Het verhaal van het landgoed begon in het begin van de jaren zestig, toen Nicole en Claude Vaute zich op het familielandgoed vestigden. Hoewel beiden afkomstig zijn uit boerenfamilies, waren ze niettemin de eerste generatie wijnbouwers.
Ze geloofden voluit in de jonge appellation Muscat de Beaumes de Venise, en zijn nooit gestopt met het ontwikkelen en uitbreiden van het domein, terwijl ze de vinificatie overlieten aan de dorpscoöperatie. Het is op een prachtig domein van 25 ha (voornamelijk beplant met Muscat) dat hun zoon Thierry en zijn vrouw Marina zich hebben gevestigd. Profiterend van een dergelijke troef, besloten zij hun eigen kelder te bouwen waarin in 1996 de eerste wijnoogst werd geproduceerd.
Gelegen in het hart van de Provence en de Rhône-vallei, strekt het domein zich uit over vier prestigieuze appellations: Muscat de Beaumes de Venise, Vacqueyras, AOC Ventoux en Vin de Pays de Vaucluse. In een prachtige groene omgeving herbergt hun gebouw uit de 16e eeuw nu hun wijn- en rijpingskelders. Aan de voet van de Dentelles de Montmirail, op enkele kilometers van de Mont Ventoux en de Luberon, geniet hun geografische ligging van een uitzonderlijk microklimaat dat bevorderlijk is voor de productie van de beste wijnen.
Begeleid door een jong en gemotiveerd team, op een domein van meer dan 30 ha, hernieuwen ze elk jaar hun verbintenis tegenover de god Bacchus om kwaliteitswijnen te produceren, die het waard zijn om op uw tafels geserveerd en aan uw familie en vrienden gepresenteerd te worden.
Groupement Foncier Viticole
Landbouw is altijd gebaseerd geweest op grond, en boeren, van de meest bescheiden tot de meest fortuinlijke, hebben percelen bouwland gekocht of gepacht om in hun behoeften te voorzien. Dit landgoed is geen uitzondering op de regel en drie generaties lang is ons land mee geëvolueerd met de evolutie van de gewassen. Dankzij verhuur hebben wij op bescheiden schaal onze reputatie kunnen opbouwen en onze productie kunnen uitbreiden in een tijd waarin wij diezelfde percelen niet hadden kunnen verwerven. Vandaag hebben wij de mogelijkheid om er enkele te kopen en het is dan ook met genoegen dat wij ingaan op het verzoek van veel van onze klanten door een Groupement Foncier Viticole op te richten. Toen de wijnmakerij in 1995 werd opgericht, dachten Marina en ik niet eens aan het grote menselijke avontuur dat we op het punt stonden te ondernemen!
Het produceren van druiven, het vinifiëren ervan en vervolgens het op de markt brengen ervan leek ons een geheel en liet geen ruimte voor een andere parameter. Maar dat was zonder onze klanten mee te tellen… vanaf het begin hebben ze deze jonge, ietwat gekke mensen die aan een project begonnen dat net zo gek was, geadopteerd, al 27 jaar zijn ze de drijvende kracht achter ons succes en trouwe metgezellen op dit mooie pad.
Op de proeftafel:
Beaumes de Venise “Hurlevent
Vintage 2021 –rood – 14% alc vol.
Druivensoort : 70% grenache 30% syrah Opbrengst : 38 hl/ha Grondsoort : Klei-kalksteenn terre de Trias rouge – productievolume 2020= 27hl
Oogst : Handmatige oogst in kratten van 30 kg, met de hand gesorteerd op een sorteertafel en ontsteeld.
Vinificatie in thermo-gereguleerde vaten met dagelijkse remontage en delestage. Eindassemblage met sappen uit 5 verschillende vaten met lange maceratie in functie van hun karakteristieken, minimumrijping van 8 maanden voor de botteling. Ook de malolactische fermentatie vindt plaats in inoxvaten.
Bewaarpotentieel 4 à 7 jaar, aanbevolen temperatuur 15 à 18° C
Dieprode granaatkleurige wijn met purperen glinsteringen. In de neus een intens bouquet van rood en zwart fruit, hints van pruimen en kersen, toetsen van gegrilde amandelen met accenten van kreupelhout, cassis en zwarte peper. Mooi volume en aanzet in de mond, rond verzorgde zijdeachtige tannines, tegelijk zacht, fris en warme afdronk.
Serveertips: rood vlees, klein wild, eend en geaffineerde kaas
Muscat de Beaumes de Venise 75 cl
Vintage 2020 – 15% alc vol – Appellation : Vin doux naturel – Druivenras : Muscat blanc à petits grains met kenmerkende hints van frisheid en exotisme
Ruim 18 ha, zowat 50% van de totale oppervlakte van het domein is aangeplant met petits grains. De productie 2020 is afkomstig van 2 percelen zuid-oost georiënteerd op agrilo-calcaire ondergrond. Opbrengst : 30 hl/ha. Grondbewerking : beredeneerde teelt gedurende meer dan 30 jaar met mechanische onkruidbestrijding (schoffelen). Er wordt meerdere malen per jaar gekrabd op verschillende diepten, afhankelijk van de noodwendigheden.
Handmatige oogst in kratten, daarna gesorteerd op een lopende band en ontsteeld. Pelliculaire maceratie bij lage temperatuur (3°), mutage met alcohol, rijping in inox om frisheid en fruit te bewaren.
Aanrader om fris 7°C en jong te drinken, maar bewaarpotentieel van 15 jaar. Een licht gouden wijn, briljant met gouden reflecties. Het complexe aromapalet associeert peer met rozenwater en exotische vruchten, hints van lychee en witte bloemen. Prachtig aperitief, past evenzeer bij meloen, ganzenlever, fruitige desserts (aardbeien), oosters gebak, blauwe kazen, pure zwarte chocolade.