Michelingids Polen

De 2023 editie van de MICHELIN Guide Poland bevat 22 nieuwe toevoegingen, wat resulteert in een totaal van 49 aanbevolen restaurants: 18 in Krakau, 11 in Poznań, 1 in Kościelisko en 19 in de hoofdstad Warschau. Dit aantal omvat een restaurant dat gepromoveerd is tot twee MICHELIN sterren en 2 restaurants die één MICHELIN ster hebben gekregen, evenals 6 nieuwe Bib Gourmand restaurants. Naast een verblijf in Krakau en Warschau, waren de MICHELIN inspecteurs blij om de restaurantscene in Poznań voor de eerste keer te verkennen – en ontdekten 11 geweldige restaurants.

Polen’s eerste restaurant met twee MICHELIN sterren

Bottiglieria 1881 in Krakau is het eerste Poolse restaurant met twee MICHELIN sterren, na promotie van de status van één MICHELIN ster. Voor degenen die de chefs graag in actie zien, zijn er tafels voor de open keuken. De gedrevenheid en volwassenheid van die keuken is voelbaar in gerechten die even verfijnd als origineel zijn. Onderstreepte menubeschrijvingen als ‘Vis en erwten’ en ‘Varkensvlees van het platteland’ verloochenen het vakmanschap en de lagen smaak die aan elk gerecht ten grondslag liggen.

2 nieuwe MICHELIN sterrenrestaurants

Met de toevoeging van de stad Poznań gaat Muga rechtstreeks de gids in met één MICHELIN ster. De begane grond van een chique flatgebouw is het decor voor dit formele en professioneel gerunde restaurant dat in 2014 werd geopend. Er is diepte, elegantie, finesse en balans in de keuken, in gerechten zoals sint-jakobsschelpen met zeesla en quinoa, en geroosterde eend met rode biet en vlierbes.

In Warschau was het vorige restaurant van ervaren chef-kok en restauranthouder Andrea Camastra, ‘Senses’, helaas het slachtoffer van de pandemie, maar hij is teruggekeerd met de opening van NUTA. Smaken en texturen uit heel Polen worden gecombineerd met zijn Italiaanse afkomst en liefde voor Aziatisch eten om originele gerechten te creëren, zoals Baltische zeeforel met Oscyoek en Leczo met kreeft, calamares en octopus.

6 nieuwe MICHELIN Bib Gourmand restaurants

Fans van de Bib Gourmand award zullen veel te vieren hebben met zes nieuwe winnaars die lekker eten aanbieden tegen redelijke prijzen. MOLÁM in Krakau is een bruisend Thais restaurant; in Poznań is Fromażeria de plek voor kaasliefhebbers, terwijl TU.REStAURANT een opvallend uitziende plek is met een aantrekkelijk modern Europees menu. In Warschau is Koneser Grill gevestigd in een oude wodkafabriek en gespecialiseerd in steaks, Le Braci is een intiem Italiaans restaurant met een verleidelijk menu en Kieliszki na Próżnej combineert een stevige keuken met een uitgebreide wijnkaart. Ze voegen zich allemaal bij de bestaande ‘Bib’ alewino, die ook gespecialiseerd is in traditionele Poolse smaken en een grote keuze aan wijnen.

Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de MICHELIN Gidsen: “We zijn verheugd om Polen’s eerste restaurant met twee MICHELIN sterren aan te kondigen, omdat we de opwindende gastronomische ontwikkelingen in Krakau en Warschau blijven volgen. We zijn ook verheugd om onze dekking van Polen uit te breiden met Poznań, een van de oudste steden van het land, met zijn rijke culturele geschiedenis. De inspecteurs waren onder de indruk van de levendige en zich snel ontwikkelende restaurantscene en hebben veel aantrekkelijke restaurants gevonden.”

De volledige MICHELIN Guide Polen 2023 selectie is beschikbaar op de MICHELIN Guide website en op de MICHELIN Guide App, gratis beschikbaar op iOS en Android; waar gebruikers restaurants kunnen zoeken op basis van hun locaties, keukensoorten of extra functies. De MICHELIN Gids is altijd al een referentie geweest op het gebied van gastronomie, maar zet nu ook een nieuwe standaard voor hotels. Ga naar de website of app om uw volgende onvergetelijke reis te boeken; klik gewoon op het tabblad ‘Hotels’ en begin met verkennen.