Julie Nullens wint Bartender wedstrijd

Julie Nullens vertegenwoordigt België tijdens het “Wereldkampioenschap Bartender 2022” in Cuba

 

De 59ste editie van de Belgische Nationale Bartender Wedstrijd van de UBB – Union of Belgium ’s Bartenders – vond plaats in het Stanhope Hotel te Brussel. De beste bartenders van het land streden om de titel “Beste Bartender van België 2022”. De winnaar neemt deel aan het Wereldkampioenschap IBA – International Bartenders Association, dat van 4 tot 9 november 2022 in Cuba zal plaatsvinden.

Julie Nullens (Le bar à Ju – Sprimont) verkreeg de titel « Beste Bartender van België 2022 » met unanimiteit van de jury. De 2de plaats gaat naar Olivier Delaunoy (Hotel Van der Valk – Luik). De 3de plaats gaat naar Michel Van Hecke (Restaurant Tom Sam – Brussel)

Deze Nationale Bartender Wedstrijd 2022 werd naar een ander niveau gebracht. De productkennis en technische vaardigheden van de bartenders werden eveneens op de proef gesteld. De deelnemers moesten verschillende testen afleggen, waaronder: Een schrijftest in het Engels over de barproducten, Een olfactorische test – blind – 5 barproducten ontdekken; De creatie van een cocktail – 5 identieke glazen in maximaal 7 minuten; Een mondelinge presentatie van deze cocktail in het Engels; Een snelheidstest – 3 internationale cocktails maken volgens 3 verschillende methodes – een cocktail gemaakt met een shaker, een cocktail gemaakt met een mengglas, een cocktail rechtstreeks bereid in het glas.

Deze wedstrijd stond ook open voor studenten van Belgische hotelscholen en EFPME; die de Bartender Cursus verzorgen en in 2018 in België werd opgericht. Ook de studenten moesten slagen voor verschillende testen, waaronder: Een schrijftest in het Engels over de barproducten; Een olfactorische test – blind – 5 barproducten ontdekken ; De creatie van een cocktail – 4 identieke glazen in maximaal 7 minuten; Een mondelinge presentatie van deze cocktail in het Engels; • Een snelheidstest – 2 internationale cocktails, willekeurig gekozen.

Daniel Papageorgiou – EFPME Brussel – won de titel van « Beste Hotelschool Bar Student 2022 ». Rabath Saliba – EFPME Brussel – won de prijs van « Beste Techniek » die de beste technische vaardigheden bij het maken van de cocktail beloont. Zvezdelin Mihaylov – Bar Déjà Vu te Brussel – won de prijs van « Beste Rookie » waarmee de beste jonge bartender door de UBB wordt beloond.

De deelnemers werden beoordeeld door twee jury’s. De technische jury, die de bereiding van de cocktail volgens de IBA-regels beoordeelde, bestaande uit Clément Elie – Voorzitter van Association Luxembourgeoise des Barmen, Pierre Meunier – Bazaar te Luxemburg-stad, Maxime Fels – Boos Beach te Bridel Luxemburg en Sergio Pezzoli (2005 IBA Wereld Kampioen) UBB Union of Belgium’s Bartenders. De degustatie jury, die over de look, het aroma en de smaak hun mening gaf bestond uit: Bruno Sanfilippo – Drinkomania, Adelina Menxhiqi – Les Armes de Bruxelles, Olivier Vankueken – CERIA, Nadège Duplany – Brasserie des Légendes, Anthony Bouisset – Domaine La Flaguerie.

Julie Nullens (Le bar à Ju – Sprimont) zal de kleuren van de UBB en van België verdedigen op het Wereldkampioenschap IBA 2022 – International Bartenders Association, dat in Cuba van 4 tot 9 november zal plaatsvinden. 70 bartenders vertegenwoordigen 70 landen, leden van de International Bartenders Association, en strijden om de titel Wereldkampioen IBA 2022 met hun cocktail creatie en de technische bereiding.

Winnaar van België 2022

Julie Nullens (Le bar à Ju – Sprimont) : Cocktail « CUBA CALVA »

Pepsi Max 7 cl, Verse citroensap 3 cl , « Zelfgemaakte » tobacco siroop 2 cl, Poire à l’Armagnac BIERCÉE 2 cl, Calvados DOMAINE LA FLAGUERIE 10 years 5 cl

2de plaats – Olivier Delaunoy (Hotel Van der Valk – Luik) – Cocktail « JASMINE GIMLET »

Black Lemon Bitter SCRAPPY’S 3 traits, Cordial au Jasmin « fait maison » 2,5 cl, Liqueur ITALICUS 1,5 cl, Gin THE BOTANIST 4 cl

3de plaats – Michel van Hecke (Restaurant Tom Sam – Brussel) – Cocktail « UN MOMENT DE FRAICHEUR»

Cidre Rosé DOMAINE DE LA FLAGUERIE 6 cl, Verse limoensap 1 cl, « Zelfgemaakte » verbena/munt/kaneel infusie 2 cl, Jasmijnsiroop 1 cl, CALA Gin 3 cl

Beste Hotelschool Bar Student 2022 – Daniel Papageorgiou (EFPME Brussel) – Cocktail « POMMATCHA SOUR »

Aquafaba 2 cl, Appelsap Bio 5 cl, Verse limoensap 1,5 cl, «Zelfgemaakte» honing/gember/matcha siroop 2 cl, Waterloo Gin – FERME MONT SAINTJEAN 5 cl

De volgende firma’s droegen met producten en aanwezigheid bij aan het succes van het evenement: Cinoco, Pepsi Co, Domaine de La Flaguerie, Nestlé Waters, Pernod Ricard Belgium, Rémy Cointreau Belgium, La Maison du Rhum, The Nectar, Routin 1883, Gin Cala, L’Eau Délice, Brasserie Lefebvre, Brasserie des Légendes-Distillerie de Biercée, Distillerie de Waterloo.