Altano Bio DOC Douro Rosé 2022

Altano Douro-wijnen worden geproduceerd door de familie Symington met druiven afkomstig van de eigen familiale wijngaarden in de Douro-vallei, waar ze al sinds de 19e eeuw wonen en werken.

De wijn:

Gemaakt van biologisch geteelde druiven uit de Vilariça Vallei (Douro, Portugal), waar de Tinta Roriz, Tinta Barroca en Tinto Cão rassen worden geplukt op een optimaal niveau van rijpheid (iets vroeger dan voor andere wijnen) om te zorgen voor een gunstig evenwicht tussen de natuurlijke druivensuikers en zuren. Deze variëteiten hebben complementaire kenmerken die ideaal zijn voor deze stijl roséwijn, met frisse aroma’s, levendige fruitsmaken en een elegante textuur. Een geweldige wijn om informeel te drinken, vooral bij warmer weer.

Wijnoogst:

De drie maanden voorafgaand aan het wijnjaar waren een van de heetste en droogste die ooit zijn gemeten in de Douro, met een opeenvolging van hittegolven die ongekend waren in hun omvang en duur. We hadden – tot eind augustus – 70% minder neerslag dan het 30-jarig gemiddelde en de bodems waren zichtbaar uitgedroogd. Het was echter heel bijzonder hoe goed de wijnstokken eruit zagen en weinig wijngaarden vertoonden tekenen van waterstress – een bewijs van hun veerkracht en aanpassingsvermogen aan de barre omstandigheden. Opnieuw braken we ons record voor de vroegste start van de wijnoogst ooit: we begonnen te plukken vanaf 22 augustus. September bracht een aanzienlijke daling van de temperaturen, zowel overdag als ‘s nachts, en het belang hiervan kan niet genoeg worden benadrukt. Het is ongelofelijk dat de Douro zulke moeilijke omstandigheden heeft doorstaan en wijnen heeft afgeleverd van een kwaliteitsniveau dat velen aan het begin van het wijnjaar niet voor mogelijk hadden gehouden.

Wijnbouw:

De druiven worden voorzichtig gekneusd na de ontsteling en de most wordt geklaard voor de start van de alcoholische gisting, die verloopt bij ongeveer 16°C tot de suikers volledig zijn uitgegist. De verschillende gistingsbatches die de basis vormen van de blend worden gemengd in vooraf bepaalde verhoudingen om de gewenste kleur-, geur- en smaakniveaus te bereiken.

De druivenrassen zijn afkomstig van biologisch gekweekte wijngaarden in de Vilariça Vallei (afgebakende Douro Regio): 60% Tinta Roriz – 40% Tinta Barroca. De druiven worden opgeslagen in vaten in contact met de droesem, met wekelijkse batonnage om het mondvolume te vergroten. Gebotteld in maart 2023. De Duoro-rosé 2022 is een creatie van wijnmakers Charles Symington, Pedro Correia en Hugo Almeida. Deze wijn is klaar om onmiddellijk van te genieten en wordt bij voorkeur vrij snel geconsumeerd, serveren bij voorkeur tussen 10°C en 12°C.

Smaaknotitie: In het glas een mooie bleke koperkleur. Heldere, frisse aroma’s van watermeloen, framboos en granaatappel. Knisperend gehemelte met opgewekte, verfrissende smaken van rode appel en watermeloen met hints van framboos op de achtergrond. De elegante structuur combineert een romige textuur met sprankelende mineraliteit, ondersteund door een evenwichtige zuurgraad.

Wijnspecificaties: Alcohol: 13,0% vol. – Vluchtig zuurgehalte: 0,2 g/L (azijnzuur) – Totaal zuurgehalte: 5,4 g/L (wijnsteenzuur) – pH: 3,43 – Totaal suikers (glu+fru): < 0,6 g/L – Allergieadvies: Bevat sulfieten – Compatibel met vegetarische en veganistische diëten.