Dé plek aan de oevers van het meer van Genval … Sinds 2010 trekt de Brasserie du Lac, gelegen in het hart van het mooie Brabantse platteland, vlakbij Brussel, klanten aan die op zoek zijn naar lekker eten en een restaurant met uniek uitzicht, dit 7 dagen per week.
Een terugblik op een van de populairste eetgelegenheden van Waals-Brabant. In dertien jaar trouwe dienst aan de beste Frans-Belgische brasseriekeuken heeft de Brasserie du Lac een onmiskenbaar succes gekend. Daar zijn heel wat redenen voor: een droomdecor, een brasseriekeuken van topkwaliteit, onbetwistbare seizoensproducten, moderne, lichte ruimtes, tafels met zicht op het meer, een zomerterras, een zeevruchtenbank, ruime openingsuren en professioneel personeel zijn maar enkele van de belangrijkste en onbetwistbare troeven.
Maar dit zijn niet de enige redenen waarom fijnproevers massaal naar dit restaurant komen, dat gezamenlijk wordt gerund door chef-kok Michel Grenier en Thierry Van Damme. Beiden zijn al lange tijd partners in dit restaurant, maar ook andere eetgelegenheden met een goede reputatie.
Dé ‘star’ op weekdagen is ongetwijfeld het lunchmenu, geserveerd als Business lunch van maandag tot vrijdag. Zonder meer dé parel aan de kroon. Uitzonderlijk voor een lunchmenu, kun je oesters als voorgerecht kiezen. Dit vind je nergens anders en is een extra garantie voor versheid en kwaliteit. Deze democratische Business Lunch, met een zeer aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding, varieert dagelijks afhankelijk van de markt en kost € 35 voor 3 gangen of € 29 voor 2 gangen.
Seizoenskeuken en lokale producten
Michel Grenier, chef van dienst, benadrukt dat geen enkel van de gerechten in de Brasserie du Lac, kant-en-klaar wordt aangeleverd, alles is huisgemaakt. Ze gebruiken geen diepvriesproducten en proberen zoveel mogelijk van de producten zo dicht mogelijk bij huis te kopen. Dat maakt de Brasserie succesvol; fijnproevers weten dat ze hier niet sjoemelen met kwaliteit en versheid. Als de producten niet uit de regio komen, gaat men op zoek, daar waar de ingrediënten op hun best zijn: de schelpdieren komen uit Bretagne, de oesters uit Zeeland of Normandië, de grijze garnalen uit de Noordzee, de mosselen uit Zeeland, het wild uit de Ardennen, de asperges uit Mechelen, de Burrata uit Puglia, enz.
Bovendien biedt Michel Grenier niet alleen verschillende menu’s, maar ook een breed scala aan klassieke brasseriegerechten, naast een aantal seizoensuggesties. Topper bij de voorgerechten van Brasserie du Lac zijn de beroemde ‘huisgemaakte’ grijze garnaalkroket van Michel Grenier, zalm met verse kruiden, tomaat met handgepelde grijze garnalen, tartaar van kalfshersenen of meunière, enz. Bij de vis is het kabeljauwhart op een bedje van prei altijd een favoriet met zijn mousselinesaus, net als de zalm a la plancha met zijn gebakken groenten en de zeetong meunière (300g tot 600g afhankelijk van beschikbaarheid en eetlust).
Bij de vlees- en gevogeltegerechten sieren o.a. de handgesneden filet américain, “Beaugé” kalfsniertjes (in hun geheel gekookt in boter, geflambeerd in Cognac) en aardappelkroketjes, een “Label Rouge” scharrelkip gebraden met een keuze uit sla met mayonaise en verse frietjes of appelcompote, frietjes, mayonaise of verse dragonsaus, of een Charolais rundvlees onglet met sjalotten, de kaart.
Zoals in alle goede brasseries zijn er ook verschillende bijgerechten (beurre maître d’hôtel, verschillende sauzen, sla, gemengde salade, jardinière van verse groenten, enz.) verkrijgbaar als extra’s, die de meest besluiteloze of de gulzigste zullen verrukken. Ook aan vegetariërs wordt gedacht met verse groentejardinières, groentemille of groentepasta, rucola en cherrytomaatjes. Voor de kinderen zijn er fish and chips, kip met compote en frietjes, pasta met ham, minibiefstuk van de grill, enz.
Van het getij
Als de “banc d’écailler” heeft bijgedragen aan de reputatie van het huis is dat natuurlijk te danken aan het feit dat niemand beknibbeld heeft op het budget met als resultaat een van de beste aanbiedingen van vis en schaaldieren in de hele regio. De locatie aan het meer leent zich perfect voor vis- en schaaldieren en de maître écailler van de Brasserie du Lac zorgt ervoor dat er voor elk wat wils is. Op het menu: een uitgebreide selectie oesters uit Bretagne, Normandië en Zeeland, kreeft in zes verschillende bereidingen, biologische Bouquet Royales garnalen, wulken, grijze garnalen, Jumbo alikruiken, octopus of gemarineerde ansjovis, geparkeerde mosselen…. En dan hebben we het nog niet over de vele soorten zeevruchtenschotels die alle liefhebbers van zeevruchten zullen plezieren en je het hele jaar door het gevoel geven dat je op vakantie bent.
Zoete lekkernijen de hele dag door. In dezelfde geest zijn de wafels, ijsjes en crêpes – allemaal zelfgemaakt – die hier al dertien jaar als dessert of ‘s middags worden geserveerd, een genot, zo niet het ultieme doel van elke wandeling langs het meer. Binnen of buiten op het terras, het plezier van dit epicuristische toevluchtsoord blijft groeien onder fijnproevers en liefhebbers van lekker eten dat voor iedereen toegankelijk is.
De buitenomgeving, het elegante hedendaagse interieur en het spectaculaire uitzicht over het meer maken van de Brasserie du Lac een van de populairste adressen in Waals-Brabant. Kortom, een restaurant met een gevestigde reputatie, waar je met z’n tweeën, met het gezin of met een groep fijnproevers terechtkan. De eetzaal binnen biedt plaats aan 80 personen en het terras (verwarmd in de winter) aan 40 personen.
Wij opteerden bij onze proeverij onder een stralende zon aan de oevers van het meer als voorgerecht voor de guillardeau oesters, zilt, perfect geopend en rijk vlezig. Gewoon genieten.
Als hoofdgerecht een zeeduivel op een bedje van prei met bijhorende prei-puree en verse garnalen. De kalfsniertjes Beauge, rosé aangebakken en subtiel geflambeerd met cognac kregen fijne groentjes en mooi krokante goudgele kroketjes als garnituur. Het zonnetje werkte aanstekelijk om ook te genieten van het lekker huisgemaakt ijs.
Praktische info
La Brasserie du Lac – Avenue du Lac 100 – 1332 Rixensart – T +32 (0)2 652 48 46 – www.brasseriedulac.be – 7 dagen per week open – open 12 tot 14.30u & 18.30 tot 22u.
Culinaire commentaren:
Tasted4you. 4 minutes – unieke locatie – attent personeel
uitgebreide brasseriekaart en seizoensuggesties.
Ruim smaakpalet
Aanrader
Michelin: zilte bekoring van zeevruchten
Hartverwarmende seizoengerechten
GaultMillau: 13/20 – 1 koksmuts
uitzonderlijke ligging
traditionele gerechten en evergreen
must: huisgemaakt ijs