De Maltese keuken bestaat uit veel pure ingrediënten en lokale gerechten. Malta staat bekend om zijn gastronomie en het diverse culinaire eten. Het land beschikt over meerdere Michelinrestaurants en al deze restaurants worden vermeld in de Malta Michelingids. Deze gids publiceert de beste restaurants en erkent de brede culinaire stijlen en vaardigheden die men kan tegenkomen op Malta en zijn bijbehorende eilanden, Gozo en Comino. Een restaurant kan 0 tot 3 Michelinsterren verdienen door uit te blinken in de kwaliteit van de ingrediënten, de smaak, de kooktechniek, de uniciteit en de prijs kwaliteit verhouding. De volgende restaurants hebben één Michelinster ontvangen voor de hoge kwaliteit van de gerechten:
Restaurant ‘’De Mondion’’ in Mdina
In het Michelinrestaurant De Mondion in Mdina worden Mediterrane gerechten geserveerd. Dit restaurant bevindt zich in het vijfsterrenboetiekhotel Xara Palace. Het gebouw is in de 16e eeuw gebouwd. In het interieur van het restaurant hangen schilderijen van verschillende kunstenaars uit Malta. Het restaurant bevindt zich op de bovenste verdieping van het hotel en heeft een prachtig uitzicht over het hele eiland. De Mondion biedt tevens een breed aanbod wijnen aan, zoals Franse, Italiaanse en Maltese wijnen. Gemiddeld geven mensen €70 tot €96 euro uit om te dineren in dit restaurant. De specialiteiten van het restaurant zijn de rode garnalen en de cannoli met peer. demondion.com/
Restaurant ‘’Noni’’ in Valetta
Het Michelinrestaurant Noni serveert modern Maltese en Mediterraanse gerechten. Het restaurant bevindt zich in een sfeervolle, rijk gedecoreerde kelder in de hoofdstad van Malta. Men kan hier genieten van traditionele Maltese gerechten, die in een modern jasje zijn gestopt. Naast de lokale gerechten kan men bovendien genieten van Maltese of Italiaanse wijnen in het restaurant. Een gemiddeld diner bij het Noni restaurant in Valetta kost ongeveer tussen de €54 en €80 euro. Het restaurant kent veel specialiteiten. Een paar van deze specialiteiten zijn de octopus-tajine, konijnenvlees en het Maltese dessert ‘’Te fit-tazza’’. noni.com.mt/
Restaurant ‘’Under Grain’’ in Valetta
Bij het Under Grain restaurant in Valetta kan men genieten van Mediterrane gerechten. “Under Grain” heeft de inrichting van het restaurant gebaseerd op het thema ‘kleermaker’. Dit is goed te zien in de details van het restaurant. Zo wordt bijvoorbeeld het menu als een patroon geserveerd, gebruiken de obers kleermakerskrijt om bestellingen op te nemen en is de bonhouder gemaakt van een speldenkussen. De gerechten van het Under Grain restaurant bestaan uit unieke smaken van de mediterrane keuken. Een diner bij dit restaurant is ongeveer tussen de €70 en €95 euro. De mosselen in Kiev-stijl en de witte chocolade cheesecake met passievrucht zijn een paar van de specialiteiten van het restaurant. Meer informatie grain.mt/under-grain/