met think tomato en Louise De Brabandere
Do try this at home!
Gebrek aan inspiratie naar nieuwe gerechten? Of wil je indruk maken op jouw gasten met jouw kookkunsten? Dan hebben we goed nieuws voor jou! think tomato maakte samen met Louise De Brabandere 6 smakelijke recepten die je in een mum van tijd maakt.
BELGISCHE ARTISANALE TOMATENSAUS
Als je Belgisch geteelde kerstomaten met liefde en geduld mengt, dan krijg je de overheerlijke think tomato saus! Helemaal gebruiksklaar en tot in de puntjes gekruid en op smaak gebracht. De saus blijft lang sudderen en wordt vervolgens onmiddellijk verpakt, wat zorgt voor een intense smaak en een lange houdbaarheidsdatum, zonder bewaarmiddelen. Kortom, het perfecte product om in huis te hebben voor een snelle en gezonde hap!
OVERHEERLIJKE RECEPTEN BEDACHT DOOR LOUISE DE BRABANDERE
Kookboekenauteur en food creative Louise creëerde verschillende recepten op basis van de artisanale think tomato saus. Alle gerechten zijn gemakkelijk te maken en zorgen voor een hemels smaakfestijn! Klaar om te watertanden? Je kan alle recepten terugvinden op de website van think tomato.
Zeevruchtenstoofpotje
Voor 4 personen; Benodigdheden: Olijfolie, 1 sjalot, versnipperd, ½ venkel, fijngesneden, peper en zout, 4 tenen knoflook, tot moes geplet, 4 ansjovisfilets, in kleine stukjes, Snuf chiliflakes, 150 ml witte wijn, 1 pot think tomato, 1 liter zeevruchtenfond (of kreeftenfond), Bundeltje van verse tijm, oregano, laurierblad, 500 g tapijtschelpen (of kokkels), 400 g witte vis (stevige vis zoals zeeduivel), in stukken van 3 cm, 8 gamba’s (mét pantser), ½ bussel platte peterselie, fijngehakt, 1 citroen, in kwartjes eventueel (stok)brood om te serveren.
Bereidingswijze: Verhit olijfolie in een grote kookpot en stoof de sjalot en venkel 5 min. aan, op een middelhoog vuur. Kruid met peper en zout. Voeg de knoflook, ansjovis en chiliflakes toe en stoof 2 min. verder alvorens met witte wijn te blussen. Laat 1 min. uitkoken en voeg de think tomato, zeevruchtenfond en verse (samengebonden) kruiden toe. Laat een half uurtje, zonder deksel, zacht pruttelen op een laag tot middelhoog vuur.
Spoel ondertussen de schelpen grondig. Kruid de vis en gamba’s met peper en zout.
Haal de verse kruiden uit de soep en voeg de stukken vis, gamba’s en schelpen toe. Draai het vuur middelhoog, zet een deksel op de pot en laat 4 à 5 min. garen, of tot de schelpen net open zijn. Besprenkel met de peterselie en roer goed om. Haal van het vuur, schep de soep met vis, gamba’s en schelpen in kommen en serveer met partjes citroen en eventueel (stok)brood.
Homemade tomatenketchup
Benodigdheden: 2 el neutrale olie, 1 ui, versnipperd, 2 teentjes knoflook, tot moes geplet , Peper en zout, Snuf chiliflakes (optioneel), 1/2 tl paprikapoeder, 1/4 tl kaneel, 1 el tomatenconcentraat, 2 potten think tomato, 40 g bruine suiker, 30 ml appelciderazijn
Bereidingswijze: Verhit de olie in een sauspan en stoof de ui over een laag vuur 10 minuten aan. Voeg de knoflook, een flinke snuf zout, peper, de specerijen en het tomatenconcentraat toe en roerbak 2 min. Voeg de potten think tomato, bruine suiker en azijn toe en laat 45 à 55 min., of tot je een dik concentraat hebt, pruttelen op een laag vuur. Roer af en toe!
Haal de ketchup van het vuur en pureer in een blender of met een staafmixer glad. Laat afkoelen en bewaar in een propere afgesloten pot of fles 1 maand in de koelkast.
Pan con tomate met ansjovis, oregano, chili en citroenzeste
Hapje voor 4 personen
Benodigdheden: 8 sneetjes zuurdesembrood of stokbrood, Extra vierge olijfolie, 1 pot think tomato, Peper en zout, Snuf chiliflakes, Snuf gedroogde oregano, 8 gezouten ansjovisfilets, Citroenzeste
Bereidingswijze: Bak de sneden zuurdesembrood in een flinke geut olijfolie goudbruin. Haal uit de pan en besmeer met een laag think tomato. Besprenkel met peper, zout, chiliflakes (let op, niet te veel!) en gedroogde oregano. Leg op elk sneetje brood een ansjovisfilet en werk af met versgeraspte citroenzeste.
