Deze brasserie ligt op een behoorlijk druk kruispunt van de Boulevard General Jacques en de Kroonlaan in de onmiddellijke omgeving van de Universiteit Brussel. Een studentenkwartier dus zodat de naam perfect aansluit bij de locatie. Een brasserie die vanzelfsprekend openstaat voor studenten en professoren maar zich eveneens richt op de lokale bevolking.
Ruim acht jaar geleden nam Michael Bentin samen met zijn partner deze exploitatie over en transformeerde de bestaande pizzeria tot een meer toegankelijke horecazaak. Meer toegankelijk in de zin dat het te strikte Italiaanse keukenpalet vervangen werd door een Belgisch-Franse keuken die een ruimer publiek moest aanspreken. Een aantal traditionele schotels, aangevuld met seizoenproducten, trekken de aandacht.
Het interieur is fris en aangenaam met modern meubilair, makkelijke zitjes en voldoende ruimte voor enige privacy. Het erg ruime terras oogt in de zomermaanden bijzonder aantrekkelijk, met een ruime cocktailkaart is dit ontegensprekelijk een pluspunt. Maar ook de ruime kaart kan menig Bourgondiër bekoren. Op culinair vlak heeft de exploitant volledige vrijheid qua keuzeproducten, op het vlak van de dranken blijft hij, gezien het een eigendom is van brouwerij Haacht, gebonden aan een selectie dranken van de brouwerij. In de keuken zwaait Thim de plak en weet meer dan eens de gasten aangenaam te verrassen. Dit zowel met de traditionele creaties als met eigen gerechten, soms met een exotisch tintje, soms met een bekoorlijk sausje. Het assortiment is voldoende ruim om een uitgebreide degustatie te organiseren, maar gelet op de locatie nabij de VUB, kan je er eveneens genieten van een snelle lunch. Het volstaat hiervan melding te maken bij je bestelling.
Wij opteerden bij onze proeverij voor een duo van kroketten en de americain van de chef. De mix van kroketten was enerzijds een kaaskroket en anderzijds een kroket met kreeftenvulling. Dampend heet met smeuïge vulling en heerlijk kaasaroma’s terwijl ook de kroket met kreeftenvulling enkele leuke stukjes kreeft in zich had, Knapperig met een ruim garnituur van sla, aspergescheuten, tomaat, komkommer en peterselie. Een ruime portie die desnoods kon worden aangevuld met mooi doorbakken brood en boter met als extraatje een ketchup en worchestersaus. Het enige minpunt was de heel snelle bediening die zelfs het einde van het aperitief niet respecteerde.
De americain van de chef was een al even grote verrassing. Ook hier een zeer degelijk portie met garnituur van witloofblaadjes, groene en paarse sla, cornichons, uitjes; komkommer en de traditionele worchester en tabasco saus. Vanzelfsprekend werd dit gerecht vergezeld van een korfje goudgele en mooi krokante frietjes. Een leuk geheel dat fijnproevers beslist waarderen. Opmerkelijk de versheid van de producten, de slablaadjes droegen hoegenaamd geen sporen van verdroging zodat we er van uitgaan dat alle ingrediënten in de ochtend werden bereid. Onze wijnkeuze een Chileense Villa Alegria bleek een goede compagnon bij het hoofdgerecht. Een stevige koffie met garnituur was een degelijke afsluiter.
Brasserie Quartier Latin is beslist een aanrader voor zowel een snelle hap als een meer uitgebreider kennismaking met een Belgisch-Franse keuken. In de zaal heb je geen hinder van het drukke verkeer en kan je rustig genieten van de creaties van chef Thim.
Brasserie Quartier Latin – Boulevard General Jacques 212 – 1050 Elsene – tel 02/2300210 – www.quartierlatin-xl.be
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 2 minutes – aangenaam interieur
Attente en vriendelijke bediening l
Ruime keuze aan gerechten
Dagverse ingrediënten