Oranje wijn, (ook wel amber, ramato, of huidcontact genoemd) wordt gemaakt door witte druiven te laten gisten met de druivenschillen. (In wezen het proces van rode wijn maken, maar dan met witte druiven.) Het schilcontact geeft de afgewerkte wijn verschillende tinten geel, oranje, amber, zelfs bruin.
“Orange wine kan over de hele wereld en met verschillende technieken worden gemaakt. De meest traditionele methode is het gebruik van Qvevri of Amphora. Dit is een aarden kleivat, meestal bekleed met bijenwas, dat tijdens het gistingsproces onder de grond wordt begraven. Door deze vaten onder de grond te plaatsen, wordt een temperatuurgecontroleerde gisting bevorderd. Er zijn bewijzen dat deze praktijken 6.000-8.000 jaar geleden plaatsvonden in de regio die nu Georgië wordt genoemd”.
De productie van huidgefermenteerde wijnen is niets nieuws voor New Yorkse wijnmakers, drie New York Wines suggesties om de oranje wijn te ontdekken:
2020 Ramato : Channing Daughters Winery
Ramato is een speciale op de schil gefermenteerde witte wijn, of wat velen nu een “oranje” wijn noemen. Ramato verwijst naar de oude Friuliaanse stijl van gisting van Pinot Grigio op de schil, waardoor een koperkleurige wijn ontstaat (in feite verwijst het Italiaanse woord “Ramato” naar de koperkleur). De wijn heeft een evenwichtige zuurgraad, slechts 12% alcohol, medium-plus body en een grote persistentie van smaak op de afdronk. Deze droge, exotische, textuur en aromatische wijn valt ergens tussen een wit en een rood, maar past niet netjes in de roze categorie, vandaar de “oranje”. Combineer deze Ramato met harde kazen, vleeswaren, vis, kip en varkensvleesbereidingen met specerijen, noten, granen of pompoen. Exotische, licht gekruide en aardse gerechten zullen prachtig werken met deze wijn.
Amber Rkatsiteli 2019 : Dr Konstantin Frank Winery
Een Georgische druivensoort die teruggaat tot 3000 voor Christus en de oudst bekende druivensoort ter wereld is. Ruime aromakarakteristieken van peer, grapefruit, limoenschil, theeblad en witte abrikoos met minerale ondertonen. De wijn heeft een zeer goed gehemelte gewicht met een textuur mondgevoel en een lange afdronk. Aroma’s van abrikoos, witte bloemen, sinaasappelschil, en kruidige tonen eindigend met een heldere zuurgraad. Combineren met olijven, geitenkaas, sushi, zeevruchten, salades (citrus, vinaigrette), gegrild wit vlees, BBQ.
Gewürztraminer/Vignoles 2017 met schilfermentatie : Atwater Vineyards
De rijke textuur mondgevoel met hartige en aardse boventonen bereikt uw gehemelte met levendige hints van sinaasappelmarmelade, grapefruit schil, en gedroogde bloemen en zorgt voor een complex smaakprofiel met een lange aangename afdronk.
Gewürztraminer en Vignoles werden apart geoogst, ontsteeld en gedurende veertien dagen in vaten gefermenteerd. Na de persing voltooiden de wijnen de malolactische gisting en werden ze dertig maanden afzonderlijk gerijpt in neutrale Franse en Amerikaanse eiken vaten alvorens te worden gemengd en gebotteld.
Lekker met gevulde paddenstoelenpaté, crudo van zalm met avocado, mango, komkommer en bieslook, of chips van pitten en noten met blauwe kaas en gember-abrikozenjam.