Pasta met geroosterde aubergine-tomatensaus en amandel-pankotopping
Voor 2 personen
Benodigdheden: 1 aubergine , Olijfolie, Peper en zout, 250 g rigatone (of andere pasta) , 2 teentjes knoflook, 1 tl harissa, 1 pot think tomato , 1 el gedroogde oregano
Voor de topping: 75 ml extra vierge olijfolie, 60 g panko, 30 g amandelen, grof gehakt, 20 g platte peterselie, fijngehakt, Eventueel parmezaan, om te serveren
Bereidingswijze: Verhit de oven op 200°C. Snijd de aubergine in stukken, besprenkel met olijfolie, peper en zout en spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif in de oven en bak in ongeveer 15 à 20 min, of tot de auberginestukjes goudbruin zijn, gaar. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking in gezouten water al dente.
Plet de knoflook tot moes. Verhit een flinke geut olijfolie in een kookpot over een laag vuur en voeg de harissa en knoflook toe. Zorg ervoor dat de knoflook niet kleurt. Voeg de tomatensaus, oregano en peper en zout toe. Laat 15 min. pruttelen op een zacht vuur. Voeg tijdens de laatste 5 min. de geroosterde aubergines toe. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
Verhit voor de topping 75 ml olijfolie in een grote pan en bak de panko en gehakte amandelen goudbruin. Roer af en toe. Haal van het vuur, laat eventjes afkoelen en meng er de fijngehakte peterselie doorheen en breng op smaak met peper en zout.
Giet het water van de pasta af, maar hou enkele eetlepels van het kookvocht bij. Voeg de pasta samen met 2 à 3 el kookvocht, toe aan de saus en meng goed dooreen. Laat nog 1 min. over een laag vuur doorwarmen. Verdeel over de borden er werk af met amandel-pankotopping en serveer eventueel met parmezaan.
Zuiders gehaktbroodje met tomatensaus uit de oven
Voor 4 personen
Benodigdheden: 1 ui, geschild en in partjes, 4 teentjes knoflook, 1 ei, 15 g basilicumblaadjes , 75 g half-zongedroogde tomaten, in stukken, 25 g paneermeel, 50 g parmezaan + extra, 1 kg gemengd gehakt (varken-rund), Peper en zout, 2 potten think tomato, Puree (of spaghetti), om te serveren
Bereidingswijze: Verhit de oven op 180°C. Mix, in een kleine keukenrobot, de uipartjes samen met de knoflook, basilicum en half-zongedroogde tomaten tot een grof geheel. Let op, het mag geen moes worden! Voeg het uimengsel samen met het ei, paneermeel en parmezaan toe aan het gehakt en breng op smaak met peper en zout. Meng met je handen goed dooreen.
Vorm een gehaktbrood van het gehaktmengsel en leg in een grote ovenschaal. Schenk de think tomato rond het gehaktbrood en schuif in de hete oven. Bak in ongeveer 60 min. gaar. Snijd het gehaktbrood in sneetjes, verdeel samen met de saus over de borden en serveer met puree of spaghetti.
Indiase curry met pompoen, kikkererwten en koriander
Voor 4 personen
Benodigdheden: Neutrale olie, 1 tl komijnzaad, 1 tl mosterdzaad, 1 grote ui, versnipperd , 5 teentjes knoflook, geschild, 50 gr gember, geschild, Snuf chiliflakes, 2 tl currypoeder, 1 pot think tomato, 1 el suiker, peper en zout , 400 ml kokosmelk, 1 butternut (ongeveer 1kg), geschild en in stukken, 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt, Handje cashewnoten, Verse koriander, Gekookte rijst of naan, om te serveren
Bereidingswijze: Verwarm een flinke geut olie in een kookpot met dikke bodem over een laag tot middelhoog vuur. Voeg komijnzaad en mosterdzaad toe en laat 30 sec. opwarmen, tot de zaden hoorbaar knetteren.
Mix ui, knoflook en gember tot een gladde pasta, voeg toe aan de kookpot en roerbak 1 min. Gevolgd door de chiliflakes, currypoeder, think tomato, suiker, peper en zout. Roerbak 1 min., en blus met kokosmelk. Voeg de butternutblokjes toe en laat 20 min., of tot de butternutblokjes gaar zijn, pruttelen met het deksel half op de pan. Voeg tijdens de laatste 5 min. de uitgelekte kikkererwten toe.
Rooster ondertussen de cashewnoten in een droge pan over een laag vuur goudbruin. Let op dat ze niet verbranden! Werk de curry af met verse koriander en cashewnoten en serveer met rijst of naan.
Ontdek meer op: https://www.thinktomato.be