoensgebonden keuken met de nadruk op de versheid van de lokale ingrediënten en introduceert ze een duidelijk eerbetoon aan de rijke tradities van de Sloveense keuken.

Gedurende haar carrière heeft Roš haar keuken altijd gekoppeld aan filantropie. In India zette de 44-jarige chef een project op om kansarme meisjes als mentor de basisbeginselen van het koken mee te geven. In eigen land organiseert ze jaarlijks een evenement voor lokale kinderen die in haar keuken om de genoegens van het bakken van brood ontdekken. De toekenning van de award is voor Roš een complete verrassing. Ze hoopt dat het een aansporing is voor vele toeristen om Slovenië ook gastronomische bestemming te ontdekken.

Roš treedt met deze onderscheiding in de voetsporen van een reeks opmerkelijke vrouwelijke chefs zoals de onnavolgbare Dominique Crenn in 2016, Hélène Darroze (2015), Helena Rizzo (2014), Elena Arzak (2013), Nadia Santini ( 2012) en Anne-Sophie Pic (2011). Met de keuze van Ros zet het selectiecomité ook de rijkdommen van een relatief weinig bekende culinaire bestemming in de schijnwerpers.