Restaurant Silo’s – Boortmeerbeek

Restaurant Silo’s is een totaalconcept waar de eerlijke basiskeuken op een eigentijdse manier in ere wordt hersteld en een perfecte symbiose vormt met een uniek kader en een rijke geschiedenis.

In Silo’s blijven de ervaringen niet beperkt tot bord en glas. Het is een kruispunt van nieuwe smaaksensaties, zintuigelijke prikkelingen en ontdekkingen waar nieuwe werelden opengaan. Opzet is dat elk bezoek aan Silo’s een ontmoeting en ontdekking vormt, die nog lang blijft nazinderen.

De dag dat de deuren van restaurant Folliez in Mechelen feestelijk maar definitief dicht gingen ligt al een tijdje achter ons. Danny en Karine moesten even bekomen. Zo’n mooi hoofdstuk uit je leven en loopbaan afsluiten, vraagt een beetje tijd. Tegelijk werkten ze echter keihard aan het vervolg: Silo’s!

Silo’s met een leuke en hedendaagse brasseriekaart vond een onderkomen in het bedrijfsgebouw De Malt. Het werd uiteindelijk een realisatie van Danny & Danielle De Landtsheer-Charels (ex-Daniel’s traiteur) en Danny & Karine Vanderschueren-Peers (ex-restaurant Folliez).

De Malt was een oude leegstaande bedrijfssite te Boortmeerbeek. De gebouwen werden na Wereld Oorlog II in 1946 gebouwd met middelen aangereikt via het Marshallplan, teneinde de economie nieuw leven in te blazen.

Bedrijvencentrum de Malt is een initiatief van Beheersmaatschappij Gijsens-Stulens. Na het stopzetten van de activiteiten van de mouterij in Boortmeerbeek kwamen de graansilo’s leeg te staan. Het spectaculaire kader en de uitdaging om het complex weer functioneel in te vullen was een reden om de site aan te kopen, te saneren en weer op te bouwen.

Het oude silogebouw, gelegen op een zeer ruim terrein van 22.000 m2, werd omgebouwd en gerenoveerd tot kantoorruimten, werkplaatsen, logistiek ruimtes, kleine onderzoeklabo’s, een secretariaat, vergaderzalen en een auditorium. Kleine en grote bedrijven kunnen die ruimten huren. ”De link met het water van de Leuvensevaart is ook behouden”. Een deel van de kantoren kijkt er op uit.”

Het interieur is betoverend, overweldigend, gewoonweg anders. Als industrieel erfgoed biedt het een onbetwistbare meerwaarde. Een industrievloer, zware betonnen pijlers en balken, trechtermonden, hier voel je het zware labeur dat er jarenlang plaatsvond, labeur dat een meer dan symbolisch verlengstuk meekrijgt in de keuken. In de keuken niet één chef die de commando’s geeft, maar een geolied team waarvan iedereen verantwoordelijkheid draagt en zowel actief is in de warme of koude keuken, bij het voorgerecht of de desserts. Een symbolische wisselwerking waarbij elk onderdeel alle taken waarneemt.

De indeling boeit zonder meer, zware houten tafels langsheen de grote ramen en in de middenbeuk, opgevrolijkt met oude werktuigen. Langs de vaartzijde een lounge met meerdere kleine hoekjes, makkelijk privatiseerbaar, achteraan een ruimte voor een 40-tal personen, te gebruiken als zaaltje voor privé-initiatieven of familiefeesten, maar evenzeer geschikt als vergaderruimte. Afgeschermd achter dikke glaswanden, tussen enkele betonnen pijlers, de wijnkelder, zodat je toch nog de vele pareltjes kan bewonderen.

Interessant om weten is het feit dat de wijnen per glas van 12cl en per fles kunnen worden gedegusteerd. Tevens bestaat de mogelijkheid om de wijnen volgens een take away-formule mee naar huis te nemen en dit aan een aangepaste prijs. Het Enomatic-systeem met chipkaart, stelt de klanten in de mogelijkheid om de wijn in proefglas, 3cl, half glas, 6cl of glas van 12 cl te proeven, op deze manier kan zelfs een zeer persoonlijke degustatie worden georganiseerd.

Wij opteerden bij onze proeverij als voorgerecht voor Tia Maraa oesters en een ceviche van zeebaars. Het hoofdgerecht werd een Schotse zomerree en kalfszwezeriken met kreeftensaus.

De Frans-Ierse oesters waren erg groot, feilloos geopend, met intense zilte accenten, beslist een aanrader die vergezeld van een glaasje Thienot champagne een absolute delicatesse wordt. De fijn gesneden ceviche van zeebaars kreeg als garnituur een mooi knapperige quinoa, zilte groentjes, oestercrème en delicate citroengel mee. De Altesse, Château de Merande Savoie AOC 2018, vormde een perfecte aanvulling.

De hoofdgerechten werden een absolute verrassing. Vooreerst een heerlijk malse, mooi rosé gehouden zomerree boordevol smaak, die perfect werd getooid met ganzenlever, aubergines, broccolini, fijne aardappelrondjes en Madeira boekweit. Super lekker. Als compagnon een Musso Tosso Tagaro Promotivo de Maudeccia DOC Puglia 2018.

Deze leuke en smaakvolle creatie kreeg evenwel heel wat concurrentie van onze kalfszwezeriken. Krokant en toch smeuïg, mooi beetgaar met stukjes kreeft, fijne girollen, snijboontjes met aanlokkelijke kasteelaardappeltjes en romige jus van kreeft, een creatie die onze smaakpapillen deed jubelen van geluk door de vele subtiele smaaktoetsen. Hierbij kozen we voor een Xisto Duoro 2019, een assemblage van Tourige Franca, Amarello, Roriz, Rufete Barocca en Malvasia Preta. Weliswaar een nog jonge wijn met dieprode kleur, toch karaktervol met stevige afdronk.

Globaal een mooie en perfecte degustatie die het opzet van het restaurant ten volle ondersteund. Aanraders ten top.

Restaurant Silo’s – Leuvensesteenweg 350 – 3190 Boortmeerbeek

Tel 015-51 11 11 – www.silos.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:

4 minutes – attente bediening – rijke aroma’s in evenwichtige bereidingen – gehuisvest in industrieel erfgoed – lounge en eetzaal vloeien in elkaar – subtiele smaakaccenten – wijnen per glas

Michelin:

traditionele keuken – trendy XX – goede basisproducten vol krachtige smaken

Gault&Millau:

14/20 – uitzonderlijke smaakvolle brasseriekeuken – perfect uitgevoerde klassiekers – moderne seizoensgebonden suggesties