The Loft – Kampenhout

De groeiende populariteit van de golfsport heeft tot gevolg dat meer en meer mensen ook de bijhorende en omkaderende infrastructuur ontdekken en tot de vaststelling komen dat de clubhouses of restaurants die ook voor niet-golfers toegankelijk zijn, voor culinaire verrassingen kunnen zorgen.

Een van de typische voorbeelden is het Clubhouse Golf Kampenhout dat nieuwe uitbaters meekreeg en zich tot The Loft omdoopte. In het hart van het schilderachtige Kampenhout schuilt nu inderdaad Brasserie The Loft. De golf club vond indertijd een onderkomen in het kasteel Wilder en aanpalende boerderij. Dit kasteel uit 1823 werd in classistische stijl opgetrokken en kon gedeeltelijk in de exploitatie worden geïntegreerd wat zorgt voor een erg aantrekkelijk kader. Aantrekkingskracht die trouwens door de natuurlijke ligging wordt versterkt en de witloofstreek in een prettig kader plaatst.

Het restaurant werd oorspronkelijk uitgebaat door Patrick Hesbois die in het Antwerpse een eigen restaurant opende. Opvolger werd Hokkwam Liu, kok van dienst bij Patrick. Dat Hukkwam Chinese roots had kon hij moeilijk ontkennen, zijn ouders hadden indertijd een Chinees restaurant in Mechelen en de liefde voor het koken was hem dan ook niet vreemd. Hij kreeg in het Coloma in Mechelen een klassieke koksopleiding   en had een duidelijke passie voor de betere Franse keuken die hij met enkele Chinese vleugjes wist op te vrolijken. Ook hij heeft ondertussen andere oorden opgezocht.

Kevin & Anca hebben ondertussen de exploitatie overgenomen. Zijn willen hun gasten verwennen met elegantie en verfijning en de smaakpapillen laten trillen van genot. Hiervoor doen ze een beroep op chef Raiss en zijn team die de nodige aandacht schenken aan de basisingrediënten en ze met respect voor het behoud van hun natuurlijke eigenheid in diverse gerechten verwerken.

Het restaurant biedt een warm en gezellig decor met zware houten balken, stevig meubilair en leuke bar.  De grote ramen bieden een perfect uitzicht op de golfcourse maar ook op de overige natuurrijkdommen en zorgen voor een mooie lichtinval.  Het prachtige interieur straalt een tijdloze charme uit en is dus de prefecte plek voor een gezellig samenzijn met vrienden, een familie-etentje, een romantisch diner maar ook voor een zakelijke bijeenkomst.

De uitgebreide kaart biedt diverse mogelijkheden gaande van een soepje over salades, kleine hapjes, klassieke voorgerechten, vis- en vleesbereidingen al lijken diverse bereidingen eerder prijzig te zijn. Dit vooroordeel wordt door de exploitanten echter terzijde geschoven door de aandacht te vestigen op de kwalitatieve normen en de dagverse bereidingen, waarvan vele ook het label ‘huisgemaakt’ meekrijgen.

Wij opteerden bij onze proeverij als voorgerecht voor garnaalkroketten en een rundcarpaccio en als hoofdgerecht voor een paardenfilet en Zuid-Amerikaanse entrecote. Bij het aperitief, een glaasje champagne werd verrassend geen hapje of knabbel aangeboden. De garnaalkroketten, mooi gebakken, bleven erg smeuïg al was het vruchteloos zoeken naar de garnalen. Onze carpaccio was fijn gesneden met mooie vlokjes kaas en fris groengarnituur. De vraag of we een broodje wensten kwam evenwel behoorlijk laat.

De paardenfilet bleef mooi rosé, was erg smaakvol en mals. Het groentengarnituur bleek hoofdzakelijk uit gesneden kool te bestaan, normaal oogt een zomers garnituur een ietsje ‘groener’. Ook onze Zuid-Amerikaanse entrecôte bleef leuk rosé, super mals en heerlijk van smaak en werd getooid met een fris, groen zomers slaatje. Beide gerechten werden vergezeld van frietjes. Niet slecht van smaak maar onvoldoende krokant, bovendien ontbrak enig bestek om deze uit te serveren. Het eetbestek werd aangereikt in keurige papieren setjes, waarin ook een papieren servet. Ook onze wijnkeuze waarbij de wijnsuggesties werden gevolgd, bleek een foute gok. Enkel de huiswijn en de wijnsuggesties zijn per glas beschikbaar.

Globaal een toch wel prijzige lunch, 162€ voor twee personen, waarbij deels kwalitatieve producten worden geselecteerd. In deze prijscategorie lieten vooral de omkaderende elementen, geen knabbels bij het aperitief, geen broodjes, papieren servetten, ontbreken van bestek bij de onvoldoende krokante frietjes, het afweten. Het verborgen juweeltje in het Kampenhouts natuurschoon vertoont nog wel wat schoonheidsvlekjes. Jammer.

The Loft – Wilderse dreef 56 – 1910 Kampenhout – tel 016/884068 – www.theloft.be