Lima pakt uit met nieuwe culinaire inspiratie uit Japan

Met de producten van Lima is de Japanse keuken nooit ver weg. 2018 was ‘The Year of Japan’, maar ook in 2019 eert Lima zijn herkomst met de lancering van verschillende nieuwe producten in het Japanse gamma.

Zo lanceert Lima zes nieuwigheden in het Japanse gamma, die allen het bio en vegan-label dragen.

Brown rice miso: niet gepasteuriseerd volkoren rijstmiso

Authentieke smaakmaker perfect om gerechten op smaak te brengen – Rijk aan spijsverteringsenzymen – Verkregen door middel van dubbele fermentatie

Gebruik: net zoals een bouillonblokje wordt de volkoren rijstmiso gebruikt voor soepen, bouillon en pasta, of om sauzen, groentetaarten, groenten, saladedressings, marinades en traditionele misosoep te verrijken. Verdun de pasta met een kleine hoeveelheid water zodat deze makkelijk te gebruiken is. Advies verkoopprijs € 6,99

Rice miso less salt : niet gepasteuriseerd, volkoren rijstmiso 25% minder zout

Rijk aan spijsverteringsenzymen – Verkregen door middel van dubbele fermentatie

Gebruik: Miso 25% less salt wordt net als brown rice miso gebruikt, maar bevat minder zout. Advies verkoopprijs € 7,49

Tamari 50%less salt: gefermenteerde sojasaus met 50% minder zout (Ten opzichte van vergelijkbare sojasauzen op de markt)

Versterkt de natuurlijke smaak van ingrediënten – Gecertificeerd zonder gluten – • GGO-vrij (= bevat geen Genetisch Gemodificeerde Organismen)

Gebruik: de Tamari kan zowel in de keuken als aan tafel gebruikt worden om bouillons, pasta’s, soepen, gekookte groenten, sauzen voor salades, marinades of wokgerechten op smaak te brengen. Hij past goed bij rijstazijn, look, gember en mosterd. Advies verkoopprijs 250 ml € 5,99 – 500 ml € 9,39

Ginger paste

De perfecte vervanging voor verse gember – Geeft plantaardige gerechten pit – Bevat 91% gemberpuree en een toets van citroen – Zonder verdikkingsmiddel of kleurstoffen – Gemakkelijk hersluitbare tube

Gebruik: Gebruik de Ginger paste om sauzen, vegetarische mayonaises, dressings en vinaigrettes op smaak te brengen, maar ook om een wokgerecht of groentegerecht te verrijken. Meng de Ginger paste met olijfolie, sojasaus, rijstazijn en vruchtensap naar keuze om in een oogwenk een heerlijke smaakmaker te creëren. Advies verkoopprijs € 3,99

Yuzu Pepper paste

50% Yuzu citrusschors, 30% rode chili peper – Yuzu: een citrusvrucht uit het Verre Oosten met een smaak tussen citroen en mandarijn – Zonder verdikkingsmiddel, kleurstoffen en toegevoegde suikers – Volledig natuurlijk extractieproces – Gemakkelijk hersluitbare tube

Gebruik: Gebruik de Yuzu Pepper paste om sauzen, vegetarische mayonaises, dressings en vinaigrettes op smaak te brengen, maar ook om een wokgerecht of groentegerecht te verrijken. Meng de Yuzu-pasta met olijfolie, sojasaus, rijstazijn en vruchtensap naar keuze om in een oogwenk een heerlijke smaakmaker te creëren. Advies verkoopprijs € 4,49

Smoked shoyu

Plantaardige smaakmaker, gerookt met Japans kersenhout – Rijke en complexe smaak – Natuurlijk rookproces – Soja vrij van GMO’s

Gebruik: de Smoked Shoyu kan zowel in de keuken als aan tafel gebruikt worden om de smaak van uw gerechten te verrijken. Denk aan bouillons, soepen, gebakken groenten, taarten, quiches en wokgerechten. De saus is ook een goede basis voor marinades en dressings of voor een veganistische barbecuesaus om groenten en plantaardige eiwitten te marineren. Advies verkoopprijs € 5,84

