41ste Kazenfeesten: Kasteel van Harzé

Het Land van Ourthe-Vesdre-Amblève is een fijn vakantiegebied waar men een gevarieerde vorm van toerisme terugvindt. Streekevenementen nemen er trouwens een belangrijke plaats in.

Dit jaar organiseert het Maison du Tourisme(Greova) op 21 en 22 augustus het 41ste kazenfeest. Net zoals andere jaren is het park van het statige Kasteel van Harzé de ideale locatie voor dit evenement. Kaasproducenten, zuivelboerderijen, Belgische en buitenlandse boerenproducten zullen in grote getallen aanwezig zijn om in een gezellige en feestelijke sfeer hun producten aan te bieden. Eregast is ditmaal de Neufchatel, een AOP kaas uit Normandië.

De Waalse kazen waren lange tijd eerder onbekend bij het grote publiek. Vandaag de dag worden ze echter met trots uitgestald met een ruim aanbod van meer dan 700 kazen in de categorieën koeien, geiten en schapen. Walen zijn grootverbruiker van kaas, 80% van hen consumeert het minstens één keer per week, vooral de 35-plussers, 59% van deze groep consumeert Waals, soms zonder het te weten, één op de drie weet niet of ze Waals consumeert of niet.

Het hele weekend zal het evenement gepresenteerd worden door Michel Vincent, de bekende radiopresentator van VivaCitéLuik. Bovendien staan ook inhuldigingen in kaasgildes, kinderanimatie, een bezoek aan het bakkerijmuseum met zijn molen maar ook de prijsuitreiking van de Waalse kazenwedstrijd op het programma.

Voor deze wedstrijd werden een 25-tal kazen uit de verschillende categorieën ingeschreven. Na een blindproeverij weerden volgende kazen uitgekozen: winnaar werd de Herve l’Exquis pikant, het zilver ging naar Val-Dieu Délice des Moines en het brons viel te beurt aan L’Exquis Herve Remoudou.

Herve l’Exquis pikant is een zachte kaas met gewassen korst en bezit een BOB-label (Beschermde Oorsprongsbenaming). De rijpingsduur bedraagt 6 weken, uiterlijk is het een roomkleurige kaasmassa, oranje tot baksteenrode gewassen en geborstelde korst. Doorsnede smeuïge kaasmassa met een licht brokkelige kern. De kaas rijpt van buiten naar binnen. Geur: sterke, typische geur van Hervekaas met een delicate toets van ammoniak.

Val-Dieu Délice des Moines, gepasteuriseerde koemelk, is een zachte kaas met verfijnde smaak, die figuurlijk smelt in de mond. De Val-Dieu Délice des Moines is heel verleidelijk door zijn geraffineerde, subtiele smaak en zijn smeltende textuur maakt hem gewoon onweerstaanbaar. De korst van deze volledig natuurlijke kaas ontwikkelt zich geleidelijk tijdens het rijpingsproces in de kelder, waar hij ook zijn soepele, smeuïge textuur verkrijgt.

De Délice des Moines en alle andere kazen van Val-Dieu worden gemaakt met respect voor traditie. Ze worden uitsluitend met melk uit de regio geproduceerd om kaasliefhebbers authentieke producten met een unieke, soepele en lichte smaak te kunnen aanbieden.

L’Exquis Herve Remoudou is eveneens een langdurig gerijpte Hervekaas met Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). L’Exquis Herve Remoudou is een zachte kaas met gewassen korst, gemaakt van koemelk. Net als de pikante Hervekaas wordt de Remoudou gedurende acht weken gerijpt waarbij hij verschillende malen wordt omgedraaid en handmatig gewassen. Wat hem van de andere Hervekazen onderscheidt, is zijn rijke romige melk.

De Remoudou is een Hervekaas met een merkwaardige levensverhaal. In de 19e eeuw melkten ze de koeien niet helemaal tijdens de eerste melkbeurt om de werkelijk melkhoeveelheid te verbergen voor de fiscus. Bij de eerste melkbeurt trok de melkster, de ‘mouderesse’, enkel de melk uit het laagste deel van de uier. Een tweede persoon melkte daarna de koe opnieuw (‘rimoude’ in het Luikse Waals). Tijdens deze tweede melkbeurt verkregen ze dan een rijke romige melk. De ‘Remoudou’ was geboren!