16 januari: Internationale krokettendag

Deliveroo eert de kroket en deelt 5 ongeziene kroketten die je moet proeven.

Goed nieuws voor wie na de feestdagen kroketten nog niet beu gegeten is – als dit zelfs kan – want ieder jaar, op 16 januari, is het de Internationale dag van de Kroket. De meesten onder ons kennen de befaamde grijze garnaalkroket, tevens een Belgische klassieker, maar dit bruin krokantje bestaat in allerhande soorten en maten waarvan je niet wist dat ze bestonden. Hoogtijd dat Deliveroo ons onderdompelt in het walhalla van de kroket!

De kroket gaat al een eeuwigheid mee en is geëvolueerd van soldatenkost tot streetfoodklassieker. De kroket werd vooreerst geserveerd als vleeskroket in de Franse keukens. De Belgische garnaalkroket vindt dan weer zijn oorsprong aan het Ijzerfront.

De kroket kent duidelijk een rijke geschiedenis, en dat geldt niet enkel voor zijn vulling. Waar vroeger altijd paneermeel gebruikt werd voor het korstje, gebruikt men tegenwoordig ook panko, crackers, cornflakes of zelfs popcorn.  Of ze nu gemaakt zijn van kip, ham, spinazie of kaas, kroketten zijn veelzijdig én bijna iedereen houdt van de gevulde broodkruimelrolletjes. Het geheim van de perfecte kroket? Knapperig aan de buitenkant, zacht aan de binnenkant. Kortom, je krijgt er nooit genoeg van!

Deliveroo deelt hieronder 5 kroketten waarvan je vermoedelijk het bestaan nog niet wist! Tijd om je grenzen te verleggen en op ontdekking te gaan via Deliveroo.be voor Internationale dag van de Kroket.

  1. Bouillabaisse kroket

Wat dacht je van de Provence in een kroket met verse vis, toast en rouille? Jawel, bij Odette’s Croquettes in Brugge verwerken ze heerlijke gerechten tot kroketten. Zo kan je er ook proeven van de mosselkroket, kipkroket met Brugse Zot bier of een scampi knoflook kroket.

  1. Witloofgratin kroket

Croquetmobile in Brussel steekt tal van klassiekers in een krokant jasje. Naast witloof in de oven vind je er ook asperges en garnalen, chili-con-carne en eend met porto en sinaasappelsaus in de vorm van een kroket.

  1. Falafel

Ook de falafel kan niet ontbreken in het rijtje vernieuwende kroketten, want eigenlijk is de falafel een kroket gemaakt van kikkererwten of bonen. Een heerlijk vegetarisch alternatief op de vleeskroket. Bij Beni Falafel in Antwerpen ontdek je er de falafel in al zijn vormen.

  1. Kroket shiitake

Shiitakes vinden we meestal terug in warme soepen, ramen, wok of pastagerechten. Bij Kroket in Brussel zetten ze een kroket shiitake op het menu. Daarnaast kan je de kroket ook bestellen in een zachte bun van Renard Bakery!

  1. Cheesy Jalapenos kroket

Hou je van extra pit? Bij The Huggy’s bar voegden ze aan de klassieke kaaskroket jalapeños toe. Een klassieker met wat extra pit!

Hou je het liever bij de Belgische klassiekers? De beste garnaal- en kaaskroketten kan je bestellen via Deliveroo.be bij Croquettenbar Smaeck in Antwerpen, Café des Arts en Mémé Gusta in Gent en Lunch Garden.

En wil je nog wat langer in de feestsfeer blijven? Dan zijn de aardappelkroketjes onmisbaar! Je maakt je gerecht compleet door aardappelkroketjes te bestellen bij Casper (Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent, Leuven en Luik) , Poule & Poulette (Antwerpen, Brussel, Gent, Mechelen en Leuven), Ballekes (Brussel).