Blue Scorpio, een Belgische London dry gin met de geuren van Italië

Tijdens de pandemie en de verschillende lockdowns kreeg chef-kok Alessandro Di Sarno het idee om een uitzonderlijk product te creëren. Een product dat zijn culinaire kennis, zijn streven naar authenticiteit en zijn passie voor de streek zou uitstralen. En zo ontstond Blue Scorpio. Met de ontwikkeling van een eigen gin wilden Alessandro en zijn vrouw niet inspelen op een trend, maar een eerbetoon brengen aan twee spilfiguren in hun familie, die helaas te vroeg heengegaan zijn: hun vaders. Allebei zijn ze geboren onder het teken Schorpioen en waren ze trotse snorrendragers. De naam en het logo van de gin waren dan ook snel gevonden! Het recept van deze London Dry Gin, die in kleine hoeveelheden gestookt wordt volgens een traditionele methode, duikt diep in de Italiaanse roots van deze vader en schoonvader.

Blue Scorpio is een creatie van Alessandro Di Sarno en zijn vrouw Alexandra Saraniero. Ze wilden er absoluut een hoogwaardig ambachtelijk product van maken. En dus besloten ze de hulp in te roepen van een meester-distilleerder om het recept te perfectioneren en hun product volgens de regels van de kunst te distilleren. De geknipte persoon daarvoor was Manu De Cort, die aan het hoofd staat van een familiestokerij in Pepingen (Halle).

De kunst van het distilleren door De Cort Distillery

Manu De Cort heeft altijd al een passie voor de wereld van sterke drank gehad. 10 jaar geleden besloot hij, samen met zijn vrouw Sofie, een eigen ambachtelijke stokerij op te richten in het Pajottenland. Deze stokerij is uniek in België. Ze werkt volgens het principe van de korte keten en legt de grootste zorg aan de dag in elke fase van het productieproces, van de keuze van de ingrediënten tot de botteling. Om een zachte alcohol te verkrijgen en enkel de puurste smaken te behouden, stookt Manu De Cort in een koperen Holstein-distilleerkolf. Hij beschikt over twee distilleerketels van 5000 en 650 liter, die verwarmd worden op stoom.

Na het stoken lengt de meester-distilleerder de sterke drank – die met een alcoholpercentage van 80 à 85% uit de distilleerkolf komt – aan met kwaliteitsvol water om het gewenste alcoholgehalte van 40% te verkrijgen. Daarna laat hij het product nog enkele maanden rusten. Alle Scorpio-gins zijn London Dry Gin en worden gedistilleerd met echte kruiden. Er zijn geen natuurlijke of artificiële extracten en aroma’s aan toegevoegd, en al helemaal geen suiker. Alle smaken zijn afkomstig van de grondstoffen (botanische ingrediënten, specerijen en citrusvruchten).

Een verhaal over schorpioenen, citroenen en wilde salie

De smaak van Blue Scorpio is onvergelijkbaar, en dat geldt zeker ook voor de familiegeschiedenis die achter de creatie van deze gin schuilt. De hoofdingrediënten doen denken aan de twee vaderfiguren aan wie de gin opgedragen is: citroenen die met de hand geplukt zijn op het eiland Capri, waar de ene vader vandaan kwam, en wilde salie uit het Aurunces-gebergte in Lazio, waar de andere vader zich graag terugtrok. En dan is er uiteraard nog de zorgvuldige smaak van jeneverbes, die de gin zijn specifieke karakter geeft. Een evenwichtige combinatie van twaalf zorgvuldig geselecteerde ingrediënten ten slotte doet denken aan de geuren van de Middellandse Zee.

Blue Scorpio biedt een complexe, bijna sprankelende mix van smaken. Met zijn citrusgeur en zilte plantaardige toetsen zorgt deze gin voor een explosie van smaken. De eerste indruk is zacht en delicaat, maar ook verfrissend, met lichte kruidige toetsen. Naast de klassieke gin-tonic is ook een negroni met Blue Scorpio een streling voor de smaakpapillen. Maar je kan deze gin ook perfect puur drinken om optimaal te genieten van de fijne smaken. Blue Scorpio won de zilveren medaille op de World Spirit Trophy in 2022 en 2023 en op het Concours International de Lyon in 2023.

