Château de Grandvoir: Kers op de taart

Tristan Martin, Belgische kandidaat in de internationale Taittinger-wedstrijd

 

Goed nieuws komt nooit alleen: Tristan Martin zal de Belgische vertegenwoordiger zijn op de Taittinger-wedstrijd in januari. De finale van de 54e editie van de Taittinger 2020-wedstrijd – De Internationale Prijs voor de Auteurskeuken – moest worden uitgesteld door de gekende gezondheidscrisis. Deze keer is hij gepland voor januari 2022 in Parijs. De internationale kandidaten werden aan het begin van afgelopen zomer geselecteerd.  Voor België was het Tristan Martin die de preselectie wist te winnen van acht andere kandidaten.

Zoals gewoonlijk wist Tristan zich te onderscheiden door te werken met de lokale producten die hem dierbaar zijn en door een volgens de jury ‘ beheerst en veelbelovend recept’ te presenteren.

In dit kader heeft Taittinger een uitwisseling opgezet rond het door Tristan voorgestelde gerecht met als doel hem te helpen zijn recept vanuit een andere invalshoek uit te werken en hem zo goed mogelijk aan te moedigen voor de finale in januari. De trofee werd door drie coaches overhandigd in Hotel The Post (Gent). De drie coaches waren de Belgische schrijfster Amélie Nothomb, de voorzitster van Maison Taittinger, Vitalie Taittinger, en de tweesterrenchef van Domaine Les Crayères in Reims, Philippe Mille.

Bij het zien van deze eerste proef toonde Tristan Martin zich zeer bedachtzaam en vastbesloten om naar zijn beste kunnen deel te nemen aan de befaamde wedstrijd. “Een kans als deze kun je niet weigeren. De Taittinger-wedstrijd staat in de eerste plaats voor een natuurlijke en zeer persoonlijke keuken, met een zekere emotionele betrokkenheid,” verklaarde hij.

Het thema van de wedstrijd van dit jaar is koken met rundvlees, een wereldwijd gebruikt product, zodat de kandidaten van verschillende nationaliteiten op gelijke voet kunnen werken. Tristan heeft de filet pur van Rouge de Flandres uitgekozen, die hij in twee bereidingen wil klaarmaken.

Volgens de verantwoordelijke voor de Belgische selectie, chef Pierre Résimont (L’Eau Vive** in Profondeville), die samen met zijn medewerkers de Belgische kandidaat heeft geselecteerd op basis van het gepresenteerde recept, moet het recept tot in de puntjes uitgewerkt zijn. De grootste moeilijkheid bij de finale is dat het vrije gerecht en het opgelegde recept, dat op de dag voor de wedstrijd wordt onthuld, van hetzelfde niveau moeten zijn. De techniciteit, de smaak en de presentatie worden vervolgens beoordeeld door een internationale jury.!

Château de Grandvoir La Cornée, 66 – 6840 Grandvoir (Neufchâteau) – www.chateaugrandvoir.be – T 061 210620 ou 486 998385 – info@chateaugrandvoir.be