Eerste Maître d’hotel van België

Adrien Bodarwé rijft de titel binnen van First Maître d’hôtel van België 2023. Het was zijn derde deelname. Vier maîtres dongen in totaal mee naar de prestigieuze titel. Een pairing met versterkte wijnen is een vast onderdeel van deze competitie. •    Deze zevende editie werd georganiseerd in de École Hôtelière de Namur. De winnaar werd bekend gemaakt tijdens de ceremoniële prijsuitreiking op de ‘Dinner Evening by Fetam’ in de salons van Domaine de la Blommerie in Moeskroen.

2023: zevende editie 1st. Maître d’hôtel van België

Al sinds 2017 organiseert de Federation of Table Masters (FETAM) deze wedstrijd. De wedstrijd 1st. Maître d’Hôtel van België was aan zijn zevende editie toe. Op 13 maart 2023 streden 4 kandidaten voor de titel in de École Hôtelière de Namur. Ze werden er voor een meertalig publiek onderworpen aan vier proeven.

Adrien Bodarwé, amper 22 jaar oud, uitgeroepen tot 1st. Maître d’hôtel van België 2023. “De strijd om deze felbegeerde titel was zenuwslopend, maar dankzij het vele trainen en de juiste ondersteuning kon ik vandaag de kers op de taart zetten” – Adrien Bodarwé.

In de finale namen volgende deelnemers het tegen elkaar op: Adrien Bodarwé (Restaurant ‘Yirmi’ in Namen) – Antoine Dubois (‘Institut de la Providence’ in Ciney) – Esrã Cayir (Restaurant ‘Pur Boeuf’ in Berlare) en Mathijs Baten (Restaurant ‘Hertog Jan’ at Botanic in Antwerpen)

De kandidaten kregen 4 proeven voorgeschoteld: 1. Atelier ‘Bar’ – 2. Atelier ‘Bestelling en bediening’ – 3. Atelier ‘Restaurantbereiding – Eigen creatie’ met 2 opgelegde producten: Valrhona Chocolade & Graham’s Port – 4. Atelier ‘Wijnbediening’

Dingen die je hoort te weten over deze wedstrijd: De Maître d’Hôtel is een spilfiguur tussen keuken en zaal, het visitekaartje van de zaak en heeft uitstraling naar zowel klanten als medewerkers. Kennis van ontvangst, talen, producten, etiquette, zaalbereidingen, zaalversnijdingen, teamspirit, leiderschap, menuleer en wijnkennis zijn belangrijk voor een Maître d’Hôtel. Het winnen van deze prestigieuze Meesterschapswedstrijd is een grote eer.

Sponsored with love by Symington Family Estates

Opdrachten rond versterkte wijnen maken al verschillende jaren deel uit van de competitie en dat is tijdens deze editie niet anders. De insteek van dit jaar? Graham’s Six Grapes creatief pairen met Valrhona chocolade, omhuld in een laagje spanning. Een opdracht waarin de kandidaten het vanzelfsprekende vermijden om zo nieuwe ideeën te genereren. Dankzij deze vrije associatie doorbreken ze bekende denkpatronen, bewandelen ze hun eigen pad én leren ze vanuit een ander gezichtspunt naar hun gerechten te kijken. En dat leverde bijzondere creaties met Graham’s op!

W & J Graham’s werd opgericht in Porto in 1820. Graham’s is wereldwijd vermaard voor zijn excellente Vintage Ports en produceert ook een gamma van Tawny Ports, Late Bottled Vintage, Reserve en Quinta dos Malvedos Vintage Ports. Het groeiende succes van Graham’s in de 19e eeuw resulteerde in de aankoop van de befaamde Quinta dos Malvedos in de Alto Douro en in de oprichting van de indrukwekkende Graham’s 1890 Lodge. Deze Lodge, met prachtig zicht op de stad Porto, huist meer dan 3500 oude eiken vaten, talrijke grote eiken vaten, een uitgebreide Vintage Port kelder en Vinum – een van Porto’s toonaangevende restaurants. Graham’s wordt beheerd door Symington Family Estates.