Fête de la Gastronomie – Good France

Picknicks, proeverijen, ontmoetingen, rondleidingen en andere culinaire festiviteiten: 3 dagen lang wordt er in heel Frankrijk aandacht besteed aan de Franse gastronomie.

Van 21 tot en met 23 september wordt overal in Frankrijk de 8e editie van Fête de la Gastronomie – Good France gevierd. Het evenement vormt de ideale gelegenheid om de talloze specialiteiten van het Franse culinaire erfgoed en haar innovatieve chefs te (her)ontdekken.

De smaakpapillen vormen niet het enige zintuig dat aan bod komt tijdens het evenement, want het thema voor de 2018-editie is “Smaak in al haar vormen”. Als we alles op een rijtje zetten, begint het proeven van iets culinairs met het bekijken ervan, gevolgd door het voelen of aanraken. En voordat het je smaakpapillen raakt, komen de geuren je al tegemoet en ruik je er even aan. Tot slot luister je of dat wat je proeft bijvoorbeeld krokant knispert in je mond. Zie je, alle zintuigen komen aan bod!

Gedurende deze drie dagen wordt een enorm aantal evenementen georganiseerd, zodat je in heel Frankrijk een smakelijke route kunt afleggen. Om te beginnen hoef je in Parijs de oevers van de Seine niet eens te verlaten. Hier staat het Village International de la Gastronomie, met populaire keukens aan de voet van de Eiffeltoren. In de hoofdstad vindt ook het Food Temple festival plaats in de Carreau du Temple. Chefs van de nieuwe Franse keuken worden hier in de spotlight gezet, met 3 feestmaaltijden voor 600 personen.

In Orléans, in de Loirevallei, staat de keuken uit New Orleans centraal om het 300-jarig bestaan van New Orleans te vieren. De Amerikaanse chef Kevin Belton komt speciaal voor deze gelegenheid naar Orléans.fanny-rey-4-small

In Valence vormen gastronomie en cultuur een goed duo: het Musée d’Art et d’Archéologie organiseert een rondleiding en proeverij met smakelijke hapjes die speciaal voor het evenement worden gemaakt. In deze stad in de Drôme vindt ook het ‘Valence en Gastronomie Festival’ plaats, waarbij je aan veel workshops en activiteiten kunt meedoen.

“Fanny Rey, door Michelin verkozen tot “vrouwelijke chef jaar van het 2017”: De 2018-editie vindt plaats onder leiding van Provençaalse sterrenchef Fanny Rey van Auberge de Saint-Rémy-de-Provence. Ze is ontdekt in het tweede seizoen van tv-programma Top Chef en is in 2017 door de Michelingids uitgeroepen tot Vrouwelijke Chef van het jaar.

In 2019 vindt het Fête de la Gastronomie plaats in de lente, in het kader van het internationale gastronomische evenement “Goût de France/Good France”.