14 daagse van de Elzas

Restaurant-vereniging Accueil & Tradition die in hartje Brussel een 7-tal niet te negeren horeca-uitbatingen groepeert, organiseert voor het 7de jaar op rij een culinaire veertiendaagse waarbij vooral producten uit de Elzas aan bod komen. Culinaire aangever is dit jaar sterrenchef Michel Husser van restaurant Le Cerf in Marlenheim. De veertiendaagse loopt van vrijdag 27 januari tot en met zondag 12 februari 2017. De deelnemende restaurants zijn Estaminet ’t Kelderke, Restaurant ’t Kelderke, Taverne La Brouette, Taverne du Passage, Restaurant La Rose Blanche, restaurant Vincent en restaurant Scheltema.

Sterrenchef Husser heeft een aantal gerechten die in de restaurants worden geserveerd een persoonlijk accentje meegegeven. Zijn creativiteit en klassieke, soms avant-gardische trekjes maar ook zijn ambachtelijke benaderingen met zuivere smaakaccenten komen hierbij ruimschoots aan bod. De keuken van Michel Husser staat trouwens bekend voor zijn ambachtelijke bereidingen die uitmonden in genereuze gerechten die volop de smaak en kleur van de seizoenen weerspiegelen. De gerechten zijn kunstige meesterwerkjes met een duidelijke ‘touche alsacienne’ die op inventieve wijze de rijkdommen van de regio reflecteren. Le Cerf is een restaurant dat bol staat van tradities, het familiale restaurant draagt immers sinds 1936 onafgebroken een Michelin-ster en is hiermee ongetwijfeld aan van de weinige families die een dergelijke stertraditie kunnen voorsleggen.

Voor restaurant Scheltema dat in 1928 de deuren opende een unieke gelegenheid om zich als visrestaurant met o.m. forel, zalm een baars te profileren. Speciaal voor deze culinaire veertiendaagse serveert restaurant Scheltema licht gerookte forel op Elzasser wijze, een choucroute met vis en snoekbaars alsacienne. Restaurant Vincent opende de deuren in 1905, het paradepaardje is ongetwijfeld de murale menukaart in faiencetegels uit 1912 waarop de bezoekers nog steeds de specialiteiten uit de vroege 20ste eeuw terugvinden. Nieuw voor restaurant Vincent zijn de bereidingen van topvleeswaren van Hendrik Dierendock, het restaurant krijgt bovendien een uitstalraam met uitzicht op de straat waar de klanten hun geliefkoosd stukje vlees kunnen kiezen. Hiervoor werden een aantal transformaties doorgevoerd opdat vlees voldoende koeling zou krijgen zodat alle hygiënische voorschriften gerespecteerd worden. Dit uitstalraam is trouwens een unicum in de Brusselse restaurantwereld.

Net als bij de vorige edities gaat ook dit jaar van elk Elzassers gerecht één euro dat tijdens de 14-daagse wordt verkocht, naar een goed doel dat de jeugd en de minderbedeelden van de Brusselse Marollen een toekomst en overlevingsperspectief biedt.

De komende dagen onthullen we enkele geheimpjes van de deelnemende restaurants het proeven van de specialiteiten uit de Elzas is evenwel een opdracht die we aan jullie overlaten. Meteen de kans om vast te stellen dat de Brusselse horeca bol staat van activiteiten en het traditionele levensritme zijn oude glorierol opeist.