De Crémants uit Bordeaux

Tussen eeuwenoude traditie en sprankelende moderniteit

Hoewel ‘Crémant de Bordeaux’ een van de recentste herkomstbenamingen (1990) in de wijnstreek van Bordeaux is, wordt er in feite al eeuwenlang schuimwijn gemaakt. Dit vloeibare goud wordt in de hele wijnstreek geproduceerd en was nooit zo populair als de laatste jaren. Aperitief met vrienden, etentjes met familie, verjaardagsfeesten, valentijnsdiners, kerstmalen en eindejaarsfeesten … Wil je creatief uit de hoek komen, dan is een Crémant de Bordeaux met zijn frisse toetsen en delicate bubbels een uitstekende en eenvoudige keuze voor feestelijke gelegenheden.

De AOC Crémant de Bordeaux Blanc

Fijne bubbels met aroma’s van citrusfruit en witte bloemen.

De witte crémants mogen gemaakt worden met alle druivensoorten uit Bordeaux, zowel de witte als de blauwe. De voornaamste blauwe druivenrassen: cabernet franc, cabernet-sauvignon, carmenère, malbec, merlot en petit verdot; de voornaamste witte druivenrassen: muscadelle, sémillon en sauvignon0 Bijkomende druivenrassen: colombard, merlot blanc en ugni blanc

Om van te genieten …

  • Aroma’s: citroen, hazelnoot, witte bloemen zoals acacia, toetsen van boter en geroosterd brood. – Rijping: 1 – 2 jaar – Serveertemperatuur: 7 – 11°C

… bij het aperitief, tapas, voorgerechten op basis van zeevruchten, hoofdgerechten met wit vlees en nagerechten met rode vruchten.

CRÉMANT DE BORDEAUX BLANC IN CIJFERS:

  • 67% van de crémantproductie in Bordeaux – 240 wijnbouwers – 908 hectare in 2022 (+64% t.o.v. 2021 // +288% in 10 jaar) – 60.000 hectoliter in 2022 (goed voor 8 miljoen flessen), ofwel +78% t.o.v. 2021 // + 343% in 10 jaar.

De AOC Crémant de Bordeaux Rosé

Levendige bubbels met toetsen van rood fruit

Deze crémants worden gemaakt met blauwe druivenrassen uit Bordeaux: cabernet franc, cabernet-sauvignon, carmenère, malbec, merlot en petit verdot

Om van te genieten …

  • Aroma’s: aalbes, aardbei en framboos – Rijping: 1 – 2 jaar – Serveertemperatuur: 7- 11°C

… bij het aperitief, schaaldieren, zalm, kaas en nagerechten met rode vruchten of chocolade.

CRÉMANT DE BORDEAUX ROSÉ IN CIJFERS:

  • 33% van de crémantproductie in Bordeaux – 100 wijnbouwers – 434 hectare in 2022 (+17% t.o.v. 2021 // +322% in 10 jaar) – 30.000 hectoliter geproduceerd in 2022 (goed voor 4 miljoen flessen), ofwel +34% t.o.v. 2021 // + 387% in 10 jaar.

De crémants uit Bordeaux: Wijnen met vele facetten

Geëngageerd: Meer dan 75% van de wijngaardoppervlakte in Bordeaux droeg in 2022 een milieulabel als Agriculture Biologique, Haute Valeur Environnementale of Terra Vitis.

Zonder toegevoegde zwavel : Aan deze wijnen zijn geen sulfieten of zwavel toegevoegd (door de gisting ontstaan er op natuurlijke wijze zwavelhoudende bestanddelen in de wijn).

Als cocktail : De crémants uit Bordeaux zijn een inspiratiebron voor mixologen, die er zowel eenvoudige als complexere cocktails mee creëren. Probeer deze zeker eens uit: witte crémant met drie basilicumblaadjes, citroenzeste en enkele ijsblokjes;  crémant rosé met sinaasappelzeste, een gehalveerde braam en enkele ijsblokjes

Vegan : Veganistische wijn heeft een 100% plantaardige samenstelling. De producten die gebruikt worden om de wijn te filteren, zijn vaak van dierlijke oorsprong (bv. eiwit en vislijm). Voor een vegan wijn is het noodzakelijk om plantaardige lijm (bijvoorbeeld op basis van erwten, tarwe of aardappel) of helemaal geen lijm te gebruiken.