Lima x Japan

Japan is voor Lima niet alleen een belangrijke bron van inspiratie, maar het land ligt ook aan de basis van de oprichting van het bedrijf. Zo vond in de jaren 50 een historische ontmoeting plaats tussen Pierre Gevaert, de oprichter van Lima, en een van de grondleggers van de macrobiotiek, Georges Ohsawa. De twee raakten bevriend en Gevaert leerde via Ohsawa de voedingsleer volgens yin-yang-principes kennen. In 1957 neemt Gevaert de stap om de tradtionele voedingsmiddelen van Ohsawa naar Europa te importeren en start hij het voedingsbedrijf Lima op – genoemd naar de vrouw van Georges Ohsawa.

In de beginjaren brengt Lima voornamelijk smaakmakers uit de Japanse en wereldkeuken op de markt. Het assortiment breidt langzaam maar zeker uit met gevarieerde en innovatieve producten, en ook vandaag biedt Lima een uitgebreid biologisch en kwalitatief gamma aan, waarvan een groot deel nog steeds door Japan geïnspireerd is.

Vanuit de gedachte ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ zet Lima zich al meer dan 60 jaar in om gezonde, plantaardige voeding te ontwikkelen. Het Lima-assortiment bestaat uit kwalitatieve, innovatieve producten die zowel bio gecertificeerd als 100% plantaardig zijn. Alle Lima-producten worden met veel zorg en respect voor de natuur en het milieu bereid. Daarvoor werkt Lima met pure ingrediënten zonder additieven of bewaarmiddelen. Het merk kiest ook bewust voor verpakkingen met een minimale impact op het milieu.

Lima is exclusief verkrijgbaar in de biowinkel. Alle verkooppunten zijn te vinden op www.limafood.com

Recept : Gemarineerde tempeh saté met zeewiersalade – Geschikt voor 4-6 personen

Ingrediënten:

Voor de gemarineerde tempeh: 2 pakjes Tempeh Nature, 4 el Smoked Shoyu, 4 el sesamolie, 4 geplette lookteentjes, 1 à 2 kl Yuzu Pepper Paste, 2 kl Ginger Paste, Sap van 1 limoen, Sesamzaad

Voor de zeewiersalade: 40 g wakame zeewier, 1 paksoi, 1 el olijfolie, 2 el Mirin, 2 el sesamolie, 2 el Tamari Less Salt*, 2 el rijststroop, 1 fijngesneden rode paprika, 2 geperste lookteentjes, 1 fijngesneden sjalot, 2 el Ginger Paste en Sap van een halve limoen.

Bereiding:

TEMPEH SATÉ : 1. Snij de tempeh in grote stukken en leg ze in een kom. – 2. Neem een kleine kom voor de marinade en meng de Smoked Shoyu, de sesamolie, de look, de Yuzu Pepper Paste, de geraspte gember en het limoensap. Verdeel het mengsel over de tempehblokjes, meng zachtjes totdat alles goed gemarineerd is en bewaar 30 minuten in de koelkast. 3. Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de stukjes tempeh uit de marinade en prik ze op stokjes. Strooi het sesamzaad op een bord en draai de tempeh satés in de zaadjes tot ze allemaal goed bedekt zijn. Leg wat bakpapier in de bakplaat en plaats de tempehblokjes erop. Zet 10 minuten in de oven, draai de satés om en laat nog eens 10 minuten bakken tot ze lichtjes bruin kleuren.

DE ZEEWIERSALADE : 4. Laat de wakame 15 minuten weken in warm water. Draineer en wring uit. 5. Was de paksoi en snij de witte delen en de groene blaadjes in kleine stukken. Bak in een beetje olijfolie en laat afkoelen. 6. Bereid de vinaigrette voor de salade. Meng de Mirin, sesamolie, Tamari Less Salt*, rijststroop en het limoensap met de sjalot, de peper, de look en de geraspte gember. 7. Meng de paksoi met de wakame, besprenkel met vinaigrette, werk af met sesamzaadjes en serveer de salade met de tempeh satés.