Oaked Scorpio

Oaked Scorpio is ontstaan uit het idee van Alessandro Di Sarno om Blue Scorpio-gin te laten rijpen op Frans eikenhout. Deze gin is rond en delicaat en verrast met frisse en intense toetsen van karamel, vanille en geroosterde hazelnoten. Het volle en omhullende hout geeft diepte en belang aan de jeneverbes en salie. Oaked Scorpio wordt als limited edition geproduceerd in kleine, met de hand genummerde batches en valt op door zijn zachtheid, intensiteit en diepte. Deze gin valt in de smaak bij de grootste kenners, die er graag van genieten als afsluiter van een maaltijd of in combinatie met een grand cru chocolade, maar ook in een onverwachte gin-tonic. Oaked Scorpio won de dubbele gouden medaille op de World Spirit Trophy in 2023.

Naked Scorpio

Naked Scorpio 0% alcohol is een distillaat van elf botanische ingrediënten en bevat geen toegevoegde aroma’s of extracten. Zonder suiker, bewaarmiddelen of citroenzuur is het een natuurlijk product en een goed alternatief voor een gezonder aperitief. Met zijn geurige toetsen die doen denken aan peperkoek, maar ook de frisheid van citroen en de kruidachtige en zilte toetsen van salie biedt Naked Scorpio een moment van onverwacht, bedwelmend genot. Heerlijk als gin-tonic met een paar basilicumblaadjes erbij of als mocktail. Om zonder mate van te genieten!

Aanbevolen verkoopprijzen : Blue Scorpio: € 45, 500 ml / 40° vol – Oaked Scorpio: € 49, 500 ml / 40° vol – Naked Scorpio: € 32, 500 ml / 0% alcohol.

Verkrijgbaar bij wijnhandelaars, speciaalzaken en delicatessenwinkels: https://bluescorpiogin.com/nl/ou-le-trouver/ Maar ook via de webshop van het merk: https://www.eskaepe.com/nl/online-kopen/

Wie is Alessandro Di Sarno?

Alessandro Di Sarno is in 1975 geboren in Capri. Hij studeerde er af aan de hotelschool en zette daar meteen ook zijn eerste stappen in de wereld van de catering. Daarna trok hij naar Berlijn, waar hij ervaring opdeed in verschillende Italiaanse restaurants. Hij ontdekte er een nieuw soort innovatieve en verfijnde keuken. In 2001 werd Alessandro manager van het restaurant ‘Malatesta’ en in 2005 besloot hij zijn kennis te gebruiken om de espressobar ‘Chocolaterie Manon’ in Berlijn te openen. De zaak kende meteen een groot succes. Begin 2009 verhuisde Alessandro met zijn gezin naar Brussel. Hij besloot toen om van zijn passie zijn beroep te maken: hij werd thuiskok en traiteur en richtte zijn bedrijf Italian Taste op. In de loop der jaren nam zijn liefde voor koken alleen maar toe. Alessandro heeft intussen een heel eigen stijl ontwikkeld, waarbij hij traditionele gerechten opnieuw uitvindt en gedurfde smaken combineert. In samenwerking met Mmmmh! en daarna met Les Secrets du Chef geeft Alessandro zowel publieke als private kooklessen. Daarnaast neemt hij deel aan grote evenementen zoals Cooking in the sky en Culinaria en zit hij in de jury van televisiewedstrijden. Na eerder al te gast geweest te zijn in het radioprogramma ‘Bientôt à table’ op La Première, was hij enkele jaren lang ook een vaste gast in het culinaire programma ‘Gastronomiquement Vôtre’ op de Brusselse radiozender BXFM. Hij is nu vooral bezig met de productie, verdeling en marketing van zijn gins, maar blijft daarnaast ook zijn culinaire activiteiten uitoefenen.

Illustraties l hannon