40 jaar Sprengel museum Hannover

2019 wordt feestjaar met bijzondere exposities. Dit jaar viert het Sprengel Museum in Hannover twee verjaardagen: 50 jaar geleden mocht het museum voor schone kunsten de donatie van de Sprengel-collectie in ontvangst nemen en 10 jaar later opende het museumgebouw. Inmiddels is het museum een van de belangrijkste musea met kunstwerken uit de 20e en 21e eeuw, mede dankzij de donatie van Hannovers kunstenares en ereburger Niki de Saint Phalle in 2000. De officiële 40e verjaardag van het Sprengel Museum vindt plaats op zondag 25 augustus, maar ook op andere momenten doorheen het jaar zijn er tal van speciale exposities.

Exposities

Zo zal er van juli tot september een Open Space zijn ter ere van 40 jaar Sprengel Museum waar je als bezoeker aan kunt deelnemen. In april opende ook de tentoonstelling “ELEMENTARTEILE – bouwstenen van het Sprengel Museum Hannover en zijn kunst” met meer dan 150 werken uit de jaren 20, aangevuld met hedendaagse kunst. Er worden ondermeer werken van Max Beckmann, Pablo Picasso en Gerhard Richter tentoongesteld. Een ander hoogtepunt is de tentoonstelling van de Amerikaanse Alice Aycock, bekend van de “Twister”-sculptuur die een van de belangrijkste mijlpalen voor het museum en een van de meest gefotografeerde werken van Hannover geworden is. Vanaf 21 september worden ook de werken van fotografe en mediakunstenaar Fiona Tan, de nieuwe SPECTRUM-prijswinnares, tentoongesteld in het museum.

Niki de Saint Phalle

Ook de werken van Niki de Saint Phalle, een van de meest significante kunstenaressen uit de 20e eeuw, zijn onlosmakend verbonden met Hannover en het Sprengel Museum en zullen te zien zijn in “ELEMENTARTEILE”. Sinds 1974 sieren haar kleurrijke en volumineuze Nanas de binnenstad van Hannover. Hoewel ze aanvankelijk moeilijk erkend werden, behoren de kunstwerken inmiddels tot de bekendste bezienswaardigheden van Hannover. In 2000 werd Niki de Saint Phalle verkozen tot ereburger van de stad. Als dank schonk ze meer dan 300 werken aan Hannover om ze op te nemen in de permanente collectie van het museum.

Museum van het jaar 2017

In 2017 werd het Sprengel Museum door de kunstcritici van AICA verkozen tot museum van het jaar dankzij de groeiende collectie en het consequente debat met hedendaagse kunst. Een mooi voorbeeld hiervan is de bejubelde tentoonstelling van de internationale fotografe Rineke Dijkstra, wiens werken in dialoog gingen met de eigen collectie van het Sprengelmuseum. In de permanente collectie van het Sprengelmuseum ligt de focus op specifieke kunstenaars en periodes waarvan de werken uitgebreid worden tentoongesteld. Zo vind je er verschillende kunstwerken van Paul Klee en Emil Nolde, maar ook van kunstenaarsgroepen als de Dresden “Brücke”. Door de collectie op die manier te structureren, krijgen bezoekers een beter inzicht in de variatie van de kunstvormen van elke kunstenaar en in de evolutie van zijn oeuvre.

Praktisch

Hannover ligt op zo’n 490 km van Brussel, maar vanaf de Duits-Nederlandse grens is het nog zo’n 3 uurtjes rijden. De vlotte verbindingen via de A2 en A7 autosnelwegen, de ruime parkeergelegenheid en het vlot toegankelijke stadscentrum zorgen ervoor dat Hannover dichterbij is dan je denkt. Wie liever met de trein reist staat op 5 uurtjes in het centrum van Hannover. Overstappen doe je in Keulen. Boeken en info via www.nmbs-europe.com.