16de editie – 9 – 12 mei 2024 – Waagnatie Expo & Events – Rijnkaai 150
Eilandje – 2000 Antwerpen
Antwerpen Proeft, als pionier gestart in 2007, geldt als een vaste waarde op de culinaire en toeristische agenda, met bezoekers uit heel België en Nederland. Het festival is in 2024 toe aan zijn 16de editie, die van donderdag 9 mei (Hemelvaart) tot en met zondag 12 mei (nationale Moederdag) plaatsvindt.
Gerenommeerde restaurants, sterrenchefs, opkomend keukentalent en tv-koks bieden op Antwerpen Proeft signatuurgerechten in degustatievorm aan. Nergens anders vind je als bezoeker – helemaal live – op één plek en op één moment zo veel topgerechten voor een fractie van de restaurantprijs. Het festival brengt ook de beste speciaalzaken en artisanale namen samen. Gratis kookdemonstraties en workshops zijn andere attracties, net als een onbetaalbaar uitzicht op de Schelde en een wervelende sfeer.
Antwerpen Proeft biedt meer dan een gewoon middag of avondje uit voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt. Het is een unieke culinaire ontdekkingsreis, praktisch in je achtertuin. Het is een perfect voorproefje op de zomer. Het is een feest voor alle zintuigen, in de gastronomische hoofdstad van Vlaanderen.
Het evenement heeft sinds 2013 plaats aan de Waagnatie, in de wijk het Eilandje in 2000 Antwerpen. Met zowel indoor als outdoor overdekte stands van restaurants, bars en terrassen kan Antwerpen Proeft alle weersomstandigheden aan.
Antwerpen Proeft beleefde in mei 2023 een van zijn beste edities ooit. Het werd een kraker van formaat, je hoorde de Waagnatie bij momenten op zijn grondvesten daveren. Sommige restaurants zaten op de eerste dag al door hun voorraad gerechten heen en moesten flink aan de bak voor de volgende dagen.
Dat in 2023 naar de essentie van het festival is gegaan, ligt aan de basis van dit succes: Antwerpen Proeft wil een staalkaart zijn en een mix aanbieden van wat ’t stad (en Vlaanderen) gastronomisch en culinair in zijn mars heeft, de jaarlijkse verzamelplaats voor én de mooiste restaurants van Antwerpen en omstreken én iedereen die van lekker eten en drinken houdt.
Antwerps burgemeester Bart De Wever vertelde bij de voorstelling van de Michelingids op 26 februari 2024 in Antwerpen: “Wie de wereld wil proeven, die hoeft Antwerpen niet te verlaten. Alles is hier te verkrijgen. Van een hippe Afghaanse lamsbrochette tot Indiaas vegetarisch, Peruaans-Japanse fusion en Libanese mezze. De sterkte van Antwerpen als onbetwistbare gastronomische hoofdstad van Vlaanderen ligt niet alleen in de parels van de fine dining. Antwerpen heeft iets voor iedereen, van biercafé tot gezellige brasserie, van trendy restaurant tot smakelijke pop-up. Er is in Antwerpen altijd iets lekkers te beleven. Voor elke beurs, voor elke smaak, voor elke gelegenheid, voor ieder gezelschap.”
Antwerpen Proeft herkent zichzelf in deze woorden.
“We trekken met Antwerpen Proeft niet énkel de kaart van de pure gastronomie en bekende sterrenchefs of énkel streetfood van wereldniveau,” benadrukt organisator Ward Ramaekers. “Maar we willen elke bezoeker ook laten proeven van alles daartussenin wat de moeite is, en dat allemaal op één plek en voor een fractie van de gangbare restaurantprijs.”
“Zo zul je op ons festival opkomende talenten aan het werk zien – de sterren van morgen – en nieuwe, recent geopende restaurants ontdekken die branden van ambitie. Je vindt bij ons zowel klassiek FransBelgische topgerechten als hits uit de authentiek Midden-Oosterse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse keukens, meer dan 90 in totaal.”
“Wie ook aan hun trekken komen, zijn de zoetekauwen. Je mag de beste chocolatiers en patissiers verwachten. Het wordt in het verlengd weekend van Hemelvaart opnieuw één groot proeffestijn, voor iedereen.”
Deze essentiële ingrediënten – nog gekruid met druk bijgewoonde kookdemonstraties en gegarneerd met uitverkochte workshops – hebben van Antwerpen Proeft in 2023 een groot succes gemaakt. Deze basisbestanddelen, dat zijn ook de ingrediënten voor 2024.