Vintage : Sinds 1800 beheersen bepaalde avant-gardistische wijnhuizen in Bordeaux de kunst van de moussering (of ‘bubbelvorming’). Als eerbetoon aan hun voorouders houden ze deze traditie levendig door bijzondere wijnen te maken.

Gedragen door jong talent : De jonge generatie wijnbouwers in Bordeaux, die vaak een familietraditie overerven, zet de schuimwijnproductie voort en vindt de crémants uit Bordeaux zelfs opnieuw uit door ze een moderne, feestelijke en toegankelijke toets te geven.

Groot formaat : Een magnumfles Crémant de Bordeaux zal je feestelijke gelegenheid nog grootser maken.

Blanc de Blancs : Deze witte Crémant de Bordeaux wordt alleen met witte druiven geproduceerd.

Blanc de Noirs : Deze witte Crémant de Bordeaux is uitsluitend gemaakt van blauwe druivensoorten met wit sap.

Fotocredits: Guillaume Bonnaud / Vignobles Degas AOC Bordeaux et Bordeaux Supérieur – Anne Lataillade / Château Le Tros AOC Bordeaux Bordeaux Supérieur – Célène Bordeaux – Vignobles Raguenot – Benoit Calvet, Favoreat Design – Joanna Margan – Bordeaux Célène cocktail le Bordeluche – Guillaume Bonnaud / Château de Lisennes AOC Bordeaux et Bordeaux Supérieur – CIVB / Favoreat Design – Cranne le Roux

 

Er was eens …

De kalkhoudende kleihellingen langs de oevers van de Garonne en de Dordogne werden al gauw door mensen geëxploiteerd. Aanvankelijk maakten ze er schuilplaatsen, daarna wonnen ze er natuursteen, dat vanaf de achttiende eeuw het basismateriaal werd voor woningen in de Gironde en de stad Bordeaux. In de ondergrondse galerijen was de vochtigheidsgraad hoog, terwijl de temperatuurschommelingen heel beperkt waren (gemiddeld 3°C op jaarbasis). Geleidelijk aan werd daar vanaf de negentiende eeuw de techniek voor de moussering ontwikkeld op basiswijn om er witte of rosé schuimwijn van te maken. De gecontroleerde herkomstbenaming ‘Bordeaux mousseux’ werd in maart 1943 bij decreet erkend. Op basis van deze productie van mousserende wijnen, en door veel strengere productieregels vast te leggen, vroegen en verkregen de wijnproducenten bij decreet van 3 april 1990 de erkenning van de gecontroleerde herkomstbenaming ‘Crémant de Bordeaux’.

Verkoop : Het toenemende succes van Crémant de Bordeaux

BRON: DOUANE // CIVB DIENST ECONOMIE EN STUDIES

In 2022 werd 74.000 hectoliter Crémant de Bordeaux meer verkocht, goed voor een stijging van 19% in 1 jaar tijd en van 58% in 5 jaar tijd. In Frankrijk blijft de verkoop van Crémant de Bordeaux in supermarkten toenemen met een volumestijging van 13% in 2022 (+4% voor alle mousserende AOP-wijnen uitgezonderd champagne). De internationale verkoop vertegenwoordigt naar schatting 25 à 33% van de verkoopvolumes van Crémant de Bordeaux, ofwel 21.400 hectoliter ter waarde van 11 miljoen euro. Belangrijkste exportmarkt: Duitsland.

Fabricagegeheim : Specifieke werkmethoden in de wijngaard, een uitsluitend handmatige druivenoogst, een technische extractie van het druivensap, een eerste gisting in vaten, een tweede gisting in de fles … het zijn allemaal essentiële onderdelen van de vereiste knowhow om een Crémant de Bordeaux te maken.

Een traditionele methode

De druiven in de crémants worden meestal half augustus of begin september geoogst. De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt. Een eerste alcoholische gisting gebeurt op vaten. Blending en toevoeging van de zogenaamde ‘liqueur de tirage’ (letterlijk: bottellikeur). Botteling voor de moussering, de fase waarin de bubbels worden gevormd om schuimwijn te verkrijgen. Een tweede gisting wordt in gang gezet met een bottellikeur die suiker en gist bevat om in de fles een overdruk van koolzuurgas te creëren. Daarna rijpt de wijn minstens een jaar op droesem.

Dagelijks draaien: de flessen worden gekanteld en licht gedraaid om het gistbezinksel naar de hals van de fles te laten zakken, waar het zal worden verwijderd. De fles wordt afgesloten met een kurken stop.