5 recepten van Joel Rebuchon

Hij toverde een eenvoudige aardappelpuree om tot een topgerecht en zal voor eeuwig een van de belangrijkste koks van de Franse kookwereld blijven. Joël Robuchon werd tijdens zijn carrière uitgeropen tot « Beste werker van Frankrijk », « Chef-kok van het jaar » en « Chef van de Eeuw ». Als eerbetoon aan de recent overleden sterrenkok lijsten we 5 signatuurgerechten van hem op. Smakelijk!

Iconische aardappelpuree

250 gram boter, een kilo ratte-aardappeltjes, 25 cl volle melk en een snuifje zout. Alles pureren, maar nooit mixen: de puree van Joël Robuchon heeft de hele wereld veroverd. Hoe? Dankzij de ongelooflijke eenvoud en de (te) genereuze portie boter. Om het met de woorden van de chef-kok te zeggen: “Het beste is vaak het eenvoudigste”.

Ravioli van langoustines met truffel

In 1981 vindt Joël Robuchon in zijn eerste restaurant Le Jamin een van zijn andere signatuurgerechten uit : ravioli van langoustines met truffel. Een elegante combinatie van een typisch zee- en landproduct. Het geheim van het recept? “Kook de ravioli kort om de subtiele smaak van de langoustines te behouden.”

Hartige truffeltaart met ajuin en gerookt spek

In zijn programma “Bon appétit bien sûr” toont de chef met 32 michelinsterren een eenvoudige kookstijl die voor iedereen toegankelijk is. Toch had de kok ook een uitgesproken voorliefde voor geraffineerde producten. Een mooi bewijs is zijn liefde voor truffels: “Het is het ingrediënt dat mijn keuken het meest heeft beïnvloed.” Zijn hartige taart is dus geen uitzondering. “Ik hou van de textuur en de smaken van dit recept. In deze elegante en klassieke quiche proef je de uitzonderlijke smaak van de truffel, het hoofdingrediënt van het gerecht.”

Bloemkoolcrème met kaviaar

Ook kaviaar is snel een van de lievelingsingrediënten van de kok: “Kaviaar is een van de elegantste producten die er bestaan, glanzend als een juweel.” Hij gebruikte dit ingrediënt voor het eerst toen hij het combineerde met een smeuïge bloemkoolcrème. “De smaken van de bloemkool en de kaviaar worden versterkt door een gelei van kreeft. Het gerecht is ingewikkelder dan je zou denken wanneer je het ziet.” Met deze vreemde combinatie verwierf Joël Robuchon grote bekendheid.

Kikkerbilletjes met peterselieroom

« Het was al lang geleden dat ik kikkerbilletjes had gegeten : dat was fout van me ! ». Ah kikkerbilletjes, een typisch Frans gerecht. Controversieel, maar ook geliefd in de hele wereld. De grote chef-kok Joël Robuchon maakte dankzij zijn techniek, creativiteit en liefde voor het product van het gerecht ‘Kikkerbilletjes met peterselieroom’ een ode aan Frankrijk.