TICKETS WITH BENEFITS www.proeft.be/tickets
Proef van toprestaurants en topgerechten, op één locatie en één en hetzelfde moment, helemaal live. Maar er is meer. Geniet van gratis kookdemonstraties, masterclasses en proeverijen met bekende koppen aan de ATAG Live Stage. Schrijf je vooraf of ter plaatse in voor een gratis BBQ-workshop aan de Weber Grill Academy op de Scheldeboulevard. Pik een gratis workshop mee in de luxestand van Vins de Bordeaux. Win een etentje voor twee op restaurant. Er zijn 25 etentjes voor twee te winnen. Elke bezoeker krijgt een gratis drankje van BRU.
Je kiest zelf op welke dag en op welk uur je naar Antwerpen Proeft komt, en je bepaalt zelf hoelang je blijft. Tickets zijn online en aan de deur beschikbaar. Ter plaatse zijn elke dag steeds voldoende tickets verkrijgbaar. Voorverkoop bij deelnemende restaurants en speciaalzaken = € 10,00 – Voorverkoop online t.e.m. 05/05 = € 12,00 – Aan de deur en online m.i.v. 06/05 = € 13,50. Voor kinderen die in 2012 of later zijn geboren, is de toegang in 2024 gratis.
Op het festival betaal je als bezoeker met proefbonnen van 1,5 euro per stuk. Deze proefbonnen zijn verkrijgbaar aan de bonnenkassa’s. Proefbonnen zijn alle dagen geldig bij alle stands, zowel voor gerechten en drank als voor producten. Er is geen verplicht gangenmenu of verplicht parcours. Je stelt op Antwerpen Proeft je eigen menu en traject samen. Wat, bij wie en hoeveel je wilt eten of drinken, dat bepaal je allemaal zelf.
Antwerpen Proeft pakt in 2024 uit met een hagelnieuwe, opvallende look voor de indoorstands van restaurants en speciaalzaken: luchtiger, meer open karakter, nog meer groen, stijlvolle combinatie van staal en hout, visueel attractieve hoogteverschillen
HEADLINE PARTNER – ATAG, we love to cook
De nieuwe Headline Partner van Antwerpen Proeft is ATAG, we love to cook. “ATAG en Antwerpen Proeft vormen een perfecte match. Dit bleek al meteen bij onze eerste samenwerking in 2023,” steekt Filip Van Dyck, Managing Director van ATAG Benelux, van wal. “Zo delen Antwerpen Proeft en ATAG eenzelfde filosofie op het gebied van innovatie, kwaliteit en smaak. Op het festival zelf zetten we onder meer onze nieuwe Celsius°Cooking-inductiekookplaten en wijnklimaatkasten in de kijker.
DREAM TEAM VAN ANTWERPSE STERRENCHEFS
De stand Sterrenchef Van De Dag, waarbij elke dag een andere sterrenchef de honneurs waarneemt, was bij zijn introductie in 2022 meteen een schot in de roos. Vorig jaar was het hek helemaal van de dam, met de vier Antwerpse sterrenchefs Viki Geunes, Roger van Damme, Thomas Diepersloot en Dimitri De Koninck. Elke dag bleken alle gerechten uitverkocht, bij Viki Geunes en restaurant Zilte na vier uur al … Op algemene aanvraag (van de bezoekers die vorig jaar te laat waren) en verlengd wegens succes: Dit jaar komt het Dream Team van 2023 terug.
Donderdag 9 mei (Hemelvaart)
FINE FLEUR Thomas Diepersloot · Antwerpen · gastronomie, creatief
Vrijdag 10 mei
HET GEBAAR Roger van Damme · Antwerpen · gastronomie, creatief, Aziatisch
Zaterdag 11 mei
NEBO Dimitri De Koninck · Antwerpen · gastronomie, eigentijds, Frans-Aziatisch
Zondag 12 mei (nationale Moederdag)
ZILTE · Viki Geunes · Antwerpen · gastronomie, creatief
OPENINGSTIJDEN ANTWERPEN PROEFT 2024
Donderdag 9 mei (Hemelvaart) = 12u00-22u30 food · 12u00-24u00 drinks – Vrijdag 10 mei = 16u00-22u30 food · 16u00-24u00 drinks – Zaterdag 11 mei = 14u00-22u30 food · 14u00-24u00 drinks – Zondag 12 mei (nationale Moederdag) = 12u00-20u00 food · 12u00-20u00 drinks